Ab
Redaktion

MÅNDAG MORGON: ...med hjältarna

Årstiden vi är inne i tar oss årligen med överraskning. Det kan alltså vara så här genom-djävligt. Årligen imponeras jag även lika mycket av hjältarna; de aktiva med hästskötarna i centrum.

Jag har personligen aldrig varit med om det, men visst har man någon gång hört charterturister som klagar till resebolaget när vädret varit för dåligt. Drömmen av sol och bad blev en vecka med alldeles för mycket moln. Och ett resebolag som tydligen ska beskyllas.
Jag satt stora delar under förra veckan och försökte leta upp ifall jag kunde rapportera till någon kring vädret i Malmö. Även vi drabbas av snö och, för vår del, slaskkaos. Detta ska någon minsann få höra.

Det hela briserade ut rejält förra onsdagen på Åby. Helskotta sådana förutsättningar för de aktiva. Det var knappast tal om något inställt. Spotta er i nävarna och kör ut med er. Travsporten är hårdare än majoriteten och längst fram hittar jag hästskötarna.
De är hjältar vartenda år och förtjänar att höra det vartenda år. 

Det räcker att se bilden jag tog från Åby i onsdags för att förstå att det knappast var enkelt för någon. Jag imponeras enormt över hur de orkar. Psyken hårda som sten.
-----
Förra veckan släpptes budgeten för nästa år. Jag ställer mig verkligen frågandes kring hur ST tänker kring att höja garantipengen för nästa år. Det är helt fel signaler till travsporten att det uppenbarligen inte ska tävlas om pengarna. 

Nu finns risken att en del startar hästar som knappast är förberedda för prestation lika gärna kan anmälas till lopp och få en runda runt ovalen bak i fältet. Jag säger inte att tränare kommer "missbruka" det här, men det första jag tänkte var att de så kallade "preparékörningarna" riskerar bli fler.

Vid ungdomsidrott i Sverige är det otillåtet att räkna antalet mål eller utse vinnare. Travet verkar bli något detsamma. Tävla om det än dela ut småsmulor till allt och alla. 
-----
Måndagen känns främst intressant utanför V64-spelet på Halmstad.
I lopp 1 tävlingsdebuterar Mosaique Face-sonen Bold Face som såg läcker ut i sitt kvallopp på Jägers. Med tränare Adrian Kolgjini startar ekipaget mot ostartade Readly Express-sonen Donnie Darko Font och även Jade Sisu som är en av många nyförvärv som Per Nordström fått in från Tyskland.

CARABINIERI

Carabinieri är tillbaka i kvallopp

Jag var närmast övertygad om att vi sett det sista av Carabineri. Därför gladdes jag att se honom selas ut till kvallopp inför Axevallas tävlingar under tisdagen. Sedan förra veckan tränar Ulf Stenströmer tioåringen och i sulkyn kommer Stefan Persson att sitta. Låt hoppas hingsten hittar tillbaka igen!

I V64-4 på tisdagen är det Silverstoet för tvååriga stona med 100 000 kronor i förstapris. Loppet lockade nio hästar, bland annat Uppfödningstrean Julia Sisu som ställs mot Beat It och Joy Sisu.
-----
Stall Adrian Kolgjini gjorde bort sig rejält vid Svensk Uppfödningslöpning och där Hepburn fick vända hem till Vomb igen. På onsdag kan ekipaget ta revansch på sig själv i V86-3 på Jägersro. Breeders' Crown med 100 000 kronor i förstapris och jag tycker loppet överlag fick till ett intressant fält, även fast det inte innehåller någon Tetrick Wania så klart...

På Solvalla i V86-4 återkommer Man At Work. V75-profilen har inte synts sedan 8 augusti 2020 och möter ett klart överkomligt motstånd i återkomsten. Distansen är 1 640 meter auto och för loppets skull fick Man At Work spåret längst ut (nr 7).
-----
Kul på torsdagens V64-tävlingar från Åby att tyske Wolfgang Nimczyk är på plats med tre hästar!