Legolas
Legolas är sagohästen som vann sina 19 första starter. I den 20 starten fick han se sig besegrad av Ideal du Gazeau i VM-loppet på Roosevelt Raceway. ATG använde Legolas under dennes framgångsrika karriär som reklampelare och med honom tog travsporten klivet in i det svenska folkhemmet. Bara Ego Boy och Järvsöfaks har betytt lika mycket för svensk travsport som Legolas.
Marco Anic köper Legolas
Den kull han föddes upp i drabbades av kvarka. Det är en smittsam sjukdom som inte sällan slutar med döden. Thomas Nilsson – travtränaren - har i en radiointervju sagt att ”Legolas var den som såg minst anskrämlig ut” och han försökte övertyga Marco Anic om att köpa Legolas. Marco Anic lyssnade på Thomas Nilsson och köpte Legolas - den minst anskrämliga hästen i kullen.
Som unghäst var Legolas skör som glas – ofta sjuk och ofta skadad - och det var inte givet att han skulle bli en framgångsrik tävlingshäst. På grund av Legolas heta temperament var man även tvungen att kastrera honom tidigt. Första starten gjorde han i maj 1982 och det skulle dröja 20 starter innan han fick känna nederlagets bittra smak. Legolas-feber hade drabbat Sverige.
Legolas får inbjudan till VM-loppet
Under andra året som tävlingshäst vann han 14 starter. Legolas vann bland annat Åby Stora Pris på målfoto och han vann även C.Th Ericssons Memorial samt FAMN-loppet. Legolas rykte hade nått ända till USA och när han vunnit 18:e starter i följd kom inbjudan till VM-loppet på Roosevelt Raceway. Innan resan över Atlanten hann Legolas vinna sitt 19:e lopp på lika många starter.
Från bricka tre susade han till ledningen i VM-loppet på Roosevelt Raceway. Legolas släppte ledningen och satte sig i rygg på ledaren. Utvändigt ledaren kom Ideal du Gazeau – den franske fantomen – som vunnit VM-loppet två år i följd. I den sista kurvan snubblade hästen utvändigt om segerstaplaren från Sverige och luckan uppenbarade sig - men segern gick till Ideal du Gazeau.
Sverige-turné för Legolas
Trots att segersviten var bruten återvände Legolas till Sverige som en hjälte. Han fick därefter inbjudningar till landets alla travbanor och första anhalt blev Dannero utanför Kramfors. Legolas kom till Dannero som en av de största favoriterna någonsin i svensk travsport. Tyvärr hade han fel skor och han for som Bambi på hal is. För första gången förlorade Legolas på svensk mark.
Samma år – 1983 – skulle han ut i Åby Stora Pris och eftersom Legolas visat att han kunde förlora tog ingen ut segern i förskott. Motståndet var dessutom världsklass. Legolas hamnade på innerspår och fick sin antagonist Ideal du Gazeau utvändigt om sig. På upploppet utmanade han det franska ekipaget på utsidan och den här gången slog han Ideal du Gazeau och världseliten.
Legolas väljs in i Hall Of Fame
Vinsten i Åby Stora Pris blev höjdpunkten i Legolas karriär. Året därpå vann han bara åtta av 21 starter och man förstod snart att Legolas inte längre var en häst för de stora loppen. Han flyttades till Slättåkra Gård i Halland där han fick leva pensionärsliv fram till sin död 2004. På grund av dåliga tänder kunde Legolas inte längre tillgodogöra sig maten och han fick därför somna in.
Välförtjänt fick han plats i Hall of Fame 2013. Tillsammans med sin tränare – Thomas Nilsson – har Legolas för alltid skrivit in sig i historieböckerna. Han var en kämpe som inte fick något serverat men presterade ändå. Intresset för svensk travsport ökade med Legolas på samma sätt som det gjorde med Ego Boy i början på 1970-talet. Båda blev idoler i det svenska folkhemmet.
Det Legolas har betytt för svensk travsport går inte att beskriva i ord.