• Hem
  • Andelshästar
Drömmer du om att bli

hästägare?

Bli ägare till andelshästar och dela med- och motgång, vinster och förluster med andra entusiaster. Här guidar vi dig om hur du går tillväga och vad det finns för alternativ.

Andelshästar

Många har en dröm om att äga en egen travhäst, men det är dock inte alltid möjligheten finns. Du kanske vet man inte hur man ska gå tillväga, eller så är det för dyrt.

Som andelsägare får du en stor upplevelse för en liten insats och oansenlig månadsavgift. Vi har skapat en guide för dig som är intresserad av att äga en andelshäst där vi förklarar hästägandet och tipsar om seriösa aktörer.

KÖP ANDELSHÄST

Det finns en hel del olika alternativ för dig som vill köpa en andelshäst.

  • Vänd dig till företag som organiserar försäljning av andelshästar. Vi har listat de vi rekommenderar.
  • Vänd dig direkt till en uppfödare av hästar. Det kan vara en bra alternativ om man är ett kompisgäng som vill äga en andelshäst tillsammans.
  • Vänd dig till din lokala travbana som kan förmedla dig med en travtränare.

Kostnad för att bli andelsägare

Hur stor insats du behöver lägga och hur stor månadsavgiften är beror på vilken stam och/eller hur framgångsrik hästen är. Samma aspekter har även betydelse för storleken på den avgift du betalar varje månad men det handlar även om hur många ägare hästen har. Ju fler ägare desto lägre insats och månadsavgift för samtliga. Det finns andelshästar för alla plånböcker!

Att tänka på som andelsägare

Som andelsägare har du chans till utbetalning varje månad. Hur mycket det blir beror på hur hästen presterat och beroende på om han eller hon behöver veterinärvård. I villkoren framgår vilka utgifter som ingår i månadsavgiften och därför ska du läsa dessa noggrant innan du signerat avtalet. Var uppmärksam på att avtalen kan variera mellan olika tränare. Lusläs alltid bolagsavtalet!

Frågor och Svar om andelshästar

Att köpa en andelshäst är ett rätt stort beslut, därav vill man veta mycket. Vi har därför svarat på en hel del frågor vi kan tänka oss kan vara intressanta innan du tar ett beslut.

💰 Vad kostar det att köpa en andelshäst?

Det är svårt att svara på, det är dock inte alls lika dyrt att köpa en andelshäst om man jämför med att köpa en häst ensam. Det är två aspekter som avgör vad en andelshäst kostar.

  • Priset varierar beroende på hur många personer som är med och äger hästen. Det kan vara allt från fyra personer upp till femtio personer.
  • Priset varierar även beroende på vilken typ av andelshäst man köper. Det finns hästar som kostar från flera miljoner till hästar som kostar femtiotusen.

Du hittar alltid priser på vad hästen kostar och vad månadsavgiften är där du köper din andelshäst.

🐴 Hur går jag tillväga om jag vill köpa en andelshäst?

Det finns flera sätt att köpa din första andelshäst. Vi har en guide här om du vill läsa hur du ska gå tillväga.

➕ Kan jag gå plus genom att äga en andelshäst?

Normalt sett är det en minusaffär att äga en travhäst. Det finns dock en hel del undantag. Hästar som exempelvis On Track Piraten har gjort sina andelsägare till mångmiljonärer.

💵 Hur mycket kostar det att äga en andelshäst?

Eftersom man är flera och delar på andelshästen är priset för att äga en travhäst inte alls lika dyrt som att äga den helt ensam.

Priset för en häst i träning varierar men man brukar kunna räkna att travtränaren tar runt 14.000 kronor/månad för en häst i träning. I priset ingår då mat, skötsel, träning, stallhyra med mera.

📅 Hur gammal är andelshästarna när man köper dom?

Dom flesta andelshästar säljs på hösten som ettåringar eller våren som tvååringar innan dom har gjort sin första start. Att köpa färdiga treåriga- eller äldre andelshästar är oftast inte möjligt. Många som har köpt hästar vill inte skiljas från dom och framförallt inte när hästen har sprungit bra. Ibland kan man även köpa andelshästar när dom är tre år.

🤷‍♂️ Vad behöver jag göra som andelshästägare?

Äger man travhäst själv får man räkna med dyrare kostnader men även mer arbete. När du köper en andelshäst hjälper oftast företagen som organiserar andelsförsäljningen till med allt runt om kring. Du får ofta en faktura varje månad för träningsavgiften.

Det viktigaste är inte att vinna

Många köper en travhäst för den långa och engagerade resan. Att se sin häst växa upp, sättas i vagn för första gången för att sedan tränas upp och som två- eller treåring komma ut på travbanan för första gången är fantastiskt. Det är ingen tillfällighet att kända idrottsmän har travet som sin absoluta favorithobby, du upplever alltså spänning hela tiden.

Andelshästar till salu

Det finns olika sätt att gå tillväga om man vill köpa en andel i en travhäst. Dom flesta travbanorna i Sverige har en hästägaransvarig som hjälper dig att komma i kontakt med en travtränare. Dom har även svaren på dom flesta frågorna man kan tänkas ha. Men man kan även kontakta travtränarna själva. På deras hemsida finns det ofta olika typer av paket där man enkelt kan läsa om hästen och vad priset är.

Dessa travbanor har en hästägaransvarig som man kan kontakta om man vill ha hjälp att hitta en andelshäst:

  • Axevalla
  • Bergsåker
  • Bollnäs
  • Dalatravet (Romme/Rättvik)
  • Gävle
  • Hagmyren
  • Halmstad
  • Jägersro
  • Norrtrav (Boden/Skellefteå)
  • Solvalla
  • Solänget
  • Tingsryd
  • Umåker
  • Visby
  • Åby
  • Årjäng
  • Östersund

Andelsstall

Det finns flera olika organisationer, företag och travtränare som ger dig möjligheten att bli andelsägare. Nedanför listar några av dom vi rekommenderar.

Framgångsrika andelshästar

Till saken hör att nästan alla travhästar är andelshästar. Det är nämligen få som har råd att äga en tävlingshäst själv. Kostnaden per månad och häst kan vara 10 000 kr eller mer beroende på tränare. On Track Piraten och Sanity är två exempel bland många på framgångsrika andelshästar genom åren. De har sprungit in arton respektive tio miljoner kronor till lyckliga andelsägare

On Track Piraten Johnny Takter 6

On Track Piraten är en mycket framgångsrik andelshäst

Följ Travstugan på Youtube