• Hem
  • Här är Sveriges bästa travtränare 2021
BB200531 BB204
Nyheter

Här är Sveriges bästa travtränare 2021

29 augusti 2021

Sommaren börjar nära sig sitt slut och när vi nu går över till höstens storlopp har vi valt att lista Sveriges tio bästa travtränare.


Plats 1


Daniel Reden har kört in drygt 19 miljoner i år på relativt få starter och ligger i skrivande stund på andra plats bland Sveriges vinstrikaste tränare. Har iår vunnit storlopp som Elitloppet med Don Fanucci Zet och Stochampionatet med Honey Mearas. Daniel har hela 16 miljonärer på träningslistan i skrivande stund där Don Fanucci Zet, Diana Zet, Sister Sledge, Heavy Sound, Missle Hill och Double Exposure sticker ut. Då har vi inte ens nämnt fjolårets kriterievinnare Bramling som dessutom startar i finalen av Svenskt Travderby nästa vecka. Stall Redén har vunnit ett flera storlopp de senaste åren på varierande stammar och även bevisat att han kan träna unghästar som håller hela vägen upp i åldrarna. Hästarna ser alltid fina ut på tävlingsbanan och stallet levererar bra information till spelarna. 


Plats 2


​Robert Bergh ligger i skrivande stund ett på listan över Sveriges vinstrikaste tränare under 2021 med hela 22 miljoner inkört men på många fler starter än tidigare nämnda vilket gjorde det ganska enkelt att särskilja ettan och tvåan på listan, Bergh har iår vunnit bland annat Drottning Silvias pokal och har kvalat in flertalet hästar till årgångsfinaler utan att få den där riktiga utdelningen. Under fjolåret vann han bland annat Svenskt Travderby och Breeders Crown med Hail Mary och Europaderbyt med Power. Har flertalet miljonärer på sin träningslista där Hail Mary, Power, Axl Rose, Fifty Cent Piece och Rome Pays Off sticker ut.




Plats 3


Timo Nurmos tillhör toppen år efter år och levererar den nya unghäststjärnan efter den andra. Readly Express, Villian, Brother Bill och Inti Boko är några som han plockat fram de senaste åren. Solvalla är favoritbanan där Timo Nurmos leder tränarligan med 74 segrar och 32,6 i segerprocent. Stall Nurmos syns ofta i travets elitserie, V75 och har dom senaste åren plockat hem storlopp som Grand Criterium de Vitesse, Prix d'Amerique, Åbys Stora Pris, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Europaderbyt samt Jubileumspokalen. Har iår kvalat in hela tre hästar till finalen av Svenst Travderby där den obesegrade Calgary Games känns som stallets nya stjärna.


Plats 4


​Per Nordström är en unghästspecialist som på endast 86st starter iår kört in hela 9,2 miljoner och har iår gjort rent hus i unghästloppen. Segrat bland annat i Långa E3, Korta E3, Kunga Pokalen och Sprintermätaren. Har dessutom kvalat in Önas Prince som är stallets stora stjärna till finalen av Svenskt Travderby och skulle han lyckas vinna det så ligger han nog bra till att bli årets tränare på hästgalan. Treåringarna Felix Orlando och Islay Mist Sisu är två andra framstående stjärnor som tränas av Per Nordström.


Plats 5


​Björn Goop är kanske landets bästa kusk men driver vid sidan av det en stor träningsrörelse med stjärnor som Mellby Free, Diamanten, Eagle Eye Sherry och San Moteur. Har iår kört in hela 17,2 miljoner. Under fjolåret vann han lopp som Åbys Stora Pris, Svenskt Trav-Oaks, Breeders Crown och Kymi Grand Prix.


Plats 6


Jerry Riordan har steppat upp rejält den senaste tiden och är ofta med när det vankas storlopp. Aetos Kronos är stallets stora stjärna som kommer med en färsk seger i Jubileumspokalen i ryggen. Gareth Boko är en annan häst som höjt sig rejält i regi Jerry Riordans regi där en tredjeplats i Elitloppet stricker ut iår.

Plats 7


Stefan Melander har dragit ner rejält på sin rörelse senaste åren och har endast 33 hästar i träning i skrivande stund men är ändå en tränare som jag håller högt. Topphästar som Milligan's School, Disco Volante och Clickt Bait är dom klaraste lysande stjärnorna i stallet. Vann nyligen Åbys Stora Pris med Milligan's School och har vart med i flertalet storlopp med Click Bait under året.

Plats 8


Jörgen Westholm tävlar flitigt på V75 och gör det mycket bra, saknar kanske den där stora stjärnan som flera andra på denna lista har, men har kört in hela 12,4 miljoner iår vilket gör han given på denna lista.

Plats 9


Svante Båth en unghästspecialist som inte fått till riktigt under 2021. Vi är vana att att han vinner årgångslopp efter årgångslopp och har kanske vart våran bästa unghästtränare dom senaste åren. Stallets stora stjärna Attraversiamo har brottats med skadeproblem och har inte synts till på tävlingsbanan sen Elitloppsfinalen 2020 där han slutade tvåa. Very Kronos tävlar flitigt i den yppersta eliten och var bland annat tvåa i Paralympiatravet och fick sin miljonvinst under gårdagen i Sundsvall Open Trot. 

Plats 10.
Adrian Kolgjini har tagit över efter pappa Lutfi Kolgjini och är fortfarande ung och kommer säkert inom ett par år ligga högre upp på denna lista. Stallets stora sjärna Take Kwon Deo har lyst med sin frånvaro på tävlingsbanan under året. Var trea i storloppet Hugo Åbergs Memorial på hemmaplan med Upstate Face som är ganska grön i eliten, men har mycket pengar kvar att tjäna. Har en fin treåringskull där Aquarius Face kanske är den största stjärnan. Kört in drygt 8 miljoner iår vilket får ses som klart godkänt.

Bubblare
Allesandro Gocciadoro har på 109 starter i Sverige kört in 9,2 miljoner på sin svenska filial och har till och med en helt svensk licens och man skulle såklart kunna ha han högt upp på denna lista. Vived Wise As, Vernissage Grif och Bengurion Jet är några som visat upp sig på Svensk mark och tjusat oss rejält under året. Vi skulle vilja se Gocciadoro på svensk mark en längre tid för att kunna slå sig in på listan.

Följ Travstugan på Youtube