Eftersnack Årjäng 16 juli 2016

Den lilla och stora kupongen gav sju rätt och Dagens Dubbel gick vägen. Nettovinsten blev 5 505 kronor. Det får jag tacka Thomas Uhrberg för. Han vann tre lopp inom V75 med 6 Takethem (V75-1), 9 Conrads Definitif (V75-2) och 3 Västerbo Exact (V75-6). Takethem spikades på den lilla och stora kupongen och Västerbo Exact spikades i DD-1. Vinsten i V75-1 innebär att Takethem tävlar i Gulddivisionen framöver, och i Gulddivisionen hör Takethem hemma.

Förutom Takethem spikades 15 Steinfaks i V75-3. Inför loppet trodde Ronnie Hansen mycket på sin häst och J-O Persson litet på sin. Och det blev också Steinfaks som segrade före 14 Järvsöblomster på 1.23,9 / 2 140. Redan här, när både Takethem och Steinfaks segrat, kunde man ana att utdelningen skulle bli ganska låg – vilket den också blev. Jag vinner hellre stort än ofta – men samtidigt finns det ingen anledning att gardera hästar man tror vinner.

Och Nuncio vann Årjängs Stora Sprinterlopp på tiden 1.09,7 / 1 640. Det innebär att Nuncio är välkommen att starta i Hugo Åbergs Memorial 26 juli – Stefan Melander ska bara fundera först, som han alltid gör. Melander har Jubileumspokalen i tankarna – och framför allt Prix d’Amérique i januari. Nuncio visade återigen att han är komplett – både snabb och stark – och älskar att tävla. Jag blir därför inte förvånad om han plockar ner Bold Eagle på Vincennes i slutet på januari.

V75-cirkusen drar vidare till Axevalla och Stochampionatshelgen med jackpotmiljoner i bagaget.

Eftersnack Halmstad 9 juli 2016

Den stora kupongen stannade på fem rätt. Utdelningen för sju rätt stannade vid 4 361 kronor. Det började illa redan i V75-1 – favoriten 2 Fridericus galopperade redan innan bilen accelererade och Örjan Kihlström kunde vinna med 12 King City. Länge såg det ut som att 1 Trust Launcher eller 4 Emmet Brown skulle vinna, så blev det alltså inte. Kihlström är vass från bakspår – och framöver kommer han alltid finnas med på kupongen när han startar från bakspår. Man skulle spelat King City – han reste till Halmstad med tre vinster i bagaget, ändå var han bara spelad till 6 %. Det är lätt att vara efterklok – och från spår 12 kunde jag inte tro på King City.

I V75-6 trodde jag på 2 Spring Erom och 10 Mellby Viking. Det kändes länge som att någon av dem skulle vinna, men i sista sväng kastade Mellby Viking in handduken, i slutet på upploppet gjorde 4 Harry Haythrow sig påmind – om någon hade glömt bort honom. Jag tillhörde skaran som trodde att han gjort sitt på landets travbanor, men Heders-Harry reste sig på nio och gav svar på tal. Segern var välförtjänt – extra kul att han fick vinna på hemmaplan. Travsporten behöver profiler och symboler – tränare Benno Karlsson och Johnny Johansson är två profiler och Harry Haythrow symbolen för det vi älskar med svensk travsport.

Eftersnack Eskilstuna 2 juli 2016

Det blev en trevlig eftermiddag i Eskilstuna – spännande lopp och allt det där. Det som saknades var sju rätt. I efterhand har jag insett hur naiv jag var – Sir Ratzeputz hade inte bästa vinstchansen, och varför skulle Othello Face – som vann på 1.12,8 / 2 140 i den senaste starten – släppa till Oki Doki Face? Sir Ratzeputz galopperade i starten, och Ready For More gick att känna igen. Förmodligen hade inte Sir Ratzeputz vunnit även om han hållit sig på benen – Ready For More var omutlig i ledningen. I den avslutade avdelningen pep Othello Face och naturligtvis släppte han inte till Oki Doki Face, det är bara att be om ursäkt för att jag vilseledde er. Förhoppningsvis kunde ni njuta av travsport när den är som bäst däremellan.

Utdelningen drog iväg – 372 189 kronor för sju rätt. Den största skrällen kom E3-finalen för ston – Christoffer Eriksson vann välförtjänt med 10 Uncertain Age till oddset 24,25. Bara en favorit vann i hela omgången, nämligen Ceasar Sisu i V75-4. Och det var en häst ingen trodde på som singelstreck innan spelstopp, detta trots att Björn Goop trodde på goda chanser. Ceasar Sisu vann i imponerade stil på 1.12,6 / 2 140. Jag imponerades även av Amaru Boko som plockade ner Alfas da Vinci över upploppet, och jag fick respekt för Slide So Easy som snuvade Whitehouse Express på segern trots en hård öppning (1.08,4 / 500 m). Framför allt blev jag charmad av Policy Of Truth i E3-finalen för hingstar och valacker – här har Reijo Liljendahl något stort på gång.

Eftersnack Kalmar 26 juni 2016

Nej, fan, det blev fel redan från början. Det är nästan att man rodnar när man tänker på det. I den första avdelningen garderades favoriten och fenomenet Nadal Broline – han skulle ju inte ha toppform, sa man. Nadal Broline trotsade alla naturlagar och vann på 1.12,1 / 2 140 meter i första starten sedan 4 april. Imponerande. Och garderar man en favorit som vinner i den inledande avdelningen, då är man illa ute.

Det stora systemet stannade vid fyra rätt, det finns inte några undanflykter. Framför allt blev det fel i den tredje avdelningen – där trodde jag på Calypso Am och Pense Kloster, och det skulle jag inte gjort. I hela omgången trodde jag mest på Matchmaker As, när han blev struken – jag vet inte om det var på förmiddagen – kunde jag förstå att det inte skulle gå vägen – istället vann Västerbo Arthur efter imponerande styrning av Robert Bergh på upploppet. Omgångens behållning!

I den sjätte avdelningen spikades Harry Haythrow. Vid publicering var han fortfarande bara fjärde- eller tredjehandare, därför var han också spelvärd som spikförslag. Vid spelstopp var Harry knapp favorit före B.B.S.Sugarlight och Magic Tonight – och det är inte några dussinhästar. Det är lätt att säga nu, men som favorit var Harry inte längre spelvärd, åtminstone inte som spikförslag. Det är bara att erkänna, det här var inte min omgång.

Eftersnack Boden 18 juni 2016

Systemförslagen gav sex rätt – jag hade ju spikat Le Chapeau som slutade tvåa bakom Ebony Boko. Sju rätt gav å andra sidan ingen större utdelning, men tillräckligt stor för att sex rätt skulle smaka surt. Vädret i Boden blev sämre än man hoppats, och loppen mer rafflande än man kunnat tro. Daniel Redén berättade efter loppet att Propulsion inte var på topp i värmningen och att informationen undanhållits för Örjan Kihlström. Redéns taktiska triumf innebar seger i Norrbottens Stora Pris och en miljon på kontot. Propulsion har inte sett botten än – och han blir spännande att följa i storloppen som återstår. Vilket är nästa mål för Propulsion? Det står skrivet i stjärnorna, säkert är att Propulsion har kapacitet för att utmana Nuncio i storloppen framöver – bara Redén tillåter.

Redén är värd att hyllas. Likaså Jörgen Westholm. Han upplever sitt bästa år som tränare sedan Super Lights tid – när Ebony Boko skar mållinjen i Boden tog Westholm sin 50:e seger 2016 som tränare. Efter 263 starter 2016 har Westholm 19 i segerprocent, att jämför med Stig H Johansson och Stefan Melander som har 18 (251 starter) respektive 9 i segerprocent. Jämförelsen må vara orättvis – för att jämförelsen ska bli korrekt behöver man ställa prissummorna jämte segerprocenten. Melander har tio miljoner inkörda kronor hittills i år, Westholm närmar sig fem miljoner. Man kan också vända på det; är den bästa tränaren den som kör in mest pengar? Travtränare har trots allt olika förutsättningar att lyckas. Heder till Westholm.

När man ändå hyllar aktiva, ja då måste även Örjan Kihlström hyllas. I Boden tog han tre segrar inom V75 – med Whitehouse Express, Fire To The Rain och Propulsion. Kihlström är överlägsen – samtidigt är det få förunnat att köra såna hästar som han får köra. Travtränare går genom eld för att Kihlström ska köra just deras hästar i storloppen, exempelvis i Norrbottens Stora Pris, och det för att han har en sällsam förmåga att hinna först över mållinjen, oavsett hur omöjlig uppgiften först än verkar. Många spelare har slitit sitt hår i onödan genom åren när Kihlström avvaktat genom slutkurvorna för att sedan spurta förbi hela fälten. Man kommer långt som spelare att spika Kihlström snarare än hästarna – och reflektera inte över spelprocenten.

Följ Travstugan på Youtube