Skoinformationen skadar spelet

​Skoinformationen var ett tacksamt tillskott i travspelet den dagen det kom. Men idag är det stundtals hela havet stormar, där ingenting stämmer och där inte minst spelarna alltid får ta den största smällen. Något måste hända. Skärpning!

Skoinformationen är inte vad den tidigare har varit. Det har helt klart flippat ur. Det är mer regel än undantag att spelarna, en sisådär tio minuter efter spelstopp på stora spelen, ser hur vissa tränare plötsligt ändrar balans på sina hästar. Och så sitter man där med sin spelbong. 
Utan att nämna namn, men självfallet finns där tränare som utmärker sig lite extra på just detta. Och det är väl därför jag känner som jag gör idag kring hela ämnet.

Att banunderlag kan ändras till det sämre under en tävlingskväll är vi alla väl medvetna om. Men när man märker att vissa tränare sätter i system att göra lite som de vill? Ja, då är det allvarligt.
Och återigen hamnar vi på det vi alltid hamnar på; nämligen spelsäkerheten.

Jag förstår att där ibland behöver ändras till skor efter ett spelstopp, men man måste även se till spelarnas bästa.
Travhästen är viktigast att prioritera och tänka på, men i dagens travsport måste även spelet tas seriöst. 

Jag ser egentligen bara tre lösningar:

  • Förbjud ändringar efter spelstopp. Passar det inte så stryk hästen istället
  • Böter vid ändringar efter spelstoppet (och nej, inga struntsummor som 500 kronor.)
  • Fortsätter som det är idag och frustrera spelarna

Jag älskar travsporten och hästarna mer än vad jag älskar spelet. Men det är inte hållbart som det är idag där tränare är tillåtna att agera på sätt som rubbar spelsäkerheten. Och framförallt pissar på spelarna.
Säga vad man vill om den här materialsporten, men nog ändras förutsättningarna allt...!

Det smärtar att skriva detta, men jag är så trött på det här bekymret. Något måste ju hända.
Hästarna ska alltid stå i främsta rummet och vara det viktigaste som finns, men vi måste få stopp på sådant som även skadar spelarna. Det är inte lika viktigt som djuren, men viktigt!

  • Förra veckan fick vi uppleva ännu en tävlingskväll där det plötsligt ändrades till höger och vänster när väl spelarna lämnat in sina V64-bongar. Och även under gårdagskvällen i Halmstad ändrades där på skoinformationen under tiden V75 kördes från några av stortränarna.

Ta betalt för ändringar, förbjud det efter spelstoppet - eller kör med barfotaförbud året om. Den tiden på året spelarna åtminstone kan sitta lugnt i båten hela tävlingskvällen.
-----
Dubbeltrav är förbannat trevligt och verkligen en viktig del i sommartravet. Men om det nu ska fortsätta förekomma även år 2018 måste där till en viktig detalj:
V75-start klockan 14.30 och inte vanliga skittiden 16.20.

Jag tycker mycket synd om inte minst Bergsåker förra helgen. Med en rätt intressant V64-kväll på fredagen var det upplagt för storpublik både fredag och lördag. Men icke. Nu hann majoriteten att åka in till V75-loppen utan att behöva betala övernattning och liknande.
Och det är märkbart hur besökarsiffran sakteliga gått nedåt, både fredag och lördag. Trots att landets bästa treåringar gör upp och tävlingarna håller hög klass.
-----
Man kan tycka att det en gång i tiden var lite mysigt att köra in med bilen intill travbanan och njuta av loppen, men personligen har jag aldrig förstått mig på det.
Möjligen eftersom jag aldrig växte upp med det, eller besökt en travbana där jag sitter kvar i bilen.

Lägg ner det där med bilar in på publikplatsen. Är där någon som tycker det ser särskilt trevligt ut? Och hur kul är det för aktiva att se Svenssons i deras Volvo när det ska tävlas?
Ska man gå på trav ska man göra det ordentligt. Sätt bilen på parkeringen utanför banan!
-----
Onsdagen blev en mörk sådan i svensk travsports historia. Efter en välbehövlig semester kom så Ansvarsnämnden med sitt beslut i Fabrice Souloy-fallet.
Norrmännen hade redan tagit ställning för några veckor sedan. 15 års tillträdesförbud och 500 000 norska kronor i böter. När svenska sidan till sist kom med sitt beslut blev det ett minst sagt klent sådant; ett års tillträdesförbud och en miljon kronor i böter.
När norrmännen kallade kobolt-härvan för avsiktlig doping valde Ansvarsnämnden att kalla det för oaktsamhet. Vilka nötter. Och vilka fegisar.

Att ens tänka tanken på att tillåta Fabrice Souloys hästar på våra travbanor igen är en skam. Han borde vara borta från våra banor på livstid i min värld. Minst.

  • Och tyck gärna att det låter överdrivet, men vilket enormt hån det är mot sporten och alla aktiva inom den. Och tacka vet jag att norska domen även gäller i Sverige.

-----
Open strech på Solvalla? Ptja, varför inte. Men det är inte vad vi ska fokusera på för framtiden först och främst.
Open stretch bjuder upp till dans i loppen och jag är verkligen förtjust i det. Men är det något banorna ska satsa på om där ska grävas och ha sig, så är det att göra ovalerna längre/större. 
Men efter det, visst! Fram med fler open stretch.
-----
Det var förbannat kul att se framgångarna för Ronny Palm på Jägersro i tisdags!
-----
ATG Live har varit en kanal jag spytt galla över här ett antal gånger. Nu vänder jag på kappan. Torsdagens sändning under Sprintermästaren var bästa sändningen någonsin.

Fredrik Widman, Lennart Forsgren, Eskil Hellberg och Stefan Hultman kompletterade varandra på ett femstjärnigt sätt.
Informativt, intressant och genomgående mycket bra samtal hela kvällens gång. Och framförallt; sporten gick före spelet!

På återhörande,
Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg