Propulsion

Den 19 april 2011 föddes Propulsion på Bluestone Farms i Pennington som ligger i New Jersey. Han köptes av den Amerikanska tränaren Tony Alagna för 250.000 dollar på unghästauktionen i Lexington, Kentucky. Tävlingskarriären i USA blev inget superhit för Propulsion. Debuten gjordes i ett kvallopp på The Red Mile och det tog mer än nio månader och fem kvallopp till innan Propulsion gjorde sin första ¨riktiga'' start på The Meadowlands Racetrack som ligger någon mil utanför New York City.

Propulsions debut slutade med en femteplats med kusken Mike Lachance. Propulsion gjorde ytterligare nitton starter på Nordamerikansk mark innan han såldes på Meadowlands-auktionen den 14 september 2015 till sin nuvarande ägare och tränare Daniel Redén.

Propulsion gjorde sin debut på Solvalla den 7 oktober 2015 och Daniel Redén styrde Propulsion till en enkel seger. Efter det tog Propulsion hela sex raka segrar i följd och vann bland annat Prins Carl Philiphs Jubileumspokal. Han kvalificerade till sitt första elitlopp genom att vinna Finlandia Ajo i Vermo. I elitloppsförsöket slutade han trea bakom Timoko och Resolve. Eftersom Örjan Kihlström då var förstekusk för Nuncio fick Daniel Redén hitta en ny kusk till elitloppsfinalen för Propulsion. Valet föll för Erik Adielsson som styrde Propulsion till ett femtepris men fick senare överta fjärdepriset då det kommit fram till att Un Mecd'Héripré varit dopad och därmed blivit av med sitt fjärdepris.

Fjärdepriset i elitloppet följdes upp med segrar i Norrbottens Stora Pris den 18 juni och i Hugo Åbergs Memorial den 26 juli slog Propulsion sitt personliga löpningsrekord och nytt svensk rekord när han vann på segertiden 1.08,9/1.609m. I Åbys Stora Pris tog Propulsion hem det första heatet för att i finalen

Följ Travstugan på Youtube