• Hem
  • HELGENS FEMMA: Bakspårstuffing och pyspunka
Skarmbild 2024 07 14 161300
Nyheter

HELGENS FEMMA: Bakspårstuffing och pyspunka

14 juli 2024

Travhelgen gav oss bland annat tävlingar på Årjäng men även finska Mikkeli! Här är fem punkter som Martin Engström tar med sig efter helgen.

BAKSPÅRSTUFFINGEN

När jag i förra veckan läste i Stefan Melanders kolumn i Expressen så överraskades jag av att Per Lennartsson menar på att Click Bait trivs bättre bakifrån. Click Bait som är en häst som jag alltid sett som en frontrunner och således chanslös från bakspår.
Nu har Lennartsson aningen mer expertis inom den här sporten än vad jag har och efter så många starter tillsammans så känner han Click Bait bättre än alla andra, ja till och med bättre än Stefan Melander.

Just bakspåret skulle visa sig vara perfekt för Clicken som såg ruggigt stark ut över upploppet på Årjäng. Nu är han även klar för Hugo Åbergs Memorial - förhoppningsvis med ett bakspår...?

STORLOPPSFANTASTEN

Örjan Kihlström är närmast född på denna jord för att tävla i storlopp. När det är lite högre prissummor är det oftast Kihlström som dyker upp och gör konkurrenterna frustrerade. På söndagen var det dags igen när han körde helt perfekt med Don Fanucci Zet som charmade Mikkeli-publiken i St Michel Ajo. Bakom såg även Castor the Star mycket fin ut och likaså avslutande Mellby Jinx.

Är det något som är självklart så är det stall Redén i Hugo Åbergs. Nu med Don Fanucci Zet inbjuden är vi garanterade detta. Om de nu tackar ja till biljetten. Och kan det möjligen sätta käppar i hjulet för Hail Mary, tro? Två hästar från ett och samma stall i inbjudningslopp är något jag sällan föredrar.

Skarmbild 2024 07 14 162947
IMPONERANDE ÅRJÄNG

Det är inte det lättaste att locka folk till travbanorna och orsakerna brukar oftast vara många och möjligen något enkla ursäkter för att inte sätta fiasko-stämpeln. En bana som däremot lyckas årligen är Årjängstravet.
När det är dags för stortrav med Årjängs Stora Sprinterlopp så lyckas banan årligen med att få dit folket.

Ifjol dök 4 592 personer upp där och i år lyckades banan utöka det med 5 476 personer. Det är en högst imponerande publiksiffra i svensk travsport år 2024.

STORLOPPSMISSARNA

I fredags kördes det uttagningar till StoChampionatet 2024, Vi fick se ett par imponerande fyraåringar som blir intressanta i finalen men vi fick även en del tunga missar.
Adriatica(!!), Countess Face, Coral Coger, Kayleig
h och Xia Lloyd är alla en grupp som normalt tillhör yppersta toppen i kullen.

Vad som däremot är fängslande med uttagningslopp är att man aldrig ska ta någonting för givet. Ett par minuter kan förstöra en hel satsning. Ett misstag och det kan kosta dig rejält. Det fick vi sannerligen bevittna i fredags från Skaraslätten.

PYSPUNKAN

Det är alltid med stort intresse som jag efter klockan 12 på söndagar ögnar igenom anmälningslistorna för nästa veckas V75. Denna söndagen var det med extra stort intresse då Axevallalöpning bjöd på något extra. 150 000 kronor i förstapris är väl inte fel men vinnaren ordnar även en biljett till Åby World Grand Prix med sex miljoner kronor i förstapris.

Nog hade man därför lite hopp om att se en eller till och med två storstjärnor och Axevallalöpning borde vara ett högintressant lopp för tränarna. Trodde jag. 
Man vill egentligen inte vara särskilt negativ men nog blev det pyspunka av det hela när jag såg anmälningslistan. Med all respekt så det inga hästar som borde vara aktuella för Åbys storlopp. 

Följ Travstugan på Youtube