• Hem
  • Sjöström redo inför Elitloppshelgen
CLAES SJOSTROM
Nyheter

Sjöström redo inför Elitloppshelgen

27 maj 2021

I Elitloppet ska Claes Sjöström sitta upp bakom Seismic Wave. Redan på lördagen har han segerchanser när han kör stallets finalduo Eddy West och Jaguar Dream.

Det har varit en framgångsrik säsong än så länge för Claes Sjöström, vilket inte minst syns inför årets Elitloppshelg.
I huvudloppet, Elitloppet, får han chansen bakom Timo Nurmos-tränade Seismic Wave och vid lördagens V75-finaler startar han egentränade Eddy West och Jaguar Dream.

Med Seismic Wave gör han sin första medverkan i Elitloppet någonsin - en annorlunda situation och frågan är hur han går in i loppet;
– Det går inte att spela upp det för mycket. Lite får man ändå tänka att det är 1,5 varv och först efter mål som gäller, så att säga. Man läser på det som finns att läsa på och nu är det dessutom bara sju motståndare så det går lite fortare på den punkten, som man säger. 
– Det hade kunnat varit både spår 4 och utåt så det hade ju varit sämre. Det känns bra (med spår 3).

Har det funnits någon kontakt med stall Nurmos under veckan eller är det något ni sköter på söndag?
– Vi kommer väl träffas under fredag eller lördag, men det mesta tar vi nog på söndag. 

Jaguar

Jaguar Dream.

På lördagen kör Claes Sjöström även under V75-finalerna.
I Silverdivisionens final (V75-3) startar han med 7 Jaguar Dream som vunnit i fyra av sina sex starter i år. Sexåringen startade inte en enda gång under fjolåret, men har kommit tillbaka med besked den här våren.

Senast på Örebro vann ni från utvändigt ledaren (Ural) utan att du begärde för mycket.
– Han kändes väldigt fin och jag var väldigt nöjd med honom. Det känns som att han kommer mer och mer hela tiden. Vi valde att starta igång honom i vintras när det var skotvång och banorna var lite långsammare. Han är uppe i så hög klass och det krävs ändå mycket för att han ska komma tillbaka.
– Ska man göra det mitt i sommaren så är det ännu tuffare - men det känns väldigt bra. Han har tagit loppen väldigt bra och det känns som att han starkare i kroppen än när vi startade igång honom.

Utgångsläget på lördag är givetvis svårt och även fast Sjöström gärna vill vinna loppet ser han ändå fram emot sommaren med Love You-sonen.
– Det är ju tuffa lopp att vinna oavsett vilket spår man har och det är klart att jag gärna hade velat byta med Per Lennartsson (4 Cab Lane), det hade varit mycket trevligare att vara spår 4 på honom än 7. Det är lite som det är och det är spelets regler.
– Mycket kan ju hända ändå just vid dessa dagarna speciellt. Det viktigaste är att hästen är i bra författning och att han gör ett bra lopp. Han kommer ha fina lopp hela sommaren framöver så det är ju inte sista loppet han ska gå, även fast man så klart gärna vill vinna. Nu har vi ändå fått igång honom och startat regelbundet och är väldigt nöjda med det.

I V75-5 startar Claes Sjöström med 10 Eddy West. Senast gick Sahara Dynamite-sonen ut över 2 680 meter vilket för femåringen är obekant distans.
– Han var kanske lite segare än vad jag förväntade mig, men vi jobbar som sagt väldigt mycket med att hålla honom lugn. Det arbetet har gått väldigt bra på slutet. Nu är det bara tio dagar mellan starterna och det kommer göra att han kommer vara betydligt piggare på lördag.
– Han har ju aldrig varit påtänkt att starta över 2 600 meter tidigare så att han löste det på ett så pass bra sätt är jag nöjd med.

Claes fortsätter beskriva hästen;
– Förra V75-finalerna han var ute i (26 december) var han alldeles uppeldad i dödenspositionen för mig och så var det även för fyra starter sedan när han hamnade utvändigt ledaren från spår 8 och då är han svår att hejda. Får han bara lillfingret från start, så.... Har han kommit till ledningen eller så har han varit väldigt avslappnad, men just utvändigt har han skenat på ett par gånger.

På lördag har ni fått bakspår, vilket du då måste vara nöjd med?
– Det är inte alls lika farligt för honom som för några andra. Kan vi bara komma fram fjärde-femte utvändigt så är det intressant med lite tempo på det. Det kommer bli barfota runt om. Jag tycker det gick bra på Örebro (näst senast) och det var väl ett litet test där om det funkade eller ej.
– Det var kanske ingen supereffekt men de flesta hästarna blir ju snabbare barfota runt om så det är planen att köra det nu med.