Släpp loss preparén – nu!

Vi lever idag i en svensk travsport där man i regel alltid ska köra för bästa möjliga placering. Men är det riktigt så enkelt? Nej, verkligen inte.

Förra veckans krönika var jag inne på bland annat att vi måste våga förändra. Se sporten i spegeln så att säga och lyfta fram om saker och ting verkligen är som för tjugo år sedan.
Likt mycket annat måste även svensk travsport hänga med i utvecklingen. Något sporten är alldeles för dålig och stolt över.

Något som måste tas upp och göras om är det där med preparé-körningen. Alltså de som helst inte krämar ur all energi ur sin häst utan gärna väljer att gå på innerspåret hela vägen och som mest släppa loss över upploppet för att lufta lungorna lite.
Allt för man har ett annat mål i sikte.

Det där med att köra för bästa möjliga placering gäller inte längre. Om vi ska vara helt ärliga. Då är det lika bra att hänga med i utvecklingen och våga förändra reglerna. Preparén måste välkomnas och tillåtas för allas bästa.
Bara släpp loss det!

Aktiva försöker lite så där i smyg att använda sig av preparé-körningen. Men det blir i 9 fall av 10 helt uppenbart vad de sysslar med i loppen. Och som spelare blir man inget annat än frustrerad. För regelmässigt är det sällan de blir bestraffade för det.

Om jag ska vara lite färgad i ämnet hade jag förra lördagen stort hopp till Aileron i V75-1 på Bergsåker. Trots bakspåret så hade jag en tanke att hästen ändå skulle kunna blåsa ner fältet sista biten. Så bra är han.
Istället blev det ett slags förspel inför hästens nästkommande lopp.
Kusken valde en invändig resa långt bak i kön, utan att ha en tanke på att försöka lösa situationen, och väl över upploppet klev Aileron i ryggarna på hästarna framför. Pigg som aldrig förr, samtidigt som kusken satt och löste korsord.

Jag har lyft ämnet förr och då liksom nu är jag helt inne på att aktiva självklart ska få starta igång sina hästar. I sak har jag inga problem med preparé-körning, så länge alla är medvetna om läget på förhand. Och att det så klart ska få vara tillåtet av sportsliga regelboken.

Vem minns inte Maharajah under hans uppladdning mot Prix d'Amerique-segern? Och vem minns inte vilken hätsk diskussion det blev efter att Anna Mix åkte till Jägersro och Müllers Memorial och "hängde med" fältet hela vägen och brydde sig inte om förstapriset?
Jag kan faktiskt inte förstå varför det inte blivit tillåtet. Man läser tränarintervjuer inför lopp där de öppet meddelar att det ska köra snällt och så vidare. Vissa meddelar det, andra inte. Och oftast blir de aldrig fällda för det.

Men som spelare sitter man där och kastar pengarna i sjön. Se sporten i spegeln nu och våga förändra. Det är dags nu, för allas bästa.
-----
ATG har haft en riktig supervecka! Jag har gnällt en del om ditten och datten och inte minst kring deras usla Vinnie-annonser. Men i veckan!
ATG levererade en mycket fin grattis-annons till Fredrica Sandberg, som sköter Kriterievinnaren Villiam. Förra veckan levererade även Stefan Hultman en läsvärd krönika på spelbolagets hemsida där han minns Prix d'Amerique-segern med Maharajah. Topp!

Villiam

ATG-annonsen

-----
Om ATG nu vill fortsätta göra rätt för sig borde de återinföra utdelning vid endast sju rätt på V75 samt endast åtta rätt till V86.
Är det något spelarna säkert gemensamt önskar tillbaka så är det detta alternativet.

Och V64 på Solvalla nästa år på tisdagarna? Tyvärr fullständigt iskallt. Möjligen den spelform som är minst kittlande idag och personligen hade jag föredragit V65.
-----
Den så kallade "skithästen" Nuncio var tillbaka i vinnarcirkeln förra lördagen. Hästen visade åter upp en topp och hästen är knappast i toppform ännu heller för den delen.
Åter värmde han som en kratta, men när det väl var dags för tävling var tävlingsgnistan tänd. Dock kan loppet bli Nuncios sista i Sverige – någonsin. Nästa söndag kan det bli möte mot Bold Eagle nere i Frankrike.
-----
Det vidriga och ack så viktiga surret kring sexuella trakasserier behövs så klart även i travsporten. Säga vad man vill, men är det något som den här sporten tyvärr innehåller så är det just trakasserier av olika slag.
I dessa tider hoppas jag nu ST tar rejält krafttag!
-----
På söndag är det Breeders' Crown-finaler. Jag skriver som jag skrev i mina tidiga tankar till omgången;
V75-7, med Cyber Lane, Diamanten och Rajesh Face i spetsen, kan bli årets lopp i alla kategorier,

Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg