• Hem
  • Pettersson gör debut i StoChampionatet: "Varit helt fantastiskt fin"
Stefan P Pettersson
Nyheter

Pettersson gör debut i StoChampionatet: "Varit helt fantastiskt fin"

21 juli 2021

På söndag körs klassiska StoChampionatet på Axevallatravet. Bland de som utmärkt sig inför är Hall of Am - Stefan P Petterssons första bidrag i finalen av StoChampionatet! Och lita på att det är ett löpglatt sto som gör upp om den ärofyllda segern på söndag.

Hall of Am inledde karriären borta i USA hos Marcus M Melander med blandade resultat. I augusti ifjol flyttades stoet över till Sverige och stall Stefan P Pettersson. Hos Mantorptränaren har utvecklingen gått spikrakt uppåt. 

Efter att ha tagit en imponerande seger i försöket till StoChampionatet senast, startar hon från spår 2 i vad som kommer bli Petterssons första bidrag i finalen av StoChampionatet.
– Jag har faktiskt aldrig ens varit nära (finalen). Vi har varit med och kvalat ett par gånger, men typ varit fyra-femma, säger Stefan P Pettersson.

I försöket till StoChampionatet förra fredagen styrde hon fältet hela vägen och vann enkelt före Honey Mearas på tiden 1.13,4a/2 640 meter. Och visst är det en nöjd Pettersson än så länge den här säsongen:
– Allt verkar som det ska med henne. Alla hennes starter hon gjort har varit superbra i år.
Vi började med att bli störda i första sväng i försöket till Drottningens Pokal (årsdebuten), anmälde sedan veckan därpå till Kalmar (seger) och var jättenöjd med henne där. Sedan åkte vi till Bergsåker och körde lite passivt (tvåa bakom Hell Bent For Am) och spurtade helt otroligt fort sista 7-800 meterna. Hon har verkligen varit helt fantastiskt fin.

Tror du där finns ytterligare en nivå i henne nu?
–  Det ska där inte göra ju... Det ska egentligen inte gå att vinna på 2 640 när man håller på och bråkar som hon gjorde sist och hon var alldeles för sugen där. Det är bara att tacka för hennes enorma kapacitet och att hon pallar med. 
–  Det är väl klart det finns mer än 13,4 i henne med ett bra lopp och att hon är lite lugnare. Det är ju det man hoppas på och att man får till resan och att hon inte ödslar sina krafter. Ska man hålla på och pulla så blir det ju svårt att vinna StoChampionatet. Det kommer ju gå fortare på söndag än vad det har gjort i kvalen. Det kan hon gå om vi får till loppet. 

Funderar du på att ändra något eller vill du hålla kvar i samma även i finalen?
–  Jag tror inte det, men jag ska ta ett slutgiltigt snack med ägaren (Anders Ström, stall Courant AB). Hon går med öppet huvudlag och inga rycktussar och gör vad hon ska hela tiden och är med på noterna utan att man behöver "tvinga och tävla".
– Hon gör det av ren glädje så jag tror inte vi behöver ändra på någonting, avslutar Pettersson.

Hallofam

Hall of Am mot segern senast i försöket till StoChampionatet!

Även på lördagen har stall Pettersson till start. 

I V75-5 selar han ut Go West Young Man från spår 2, som senast startade på V75 i Färjestad 3 juli. Där fick hingsten gå utvändigt ledaren större delen av loppet och gick i mål som femma på 1.11,3a/2 140 meter.
– Han "sicksackade" jättebra på Vaggeryd näst senast med krafter kvar och 11,3 i dödens senast är helt okej. Hästen gjorde ett kanonlopp och gör han en liknande prestation på lördag så räcker det en bit, bedömer Stefan.

Hur pass trött blev han av loppet senast?
– Han var trött men det var inte på nåt sätt dåligt eller så. Det var bara tömning och återhämtning så han är fit for fight!
Det är ju ändå en häst som man alltid känt har det i sig och nu väntar man bara på ettan i raden igen. Känns det som det kan hända på lördag?

– Ja, det är inte helt omöjligt. Jag har lite svårt att bena ut taktiken och vad som händer. Vi har ju bästa spåret, så vi har några olika valmöjligheter, men jag vet inte om han initialt provas, Claes Svenssons häst (1 Golden Guard) är ju jättesnabb. Vi får klura lite med "piloten" där. Det blir spännande.
– Hästen är i toppskick och går från alla lägen, avslutar Stefan P Pettersson.

Följ Travstugan på Youtube