• Hem
  • Redaktionen
  • FREDAGSKRÖNIKAN: Stjärnan är årets lösning - och räddning?!
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: Stjärnan är årets lösning - och räddning?!

Vad som förut var Elitloppets stolthet har senaste åren alltmer hamnat på dekis. Inbjudningen av Idao de Tillard kan däremot vara både lösningen och räddningen.

Elitloppet har ute i travvärlden varit magin alla drömmer om. Visst, sportsligt är det en enorm stolthet att delta i, men framförallt är det stämningen som varit grejen.
Publikfest få banor kan mäta sig med. 

Det går att sticka huvudet under sanden om man vill det, men den där publikfesten som Elitloppet haft har senaste åren väl inte riktigt levat upp till det. Varken vad gäller publikantal eller i decibel. 

Elitloppet är ju alltid Elitloppet. Travtraditionen står sig stark och att lista ned storloppet från tronen som det bästa och största vi har kommer sannolikt aldrig att ske.
När vi gick in i travsäsongen 2024 var det ändå som sådan att jag såg Elitloppet som tvåa. Åby World Grand Prix med sitt förstapris och potential är ju loppet den här säsongen.

Ska Elitloppet tillbaka till vad det en gång varit så fick vi både en lösning och räddning förra lördagen. När Anders Malmrot ställde sig i V75 Direkt-studion förra lördagen gjorde han det med stolthet i blicken. 

  • Att lyckas få hit Idao de Tillard är hela grejen i år. Det är oerhört sällan som vi lyckas få upp främsta storstjärnorna från Frankrike sista helgen i maj.
    I år lyckades Malmrot och för det ska han ha beröm. Det är nämligen det bästa som hänt Elitloppet år 2024. Och möjligen det nödvändigaste. 

Att få möjligheten att se Prix d'Amérique-vinnaren och hela vinterns stora majestät är en framgång för Solvalla. Och det bör även generera en dragningskraft som får folk att bege sig dit. 

Vi är ju bra att även se glaset som halvtomt. Det finns säkert de som ser en oro i det här. Då storstjärnan kan få andra att fega ur. 
Jag tror och hoppas ändå att Elitloppet har sådan prestige hos aktiva att Idao de Tillard inte skrämmer bort.
__________________________

På tal om Åby World Grand Prix så jublas det säkert högt över Mölndalsovalen när Daniel Redén tydligt siktar dit med Francesco Zet.
Elitloppet är fortsatt möjligt, men för Kanal 75 gjorde Redén saken rätt tydlig att det loppet i så fall blir en ren bonus. Åby är grejen 2024.

Vad jag hoppas är att det loppet inte blir någon sentimental historia vad gäller inbjudningarna.
Moni Viking vänder upp från Frankrike och kretsen runt veteranen meddelar att hoppet är på Åby World Grand Prix som avslutning. Med all respekt till hästens karriär så är Moni Viking långt ifrån en plats just nu.
__________________________

Personligen har jag inte varit särskilt olycklig över banprogrammens förändringar den här säsongen.
Jag har däremot ett undantag och det är givetvis Axevalla.

Banan levererade ständigt oerhört bra information från tränare och gav läsaren startkommentarer, något övriga banor inte gjort.
Med det nya upplägget har det däremot försvunnit...
__________________________

Nej, det var inte igår som vi plötsligt fick upp ögonen för att lopp som oftast är svåra att fylla. Om det är till något det ofta ska vara fulla fält så är det vid V75 och V86 med deras prissummor, men även där är det rätt vanligt.

Det fanns en tid då lunchloppen avhandlades på ett ögonblick. Till en början var det endast ETT lopp som kördes på lunchen. "Dagens Rätt", hette det då.
Det gick senare över till fyra lopp och nu är det obegripligt nog runt 6-7 lopp varje lunch.

Något som borde ha behandlats för längesedan är ju vår kära lunch. Det borde i mina ögon vara självklart att dra ner på antalet lunchlopp eller rentav avskaffa det helt. 

Mycket för att kunna höja prispengen på kvällskvisten och framförallt trappa ned på antalet tävlingstillfällen.
__________________________

Ikväll svensk tid får Alex Persson uppdraget att referera på mäktiga Meadowlands.
Persson är ett jättelöfte som speaker och har sedan en längre tid skött uppdraget på Halmstad och Åby med bravur. 
__________________________

Till helgen lyser det rött igen. Mars månad är plötsligt här och med den valfri balans.
Som vanligt kommer det förekomma tävlingsdagar i de norra regionerna där skotvång fortsätter trappa på någon vecka till, men visst är det som sådan att det pirrar till...

...ja, lika mycket som det kommer finnas gånger man skriker i närmsta soffkudde när en del tränare ändrar efter spelstoppet. 

Allt är som vanligt och jag önskar trevlig helg,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube