• Hem
  • INFÖR V75: Dags för sista äventyret
Born
Nyheter

INFÖR V75: Dags för sista äventyret

7 oktober 2021

När V75 avgörs på Åbytravet denna lördag är det även sista arbetsdagen för hästskötaren Ninni Gardelin. Travstugan ville givetvis ta ett snack inför sista tiden som skötare.

Ninni Gardelin har verkat inom hästskötaryrket under flera år. Var sak har sin tid och för Gardelin blir det efter lördagens V75-tävlingar på Åby. Senaste åren har hon varit hos stall Daniel Redén där hon tidigare bland annat skötte Conrads Rödluva.

På lördag vid hennes sista arbetsdag selar hon ut två högintressanta profiler; Born Unicorn i Svenskt Mästerskap och Mister Hercules i Europaderbyt.

På torsdag eftermiddagen tog Travstugan därför en liten koll på de två profilerna och hennes sista tid som skötare.

Hur känns det nu när slutet närmar sig, är det vemodigt?
- Jo, men det är det. Vissa hästar har jag ju kört idag för sista gången. Det känns som ett rätt beslut, men det är så klart jobbigt att lämna hästarna.

Efter en lång tid som hästskötare kommer Ninni Gardelin nu istället att arbeta för Kanal 75. Vad som fick henne att lämna skötaryrket var till slut orken:
- Jag orkar inte längre, eller ja... Orkar gör man ju, men jag har dålig rygg och känner att det börjar ta för mycket. Jag har hållit på med det här sedan jag slutade skolan, så till och från 15 år, kanske.

Efter att ha jobbat som hästskötare under så lång tid, finns det något du önskar hade förbättrats så fler orkar och vill fortsätta med det?
- I grunden handlar det ju så klart om att ha intresset. Skulle jag själv kanske haft lite andra förutsättningar med att inte jobba lika mycket helger eller så, så hade jag säkert orkat mycket längre. Jag slutar på grund av att jag inte orkar vilket är jobbigt för jag tycker fortfarande det är roligt. Jag trivs ju väldigt bra här hos Daniel (Redén). Det hade varit lättare att sluta någonstans där du är trött på allting.

Under torsdagens fick hon köra sista jobben med passhästarna Margareta Tooma och Magnificent Tooma - men framförallt även de två som ska ut på lördag på V75; Born Unicorn och Mister Hercules.

Misterh

Mister Hercules

MISTER HERCULES (V75-6, EUROPADERBYT)

- Han gick jättebra senast och det känns som han gått framåt med det loppet i kroppen. Han mår mycket bättre av att starta på för han har så mycket energi och mycket... grejer för sig. Det är bra att han får springa av sig lite.

Vet du vad det är som inte riktigt stämt för honom i år?
- Vi har ingen bra förklaring. Han är ju fortfarande lite omogen och sen är han lite sån att han gillar att glänsa lite och sen när han fått lite motstånd så... Jag vet inte, vi har inte någon bra förklaring. Han är en glansputte.

Hur ser ni på lördagens uppgift där  han möter en sådan som Calgary Games. Kommer ni ändra någonting på honom?
- Jag vill bara att han ska sköta sig och visa vilken fin häst han är. Vi har provat rycktussar på honom den här veckan. Daniel provade det i måndags och det gick bra. Så det är väl den ändringen och sen går han med sin vanliga vagn. Han verkar trivas med den.

Born

Born Unicorn

BORN UNICORN (V75-7, SVENSKT MÄSTERSKAP)

Han har ju varit ett utropstecken hela säsongen och kommer nu selas ut till självaste SM - hur känns det?
- Jag kommer nog gå med samma känsla som innan, även fast det är ett betydligt tuffare lopp. Born är ganska känslig. Han behöver att man berättar för honom att han är bäst. Han har varit ganska vek i sitt psyke så han behöver höra "du grejar det här".

Med tanke på hur han varit i år, har du märkt någon skillnad på honom i beteendet?
- Gud ja. Han är mycket kaxigare. Förut var han mer "oh, gud förlåt att jag finns", men nu är han så trygg i sig själv och kaxig. Det blir ju oftast så när de går bra. Han är mycket modigare. 

På lördag går Born Unicorn ut i SM från bricka 12 över 2 640 meter.
-  Han gick idag (torsdag) och han kändes fin. Han ser ut att hålla formen. Man ska inte kunna vinna Silver åkandes som han gjort, så helt borta är han inte. Det är väl att det är 2 640 meter.

Är hans favoritdistans 2 140 meter?
- Jag tror det. Han hinner ledsna lite som när det var Harper Hanovers till exempel, vilket kanske inte är så konstigt då han är en gammal valack, skrattar Ninni Gardelin till om och fortsätter:
- Men han känns mycket starkare nu än när han var med i Harpers. 

Om vi ser till de båda nu inför lördag; finns det någon speciell ritual eller upplägg med Born Unicorn eller Mister Hercules som du måste göra?
- Mister Hercules är bara överallt och yr. Han är en jävla pajas... Born är mer att han vill ha det lugn och ro. Det är ingen skillnad när vi är ute på resa. Det är två så olika hästar, så jag är glad att Born är den ena för han är så snäll och bara står där. Mister Hercules har lite mer energi så med honom får man vara lite lugn själv med honom. Det är ingen idé att börja bråka. Han är så exalterad och tycker det är kul och brukar oftast lugna ner sig när han fått värma.

Travstugan tackar Ninni Gardelin för hennes arbete inom hästskötaryrket och önskar lycka till med nya uppdraget hos Kanal 75!