Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: Go West

Tränare har givetvis sin egna rörelse som största ansvar och fokus men i moderna travsporten har de även ett ansvar utåt sett. Ett stall att se upp till är Jörgen Westholms. Go West!

Ja, men det är väl klart att travtränare idag arbetar över 40 timmar, majoriteten har harvat runt branschen i 20-40 år och har sitt egna upplägg för att både få rörelsen att gå runt och att ha orken för yrket. 

Det är givetvis lätt för mig att sitta här och tycka och tänka om landets travtränare. Gör si och gör så, liksom.
Med det sagt är travsporten idag inte vad den var för tio år sedan. Idag är det mer än bara träna häst.

  • Stall Jörgen Westholm är mer och mer framtiden och ansiktet utåt för hur man önskar att fler tränare intresserar sig av. 
    Det är att "bjuda in" folket via sina sociala medier och sin välskötta hemsida. 
  • Nästa informativa grej de börjat med är videoklipp kring sina aktuella startare. Högt uppskattat!

Fastän vi lever i en helt annan modern värld idag är det knappast så att den teknologin eller det intresset nått majoriteten av landets tränare. De håller sig hellre kvar inne i stallet och sköter sitt.
Det räcker exempelvis att kolla in Timo Nurmos så kallade hemsida för att konstatera att ett av landets största stall fortsatt är bland det mest "anonyma" vi har att göra med.

  • Travtränare har sitt främsta ansvar och fokus på att få sin rörelse att gå så bra som möjligt. Absolut är det så!
    Samtidigt tycker jag att de någonstans även har ett ansvar att bli en del av verkligheten idag. Dels för deras eget bästa och möjligen locka nya intressenter - men också för att lyfta hela intresset kring travsporten.

Man läser ju på flera håll om hur dystert det är kring prispengar, att folk knappt går på trav - samtidigt tänker de möjligen inte till själva. Hur mycket gör de själva för att sporten ska bli till det bättre? Kan man göra mer än man gör idag?
Ja, något jag ofta återkommer till är Stefan Melanders krönikor i Expressen. De texterna om något gör idag mer skada än nytta för sporten han älskar.

Just rubriken "Go West" har jag för övrigt använt mig av en gång tidigare (läs här). 25 november 2022, nästan exakt ett år sedan, hade Jörgen Westholm ett populärt event i Valla Krog som lockade över 450 besökare. 

Han gjorde det knappast för att slå sig själv för bröstet. Han hade egentligen ingen anledning överhuvudtaget att göra det, men det Westholm ofta gör är att tänka ett steg längre. Go West!
-----
Förra lördagen var det V75 hemma på Jägersro. Restaurangen var väldigt välbesökt och så även Café Upploppet intill. 
Dessvärre var publikområdet i övrigt inte något som krävde en på köer, precis Det är nog bara så det är såhär års. 
-----
I helgen är det V75 på Bjerketravet. Jag har aldrig varit förtjust i att V75 körs i vårt västra grannland. 
Lördagens omgång håller däremot en väldigt fin klass, ska sägas.

Fastän jag inte uppskattar Norge-omgångarna för fem öre så är jag ändå tillräckligt funtad för att kunna se att det minsann kan bli bra klass på det emellanåt. Lördagen är ett piggt undantag!

Trevlig helg,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube