• Hem
  • INFÖR V75: Martinsson med bra form!
Eric martinsson
Nyheter

INFÖR V75: Martinsson med bra form!

21 oktober 2021

Inför lördagens V75 på Åby reser Eric Martinsson till Örebro med fyra hästar som alla senaste tiden visat riktig toppform. Travstugan ville därför kolla läget inför uppgifterna på lördag!

Det har varit bra snurr på stall Eric Martinsson på slutet. Den som möjligen imponerat allra mest är Dats So Cool.
Sexåringen har vunnit tre av sina fyra senaste starter där den fjärde resulterade i andraplats. Inför lördag är det en valack i toppform:
– Han känns fräsch och glad hästen och har ju blivit succesivt starkare i träningen. Han har haft dåliga lägen egentligen hela våren och vinter och då blir det att man kör snällt. Det har nog stärkt huvudet på honom nu.

Är du själv överraskad över hans resultat på slutet?
– Både och. Jag brukar aldrig få in hästar som tjänat så mycket, så att det var en bra häst förstod man. Dom vi brukar gneta på med i vardagstravet brukar inte ha sprungit in något när vi får in dom. På så vis visste man att man hade något att jobba med. Det är ju alltid positivt. Det är en väldigt tacksam häst.
– Han har blivit allmänt gladare. Han var rätt så apatisk i början men nu kan han springa lite i hagen. Det känns som han mår bra nu och då kommer resultaten.

Med tanke på den här formen, har du därför lite förväntningar på honom på lördag från spår 1?
– Jo, men dels så fick den värsta motståndaren (11 Admiral As) ett sämre spår och spåret... Det kanske är svårt att hålla uppe ledningen, men jag tror det. Han kan öppna bra om man trycker av honom. Det är inte omöjligt att man ska få vara i ledningen. På Örebro är det tacksamt därifrån och skulle Örjans (Admiral As) göra bort sig, då är det ännu bättre att sitta bra till.
– Spontant är det min bästa chans på lördagen.

Till lördagens start är förändringen kusken. I hästens sex senaste starter har Carl Johan Jepson kört och som nu istället valt att köra b-tränade 2 Beartime. Istället sitter Stefan Persson i sulkyn.
Eric Martinsson fortsätter:
– Jag tror att en sån som Beartime vill "Calle" (Carl Johan Jepson) till ledningen med, men jag tror inte vi har en så mycket sämre häst. Nu valde Calle att köra den för han kört den så mycket, det har han visserligen gjort med min med, men sen hade han nog lovat dom - och så ska man inte bortse att catchdrivers får dubbla provisioner när de kör åt b-tränare.

Tror du det låg lite i Jepsons beslut?
– Nja, det tror jag inte. När det står och väger tror jag inte det är omöjligt, men sen hade jag samtidigt inte sagt att jag tänkte anmäla och har man lovat att köra åt annan så gör man ju det. Men man ska inte förringa att blir han tvåa med Beartime tjänar han mer än ifall han vinner med Dats So Cool. Det blir lite sned fördelning, men det är ju så... Med tanke på att han får uppsättningsavgift också så tjänar de ju mer när de blir tvåa med b-tränade än vinner med min. 
– Sen vill de så klart vinna ändå för de är tävlingsmänniskor, poängterar Eric Martinsson.

I övrigt selar Eric Martinsson ut tre ytterligare på lördag:

6 BOLLA SPRITZ OCH 13 NORTH DAKOTA (V75-4)

– Propositionsmässigt står Bolla Spritz väldigt bra inne i det här loppet. Hon är lite grön och inte gjort så mycket starter, men läget blev perfekt. Hade man vetat att det var en Jepson i sulkyn hade man vetat att det var garantispets - nu vet man ju inte riktigt. Det gäller att pricka. Ensam på springspår är ju bra. Man vill ju ha bra position på innerspår.

Känner du att det är en häst som kan duga långt i ett sånt här lopp?
– Jag tycker hon kan hävda sig i Diamantstoloppen, så känns det i alla fall. Det är alltid tufft att stå start i dessa loppen, men det är ändå Örebro så det är gynnsamt att stå bra till här.

North Dakota har varit ute i en del tuffa lopp under våren. Är det anledningen till att hon stärkt sig och gjort så bra ifrån sig på slutet?
– Jag sa ju inför de två senaste loppen att även om det var bra hästar så gick hon ner lite i klass. I sommar har det varit stundtals kulltoppar och nu bara ston. Sen har det ju stämt bra i positioner och fått draghjälp hela vägen. Men hon är bra

I de två senaste loppen som hon vunnit så har hon varit väldigt högt spelad. Har hon varit lite underskattad?
– Det får jag nog säga. Hon har i hela sitt liv visat att hon är bra och stammässigt är det också en bra häst. Vi fick in henne i träning för hon skulle vara med i StoChampionatet. Nu gick ju inte det men ägarna hade även de höga ambitioner. Hon har en bra möjlighet att tjäna bra pengar.
– Jag hade en kompis som spelade henne i båda de två senaste loppen så han var ju väldigt nöjd och behövde inte jobba en månad, säger Martinsson och skrattar.

Är North Dakota en häst som kan gå fram och göra jobbet?
– Nej, gör man det lägger hon för mycket kraft. Ska hon vinna ett sånt här lopp ska hon helst gå i ryggar.

11 STEPPING MONEYBOY (V75-6)

Senast vi såg sexåringen var under SM-dagen på Åby. Då segrade han i dam-SM med Linda Sedström i sulkyn.
– Spåret nu är ju kasst och det är tuffaste hästar nu. Även fast vi fick möta en massa vinnare så var det inte mycket bättre än ett V64-lopp så 100 000 kronor där var ju tacksamt. Han är en häst som duger på V75, men spår 11 var ju inte det man hoppades på.

Han har ju också varit en som visat god jämnhet och 2 600 meter som det är på lördag går han ju också bra över. Intill Stepping Moneyboy startar även favoriten Eros Zola med Flemming Jensen.
– Hade han fått ett bättre spår hade man varit mer optimistisk.  Av de sjutton starterna i år har han nog inte missat pallen mer än 3-4 gånger. Han funkar över alla distanser och när man har spår 11 och det är den här distansen då kan det ändå öppna upp. 
– Flemmings har ju också dåligt spår, så det kan finnas ryggar att gå på. Sen är Flemming är svår att sitta i rygg på. Man kan ju få panik där. Han kan ju vänta till 50 kvar innan han kör (skratt). Man får hoppas på tempo och få ut nån häst. Med maximal klaff är det ingen omöjlighet, men från det här läget får man vara nöjd med pengar.

Följ Travstugan på Youtube