Lord Glitters various entries
Redaktion

KRÖNIKA: Dags för "hemlandets" storslagna fest

Har man ett uns intresse av hästar är Royal Ascot något man ändå är något så när bekant med. I veckan sätter årets fest igång från landet jag som så ofta kallar för mitt andra hemland.

Säga vad man vill om hästsportsevents och all dess historia runt omkring, men är det något som står ut lite ur mängden så är det ändå Royal Ascot-dagarna. 
Ascot ligger beläget väst om huvudstaden London i England och vad som lockar mig är mitt egna intresse för landet.

England är ditåt jag flytt. Flytt från tillvaron och vardagen i Sverige. Allt är mycket på grund av den ödmjuka trivseln jag alltid upplever i framförallt London. Det faller sig därför naturligt att jag då på ett visst sätt har intresse för Royal Ascot.

Nej, det där med galopp är väl inget jag har jättemycket insyn i, men det finns en form av elegans över Royal Ascot-dagarna som gör att jag ändå lägger tid åt eventet.

Mogul Prince of Wales

Från tisdag till och med lördag väntas det storslagna tävlingar därifrån.
Det är damer i pompösa hattar och stiliga män som ånjuter sig tävlingar från Ascot-banan och för de aktiva är det en enda stor festlig ära att få delta. 

Drottningen sätter fart på spektaklet

De brittiska öarna är ju välkända för sin klass kring kungafamiljen. Ja, alla minns vi vilket rabalder det var kring Prins Harry som kastade in handduken. Även inför Royal Ascot har kungafamiljen sitt intresse och likt traditionen gör gällande så inleds tävlingarna inte förrän Queen Elisabeth anlänt till Ascot-banan. 
Befängt? Nej. Elegant så det förslår.

Lyckligtvis har britterna öppnat upp alltmer vad gäller publik till evenemangen och även så till Royal Ascot-dagarna kommer det vara möjligt att vara på plats. Det tillför givetvis något. 12 000 besökare har fått tillåtelse att göra Royal Ascot-dagarna till en fem dagar lång fest.

På tisdagen sätter det fart. Stryk fracken rätta till hatten och njut av hästkraften från den eleganta Ascot-banan. Från mitt hemland England.

Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube