V75 Winter Burst
Skribent: | Karl @travstugan |
Publicerat: | 2016-12-22 22:41 |
Du är inte överförtjust i V75 Winter Burst, som det verkar. Men för all del – glöm inte att det är spännande V75-finaler på Solvalla på annandagen. ATG har dessutom kryddat respektive omgång i V75 Winter Burst med 20 miljoner kronor till en ensam vinnare. Det kan vi inte bara låta vara.
Jag kommer tippa varje V75-omgång i V75 Winter Burst. Och bara för att det är jul - med allt vad det innebär – betyder det inte att jag lägger analyserna åt sidan. Jag kommer lusläsa varje avdelning, precis som alltid. Förhoppningen är att analyserna leder till miljonvinster. Det var otroligt nära förra julen …
På Travstugan hittar du inte bara mina V75-tips under V75 Winter Burst – du hittar även intressanta Dagens Dubbel-tips. Tipsen publiceras på Travstugan senast på morgonen för omgången, eventuellt kvällen innan. Hur som helst – vi håller dig underrättad om publiceringar på både Facebook och Twitter.
Till sist vill jag passa på att tacka dig för året som varit. Travstugan har fått luft under vingarna och når allt fler. Det är din och andra följares förtjänst. Vi har som målsättning att växa ytterligare under 2017 och har redan planerat för nya funktioner på hemsidan. Vi hoppas du vill följa med på resan!
God jul och gott nytt år önskar vi som arbetar på Travstugan.se!
Eftersnack Åby 17 december 2016
Skribent: | Karl @travstugan |
Publicerat: | 2016-12-18 16:16 |
Det jag kommer ihåg från Legolas Minne 2016 är inte att Volstead förlorade utan att Spring Erom vann och att Nahar blev tvåa. Spring Erom och Nahar är elva år gamla och presterar trots åldern fortfarande på hög nivå. Elva år gamla har både Spring Erom och Nahar sprungit in över miljonen. Jag bugar.
Om vi börjar från början. Jag streckade sex hästar i V75-1 och ur sista sväng kom 10 Mellby Duke som skjuten ur en kanon – men över upploppet visade han tydligt att han inte ville vinna. Peter Untersteiner kunde inget göra och istället vann 9 Face Ribb. Jag hade honom på kupongen, som tur var.
I V75-2 galopperade 6 Thaiger Exclusive vid starten och det öppnade för 1 Master Crowe att försvara innerspåret. Master Crowe ledde från start till mål och imponerade. Jag spelade vinnare hos Racebets på 4 Young Farmer som utmanade ledaren via open stretch utan att lyckas. Nära skjuter ingen hare.
Jag garderade 7 Pense Kloster i V75-4 av principskäl. Han galopperade trots allt näst senast och var omgångens största favorit på Åby. Det är lätt att vara efterklok, men nog var Pense Kloster en bättre spik än Volstead. Man ska inte gråta över spilld mjölk och inte heller över garderade favoriter som vinner.
I början på veckan var 3 Alorac Mathbell stor favorit. Allt eftersom veckan led blev han mindre och mindre favorit – och när lördagen kom delade Alorac Mathbell favoritskapet med 1 Sadik America. Jag tvekade aldrig inför loppet och han var till och med bättre än jag vågat hoppats på.
Jag spelade 10 Victory Kåsgård i DD-1 och 11 Carabinieri i DD-2. Så här dagen efter vet jag fortfarande inte vem som imponerade mest - båda visade vinnarskalle utan dess like och vann i övertygande stil. Dubbeln satt till 14,89 och 200 spelade kronor förvandlades snabbt till 2 978 kronor.
V75 i jul och nyår
Skribent: | Karl @travstugan |
Publicerat: | 2016-12-14 21:21 |
Från 23 till 31 december körs åtta V75-omgångar. Häromveckan genomförde vi en undersökning på Twitter med frågan huruvida det är bra eller dåligt. En klar majoritet ansåg att det är dåligt. Men vilka för- och nackdelar finns det med många V75-omgångar? Som jag ser det överlappar de varandra.
V75 är travets elitserie. Med allt vad det innebär. Vi spelare får fler möjligheter att spela på travlopp av hög kvalitet i jul och nyår, även om många av landets bästa hästar inte kommer till start. Det öppnar för mindre tränare – eller i alla fall fler – att tjäna fina prispengar. För- och nackdelar överlappar varandra.
Nog blir det svårt att fylla så många V75-omgångar med bara namnkunniga hästar. För min del gör det ingenting. Charmen med travsporten försvinner inte med stjärnor som Nuncio och Propulsion. Nu får den bredare publiken chansen att lära känna nya bekantskaper som annars inte syns på V75.
Konservativa hävdar att V75 urholkas som varumärke med många omgångar i jul och nyår. Det må så vara. Samtidigt är det frivilligt att spela. Och det får vi inte glömma bort. Tanken ATG har är sannolikt att locka personer som annars inte brukar spela på trav. Det skulle i så fall gynna travsporten.
Mest intressant är hur omsättningen påverkas. Från ATG-håll säger man att det finns mer tid för nöjen – som att spela på trav – på storhelger. Det skulle i såna fall i betyda att omsättningen kommer vara förhållandevis hög jul- och nyårshelgen igenom. Så kommer det förstås inte vara.
Frågan är bara om det gör något?
Så här körs V75 från 23 till 31 december 2016
- 23 december Örebro
- 25 december Umåker
- 26 december Solvalla
- 27 december Momarken
- 28 december Halmstad
- 29 december Uleåborg
- 30 december Bjerke
- 31 december Mantorp
Vilka för- och nackdelar ser du med antalet V75-omgångar i jul och nyår?
Eftersnack Färjestad 10 december 2016
Skribent: | Karl @travstugan |
Publicerat: | 2016-12-11 0:00 |
Det blev en svår V75-omgång på Färjestad 10 december. Bara ett system hittade sju rätt och utdelningen landade på 42 846 911 kronor. All heder till gänget som lyckades. Jag lyckades inte lika bra och fick bara fyra rätt. Det var inte min dag helt enkelt.
Men hur kunde utdelningen bli så hög som den blev? Hästarna som vann på Färjestad rankades som trea, tia, etta, nia, femma, etta och tvåa av landets spelarkollektiv. I V75-3 vann dessutom omgångens största favorit, 4 On Track Piraten, från ledningen.
Skrällarna kom i V75-2 och V75-4. Jag trodde på 7 Fender och spikade – men det blev fel för honom redan från början. Och sedan missade jag 7 Baron Gift trots att jag streckade åtta hästar i loppet. Baron Gift var bara andrareserv på kupongen. Pinsamt.
I V75-7 var det många som trodde att 1 Next To None Sib skulle vinna från ledningen och spikade honom just därför. 11 Fossens Bonus skulle få svårt att vinna från bakspår, tänkte man. Inför V75-7 återstod tio kuponger – bara en med Fossens Bonus som vann i imponerande stil.
Även om jag stannade på fyra rätt förvånar det att inte fler hittade sju rätt på Färjestad. När allt kommer omkring är det många som garderar i både kallblods- och treåringslopp per automatik, och i övrigt var omgången inte svår. Det är å andra sidan lätt att säga med facit i hand.
Tankar om barfotaförbud
Skribent: | Karl @travstugan |
Publicerat: | 2016-12-04 1:08 |
Det var blandade tongångar när generellt barfotaförbud infördes 1 december förra året. Parallellt infördes förbud för tvååringar att tävla barfota. Förbudet är en vattendelare och på varsin sida står Lutfi Kolgjini och Stefan Melander.
Lutfi Kolgjini anser att två-, tre- och fyraåringar alltid ska tävla med skor. Han är av uppfattningen att unghästar som tävlar utan skor riskerar prestera över sin förmåga utan att vara färdiga. Och det ligger säkert något i det han säger.
Stefan Melander är istället av uppfattningen att hästar mår bättre av att tävla utan skor - om underlaget tillåter. Han tror inte att barfotakörning stjälper framgångsrika unghästar, enligt Melander är det istället för många stora lopp för tidigt i karriären.
Det ligger i sakens natur att unghästar som tävlar i för många stora lopp för tidigt i sina karriärer inte håller lika länge som Nahar eller Spring Erom – men det utesluter å andra sidan inte att även barfotakörning påverkar negativt.
Jag har inte i närheten av samma erfarenhet som Kolgjini eller Melander och är därför neutral – men känslan är att barfotaförbudet går hand i hand med det som kallas travarhälsan. Hästens hälsa ska alltid prioriteras.
Varför riskera att hästar far illa? Då tänker jag inte bara på unghästar, utan även på hästar som tävlar frekvent vintertid. Barfotaförbudet garanterar att hästar i hela Sverige förskonas från att tävla på hårda underlag.
Travtränare kallar barfotaförbudet för ett förmynderi. Jag förstår att de känner så men likafullt är inte barfotakörning av hästar en mänsklig rättighet. Hästar är inte skapade för att springa både långt och snabbt utan skor på hovarna.
Barfotaförbudet är även positivt för oss spelare. Innan barfotaförbudet infördes förra året var det alltid en cirkus innan spelstopp vintertid. Nu – efter barfotaförbudet - slipper vi fundera över vilken balans spiken ska tävla med.
Vad tycker du om barfotaförbudet? Kommentera gärna!