Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Bäst ska inte gå sist!

Russinet i kakan. Det stora under tävlingsdagen. Är det något lopp som inte ska gå sist så är det detta!

Om än att jag kan vara "gubbig" och lite gnällig i mina texter så kan jag ändå klara av det där med att ändra åsikt. Ja, när jag inser att jag är snett ute.

Jag har flera gånger om förr hävdat att storloppen för en helg ska avsluta hela tävlingsdagen. Man ska spara det bästa till sist, och så vidare och så vidare.
Men, nej. Tänk om och tänk rätt, Martin. 

Är det inom någon sport det bästa inte ska sparas till sist så är det inom travsporten. Något mer ovärdigt finns nämligen inte.

Att det körs något ungdomslopp eller liknande efter Elitloppets final är en sak. Jag har ju tidigare tyckt att det rä nästna liten synd för de aktiva att köra framför en "handfull" åskådare som stannar kvar.
Men det är nämligen just det som sker när man sparar det bästa till sist.

Det är självfallet så att travbesökare idag inte stannar längre än de behöver. Har de fått uppleva vad de kommit dit för att bevittna så är de sedan väldigt snabba på att bege sig hemåt. 

Har man varit travbesökare under en tävlingsdag ägnar man närmast ett halvt sekel (nåja...) på plats. Det är givetvis så att man därför vill hem efter alla dessa timmarna när sista loppet gått i mål. 

Med det sagt borde man tänka om även i tävlingskalendern. Att StoChampionatets final kördes som avslutningsloppet under Trippeltravshelgen var ett rejält snedsteg. 

Är det efter någon helg de flesta bara vill hem så fort sista loppet gått i mål så är det just vid Trippeltravshelgen.
Det var ovärdigt att se hur få som var kvar när Daniel Wäjersten firade storsegern med Great Skills. 

Är man med om något så stort inom sin karriär ska det givetvis även uppmärksammas rejält. 
Nu blir det inte så när det bästa avgjordes allra sist.
-----

Nytt genant stolpskott

Vi minns väl alla den berömda startstolpen som äventyrade V75-lopp på Eskilstuna i vintras. I torsdags dök ett nytt lågvattenmärke upp som aldrig ska få hända. På Gävletravet hade banmarkering-stolpe råkat hamna ute på upploppet där ledande Hilfiger skrämdes av stolpen och galopperade bort förmodad seger. 

Visst var det ett unikt ögonblick men likväl är det både genant och bedrövligt att funktionärerna inte hade koll. Och jag lider med kretsen runt Hilfiger som istället för seger fick en galoppresa hem.
-----

Jag var givetvis på Jägersro förra tisdagen under Åbergskvällen.

Känslan på plats var att det givetvis inte var lika mycket folk som för tio år sedan, men att det ändå var tätt befolkat "där allt hände". Mat- och dryckesutbudet var av högsta klass och därtill var det sällan mängder av köer. Det var ett bra arrangemang på så sätt.

Att banor gör allt för att tjäna en extrahacka förstår jag, men till nästa år hoppas jag Jägers tänker till gällande galoppbane-området. Vad som tidigare var "först till kvarn" blev i år att banan lade till 100 kronor för att man skulle få komma in där. Det är inte direkt publikvänligt.
Och ett område som bjudit på så mycket stämning måste hanteras med försiktighet. Utan den extrasumman hade där även i år varit publikfyllt och bjudit på stämningen. Just den fanns inte där i år när det plötsligt stod en vakt vid ingången och kontrollerade biljetter...
-----

Godnatt till nattrav?

Som så många andra somrar kör flera banor ett "natttrav-upplägg". Tävlingarna startar lite senare och banorna försöker göra en slags partystämning.

Jag vet inte, men jag tror inte det är så värst lockande som man önskar. Frånsett när det är Bodens V75 med start 20:30, då.

I fredags hade Romme och Halmstad natt-trav samtidigt som banorna delade på V64-omgången. För de på plats kördes alltså halva V64an på  tv-skärmarna.
Efter Sundbyholmstravets succé på lunchen var det en tydlig käftsmäll vi fick se på kvällen;

  • Halmstad, HappyHour i baren, liveband från kl 21:30, 100 kr inträde; 791 besökare.
  • Romme, två artistframträdanden bl.a. Tusse, 150 kr inträde; 1 564 besökare.

Senare på lördagen var det även där natt-trav från Kalmar där tävlingarna inleddes först klockan 20:30.

Jag vet inte, men jag tycker väl att det här med "natt-trav" känns lite ute och ska man väl ha det ska man göra det till en slags "Gentlemannadagen".
Alltså ha fri entré och sedan erbjuda grillat och gärna någon foodtruck samt bra dryckesmöjligheter och verkligen försöka göra feststämning av kvällen.

Jag tror inte att inträde vid sådana här upplägg lockar särskilt många andra än de tappra själarna som hade gått dit ändå. Hur många runt Kalmar-området är intresserade av att dra iväg till travbanan med tävlingsstart 20:30 där de först ska betala en hundring i entrén?

Det är vid natt-trav man ska försöka locka lite nya intressenter och visa vilken kul stämning det KAN vara på trav.

Annars ser jag gärna att vi hälsar godnatt till det här upplägget. Ja, frånsett Boden.