• Hem
  • Stoet slutar tävla - så minns delägaren henne
Christrian oliva
Nyheter

Stoet slutar tävla - så minns delägaren henne

14 mars 2024

Olivia Coger slutar tävla. En av hennes delägare har varit Travstugans spelexpert Christians Sandholm.

Via stall Fredrik Perssons sociala medier kunde vi tidigare i veckan läsa att Olivia Coger slutar att tävla.

En av hennes ägare har varit Travstugans Christians Sandholm som nu berättar lite om hur det varit att vara med på resan:

  • Hur känns det att tävlingskarriären är slut?

– Det är såklart väldigt tråkigt, men enligt mig rätt beslut. Hon gjorde en kanonsäsong som treåring, men som fyraåring fungerade knappt någonting och det syntes på henne att viljan att tävla försvunnit. 

– Hästarna kan ha ett mellanår ibland så siktet ställdes in mot femåringssäsongen men ganska snart insåg vi att det fortfarande inte fanns den där glöden där. Det skall även läggas till att Olivia har haft en del problem med skador och korsförlamning som har gjort vägen extra krokig.

  • Du har varit med sen starten. Hur blev du delägare till Olivia Coger?

– Det stämmer! Fredrik ville ha in nya ägare i travet och lottade därför ut andelar i Olivia för 1 kr&styck. Jag var en av de lyckliga som fick chansen att vara med, och vilken resa det blev!

  • Kan du berätta lite om hur resan varit?

– Helt otrolig är väl det första som kommer i mitt huvud. 

– Olivia är den första häst jag varit med och ägt och hon har bjudit oss på allt. Framgångar vi inte trodde var möjliga, då hon som treåring tillhörde kulltoppen. Hon slutade femma som fastlåst i Oaksfinalen och blev trea i Breeders Crown-finalen för att nämna några. 

– Olivia har haft X antal skador både mindre och lite värre. Nederlag, efter framgångarna så höjdes förväntningarna och då kom snabbt även nederlagen och besvikelserna

  • Vad är ditt främsta minne med Olivia Coger?
  1. När jag från bankanten i Eskilstuna jobbade in Olivia som trea i Breeders Crown-finalen väger självklart väldigt tungt. Att kvällen innan finalen vara på Breeders Crown-galan, och finaldagen med förberedelser, värmning och lopp från stallbacken är få förunnat. Riktigt häftig upplevelse!
  2. Att två lopp i rad slå två av Nurmos unghäststjärnor från dödens var också riktigt härligt. Först besegrades Jennifer Sisu från dödens på Solvalla, och två veckor senare i Oaksuttagningen besegrades också Beat It från utvändigt. Hästar som Queen Belina, Jurista och Stens Retention var akterseglare i dessa lopp.
  • När nu tävlingskarriären är över. Har du intresse i någon ny häst 

– Jag har faktiskt passar på att öka på mitt innehav i Olivia inför aveln och jag kommer vara en av ägarna till det planerade fölet! Först ut som pappa är Fourth Dimension (pappa till bla Frank S.H., Kitty Hawk och Fiftyfour) som jag tror kan passa perfekt på Olivia. Ett riktigt spännande föl i mina ögon!

– Jag var även med och köpte in en annan häst för vinsten från Olivia. Keeping High som just nu förbereder sig inför sin tävlingsdebut. Skall bli riktigt spännande att följa!

  • Vad säger du till de som funderar på att deläga en häst?
  1. Generellt är det väl de vanliga; att majoriteten av hästarna inte bär sina kostnader. Man behöver med andra ord vara beredd att lägga ut pengar månad efter månad utan att få något tillbaka. Häst äger man främst för att det är kul, och det kan jag lova att det är.
    Det är en häftig upplevelse att ha starthäst och att jobba in hästen från bankanten är en svårslagen känsla. 
  2. Det leder mig till mitt andra tips, försök hitta en häst i närheten av där ni bor. Att kunna hälsa på hästen, och framför allt vara med vid tävlingar väger tungt. Göteborg - Kalmar (mitt fall) är långt att åka och jag har därför fått följa majoriteten av loppen från TVn.

Christian spelar V75 för Travstugan till lördag - här kan du vara med i hans andelar!

Följ Travstugan på Youtube