• Hem
  • HELGENS FEMMA: Elitloppshelgen 2024
G Ofy1ud Wk AA Fso8
Nyheter

HELGENS FEMMA: Elitloppshelgen 2024

26 maj 2024

Helgernas helg är oss förbi. Martin Engström rankar här de fem bästa intrycken från Elitloppshelgen!

1 - ELITLOPPSVINNAREN

Det var ett himla tjat på förhand om Francesco Zet och Idao de Tillard. Ja, det var det med rätta ska sägas. 

Idao de Tillard sjabblade bort sig och Francesco Zet tröttnade från ledningen. 
Istället stal Horsy Dream showen och han gjorde det med bravur och en totalkross. Segertiden, intrycket över sista halvvarvet och så artisten Eric Raffin. Årets vinnare hade verkligen ALLT. Och givetvis är Horsy Dream hela helgens begivenhet.

2 - IZOARD VEDAQUAIS

Man försökte med allt för att hindra Izoard Vedaquais. Spår 1 på bakersta tillägget gav lite hopp om att kusken Rochard skulle tabba till det. Senare när Harpers Hanover avverkat två tredjedelar så blåstes loppet plötsligt av. 
Omtag om en timme, var det sagt.

Inte ens det kunde hindra franske kraftpaketet från att vara totalt överlägsen. Verkligen ingenting kunde hindra Izoard Vedaquais och hans överlägsenhet i Harpers var mäktigt att skåda!

Insatsen i Harpers ledde även till att kretsen efteråt meddelade att storstjärnan nu även siktas mot Åby World Grand Prix!

3 - MISSILEN VÄGRAR SE SIG SOM EN GAMLING

Han är nio år gammal men nämns oftast som en veteran som är närmre pensionärslivet än vinnarcirkeln.
Missle Hill skulle minsann visa oss att han vägrar se sig som en gamling.

Han var otroligt läcker både i försök och i finalen av Sweden Cup och att se ut som han gör i sin 83:e och 84:e start är en bedrift! Nu har han dessutom sprungit in över åtta miljoner kronor!

4 - VEIKKO HAAPAKANGAS!

Jag kan tycka att Veikko Haapakangas haft fler stolpe ut än stolpe in den här säsongen med sina hästar.
Lyckligtvis kan travsporten visa sig från sin rättvisa och vackra sida ibland. Därför fick Haapakangas njuta av en underbar Elitloppslördag.

Först segrade hans Emerald Island på en närmast obegripligt snabb segertid, och knappt när tränare Haapakangas hämtat sig från det så lyckades senare Crown Wise As vinna på tiden 1.10,9a/2 140 meter. 
Veikko Haapakangas bjuder alltid på sig själv och hans känslor gick verkligen igenom tv-rutan. Väl värd en så härlig eftermiddag!

HON ÄR FANKEN OMÖJLIG....

Det bästa fyraåriga stoet kan mycket väl vara Ester degli Dei. Det är svårt att säga något annat efter hennes prestation på söndagen.

Länge såg det ut att bli svårt att förlänga segerraden, men hon är ju fanken omöjlig. Stoet är som en vrång och envis kärring som vägrar sättas på plats. Hennes inställning över en upploppsraka kommer ta henne mycket långt!

Övrigt ska noteras att kusken Robin Bakker fick sammanlagt 10 000 kronor i böter och fyra dagars avstängning på grund av snäv körning och hans felaktiga bruk av körspöet.

I KORTHET:
  • "Nollorna"

Några av de som gick segerlösa i helgen var stall Adrian Kolgjini (12 starter), Jörgen Westholm (nio starter) och stall Timo Nurmos (tio starter).

  • Tappet

Vi har ju varit med om att Elitloppshelgen tappat i besökare och även fast startfältet i huvudloppet höll högsta klass så sjönk siffrorna även i år jämfört med ifjol.
Det har varit alarmerande en tid och är det återigen. Solvalla måste verkligen rannsaka sig själva och tänka till varför inte fler besöker nationalbanan vid deras största helg om året.

  • Landets gemytligaste stall?

Jag har noll insyn i stall Daniel Wäjersten, men min uppfattning är att det måste vara landets mest gemytliga stall.
Personalen jobbar oerhört bra tillsammans och stallet utvecklas för varje år som går.

Arbetet de gjort med Borups Victory är imponerande och att han slutade tvåa i Elitloppet är en rejäl bedrift!

  • Älskade Frankrike

Fransmän uppfattas säkert oftast som ganska dryga och lite "full of them selves". Var gång jag är i Paris behöver jag skrika i första närmsta kudde över att de ser ner på en så fort man talar engelska.

Travets fransoser däremot. De är så älskade så. Alla fransoser bjöd verkligen på sig själva i helgen och var dessutom majestätiska på ovalen.
Lyckligtvis körde de även otroligt behärskat (frånsett Clément Duvaldestin kanske...).

Följ Travstugan på Youtube