• Hem
  • INFÖR V86: Intressanta lägen för Preben Sövik
Preben Sovik
Nyheter

INFÖR V86: Intressanta lägen för Preben Sövik

1 augusti 2022

På onsdag är det V86 med jackpot från Visbytravet - en som tar båtresan över till "öjn" är Preben Sövik med Rothchild (V86-1) och Enfin Pastis (V86-3) som båda har intressanta utgångslägen.

9 ROTHCHILD (V86-1, 1 620 m/auto)

Sjuåringen har haft en motig vår med svagare resultat. Senast återkom han efter 1,5 månads uppehåll och kunde leda runt om på Karlshamnstravet.

Han har haft svårt få till det i år, men senast var han riktigt fin när han ledde runt om. Vad säger du om insatsen?
– Han var ruggigt fin. Han har varit ute i tuffa gäng hemma på Jägers och det är inte så lätt i den klassen han är i. Vi hade ändrat lite i träningen på honom och bara fått gå i hagen efter starten innan och sen tränat på litegrann en stund före senaste starten. Vi lättade lite på träningen, så att han skulle vara lite bättre trodde jag, men inte att han skulle vara fin.
Han hade ju sjabblat bort sig två gånger om innan förra starten. Kände du efter det att ni verkligen behövde ändra på något?

– Så var det, man kan inte köra fast på samma spår. Det var lite humöret på honom och vi gjorde vid honom lite. Han fick gå ute i hagen och chilla lite ett par veckor och han går faktiskt ute på natten nu. Vi ändrade livet lite på honom.
Var det ändå så att du överraskades av insatsen senast?

– Lite var jag. Jag hade egentligen mer tro på den andra vi hade i loppet, men så galopperade den från start och då kände jag att han kändes så pass stabil och skickade fram honom. Han gjorde hela loppet själv där framme och det var mycket sparat över upploppet.

"Vi kan hamna rätt så vettigt på det"

På onsdag går ni iväg från bakspår över kort distans, hur ser du på det?
– Vi hamnar ju rätt så vettigt på det eftersom 2 och 3 är rätt så hyggliga ut. Hamnar vi inte för långt bak, så får vi ju en fin resa i alla fall. Det är tuffare hästar nu än på Karlshamn.
Har du nån aning på vad du liksom kan kräva av honom i den här omgivningen?

– Trea-fyra förväntar jag mig nog att han ska vara men med rätta löpningen kan han vara lite fram. Det realistiska är trea-fyra.

V86jackpot

"Fördel vara med så långt fram som möjligt"

2 ENFIN PASTIS (V86-3, 1 620 m/auto)

Efter femton segerlösa starter lyckades hon ta första segern i karriären senast, var det skönt att sätta dit ettan i raden?
– Det var det. Hon har egentligen gjort fina lopp för mig hela tiden och lite besviken var jag i lärlingsloppet för tre starter sedan. Där tycker jag väl hon skulle hållit undan, men jag ändrade lite på utrustningen efter den starten och hon har blivit lite vassare efter det.
Hon gick barfota runt om för första gången på länge senast?

– Det var ingen jättestor skillnad, men hon blev lite rappare och det flöt på lite bättre än tidigare. Hon har varit lite småhackig och behövt lite vikt fram men nu har hon fått starta på och blivit stabilare i psyket och gången. Hon ska gå så den här starten med.
Motståndet är tuffare nu, men läget är perfekt över kort distans?

– Läget är perfekt och hon är snabb ut. Vi ska prova köra för spets och hamnar vi där ska vi köra där. Vi kommer från vettig prestation från ledningen och där finns inget som säger att vi borde släppa den här gången. Det är inte så långt hem när du kommer ur sista sväng. Det är en fördel att vara med så långt fram som möjligt.

Stoet är ju fyra år gammal, finns där tankar på uttagningar till Derbystoet om allt faller väl ut på onsdag?
– Jag har inte helt bestämt mig där. Det är väl en-två klasser högre än vart hon är för dagen. Skulle hon vinna på onsdag får hon både lite pengar och poäng och då får vi ta beslutet där, men tanken är att vi ska hitta lite andra uppgifter under hösten.
Så där har aldrig varit nån plan att trimma till henne för Derbyt?

– Nej, som jag sagt till ägarna så får vi starta på och få lite pengar och poäng. Står vi där på anmälningsdagen så kanske vi sätter dit henne, men det har inte varit någon större tanke.

Nu när ni ska resa till Visby, hur fungerar det för er del?
– Det blir ju övernattning. Det är dåliga båttider mitt i veckan och färjan går bara klockan 14:00 från Oskarshamn så vi får åka dagen innan men det ska inte vara några problem för mina.