• Hem
  • Sportchefen inför Åbergskvällen
MATS AHLKVIST
Nyheter

Sportchefen inför Åbergskvällen

25 juli 2024

På tisdag är det Jägersros största tävlingskväll med Hugo Åbergs Memorial. Travstugan tog därför ett snack med sportchefen Mats Ahlkvist inför den stora kvällen.

Jägersro rustar för ännu en stor tävlingskväll på tisdag. I spetsen står sportchefen Mats Ahlkvist som går mot sin tjugonde upplaga som sportchef inför Hugo Åbergs.
– Detta är roligaste tiden på året, dels med Åbergs och sen Derbyt på det. Det är bara att spotta i nävarna och vara glad, säger Mats Ahlkvist.

Anders Malmrot har valt att lämna Solvalla efter några år och pratade mycket om trycket som sportchef. Hur känner du för din del?

– Det är klart det är mycket arbete och man känner av det. Samtidigt så lär man sig med åren hur det fungerar och nu är det mitt 20:e Åbergs. Man rättar in sig lite och är beredd.
Ahlkvist fortsätter:
– För våran del hör Åbergs och Derbyt lite ihop. Vi är redan uppe i tempot när det ska vankas derbyuttagningar och Derbyt. Nu kör vi igång med Åbergs, sen är det Derbyt följt av Müllers och senare Uppfödningslöpningen. Hösten är intensiv för oss och det är man beredd på.

Så du upplever fortfarande att du har energin, med andra ord?

– Ja, absolut. Vi kan ju inte jämföra oss med trycket på Solvalla. Det är en helt annan grej. Samtidigt har vi ju mycket att göra, men det är bara roligt!

Ser man till tävlingskvällen överlag på tisdag så är det bra klass och fulla fält. Pustar man då ut som sportchef när anmälningslistorna presenteras?

 Ja, Åbergs är ju en sak att jobba med och det är enda loppet på hela året där jag får bestämma vilka som ska vara med. Nu har allt blivit väldigt bra, om jag får recensera oss själv, säger Mats Ahlkvist och fortsätter:

– Ända sedan jag började jobba här så har jag sagt att Åbergskvällen ska innehålla 10-12 bra race och inte bara Åbergs. Vi har satsat hårt på internationella gäster och en helhet. De dubbla Breeders' Course-finalerna, fyraåringsloppet, Malmö Stads Pris och så har vi hjälp med Sommartravet. Det känns som en djäkla stark kväll!

MA skakar hand med PN

Ahlkvist med Per Nordström och Önas Prince.

Under sommaren har trav-Sverige följt Åbys kamp att locka stora internationella stjärnor till Åby World Grand Prix. Trots högt förstapris har namn som Idao de Tillard och Izoard Védaquais tackat nej.

Upplever även ni på Jägersro att det blivit svårt att locka tränare till Åbergs?

– Faktiskt inte. Samtidigt så konkurrerar vi inte riktigt om samma hästar och det skiljer så mycket mellan loppen, både vad gäller distans och prispengar. Jag har tvärtom behövt tacka nej till ett par bra hästar som dessvärre inte fick plats. Just i år har det inte varit svårt att få hästar till loppet.

På tal om Åby World Grand Prix så valde Per Nordström att hoppa av Åbergs med Önas Prince till förmån för det loppet.
Kändes det som en besvikelse att en hemmahopp försvann?

– Nej, jag hörde på Per att han viktade lite åt Åby. Får man chansen att vara med i sådant lopp så ska man ta den och så får det bli Åbergs ett annat år. Han gör ju en Frankrike-satsning säger han och då passar det perfekt att starta över den distansen. Det hade såklart varit kul att se Önas Prince. Han var ju den första jag bjöd in, men det är verkligen inga problem.

Senaste åren har publiksiffran hamnat runt 5-6 000 till Åbergskvällen. Är det någonstans där ni siktar även i år och är det väskförbud?

– Nej, det är inget väskförbud!
 Det som är viktigt för oss är att fylla våra platser som vi säljer ut. Som det ser ut nu är restaurangen nästan full och de andra börjar ta slut. Vi hoppas på runt 5-6 000 igen och som det ser ut nu så blir även vädret bra!

Följ Travstugan på Youtube