Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Skippa taktiken - och ekorrhjulet!

Det slog mig inför förra lördagens V75-tävlingar på Bollnäs. Det här med taktiksnack inför loppen. Jag hade önskat att fler kuskar släppte gentlemanna-inställningen och istället tänka tävling; skippa taktiken på förhand!

Det finns säkert de som varit före, men jag minns framförallt när Erik Adielsson plötsligt valde att ändra inställning inför tävlingarna.
Istället för att stå och svara utförligt på alla frågor han fick så började han verkligen tänka som en tävlande travkusk. 

För att inte ge konkurrenterna en endaste fördel så slutade han svara på hur han såg på taktiken inför hans styrningar. Han hade säkert full koll på läget, men hur han tänkte och resonerade skulle ingen få reda på.

De flesta journalister och framförallt staketkuskarna valde nog att reagera rätt så negativt på Adielssons tänk. Det är inte så man ska te sig och sådant där fuffens ska inte travsporten hålla på med. 
Ja, kan jag tänka mig åtminstone.

Där finns ju några fler än Erik Adielsson som idag ogärna talar alltför mycket om hur de ser på första 100-300 meterna med sin styrning men ännu är de alldeles för få.

  • Inför förra lördagens tävlingar så märkte jag på mig själv hur jag nästan surnade till över hur en del kuskar rätt så obekymrat uttalade sin taktik för tv-kameran.
    Allt kan ju hända i ett travlopp, men jag har ändå aldrig riktigt begripit varför man ska bjuda konkurrenterna på sådant?

Bland annat var Zeb Jonasson rätt tydlig med Jerka Sting (V75-1) att han gärna testade i spets om sexåringen skulle lyckas svara ut övriga. I huvudloppet, Gulddivisionen, var Per Lennartsson försiktig med Click Bait vid en intervju tidigare på veckan. Det skulle backas från start. 
Ja, det ska sägas att den taktiken sades innan strykningar kom in i loppet och ändrade på ett och annat.

Alla gör givetvis som de själva vill och jag är inte ute efter att peka finger på några, men jag hade gärna sett en travsport med aktiva som börjar vara lite tävlingstaggade även vid förhandsintervjuerna. Rävspela, om man ska hårddra det.
Jag har skrivit det förr och gör det gärna igen; spelarkollektivet ska mycket väl kunna få information hur läget är med hästen för dagen. 

När det sedan gäller taktiken inför loppet är det något som vi själva får klura ut. 
Det blir säkert svårare för en del, men fasiken så mycket roligare det hade blivit. Åtminstone enligt mig.
-----
Bland travbanornas främsta hot så är det närmast de själva. Och deras ekorrhjul till tänk.
Man kopierar/klistrar in samma typ av upplägg inför sina större dagar år efter år. Därtill kör man även en och samma låt vid defilering eller efter målgång. Allt går som i ett ekorrhjul utan nytänk.

  • En bana som verkligen har tagit tag i ekorrhjulet och totalt rullat iväg det mot ett dike är Åby travbana. 
    Åby är som en vagel i ögat för övriga banor. Deras nytänk, pondus och intresse för att få folk till banan är något man gärna såg att övriga kopierade.

Nu siktar Åby mot att köra 'The Great Eight'. Ett helt nytt upplägg. 
Det är möjligt att det kan gå åt helsike. Det är möjligt att det blir en succé som återkommer år efter år.
Jag närmast älskar att de åtminstone ger något nytt ett försök! Något som ingen annan gjort.

-----
Tyler Mifsud-ärendet är oss förbi och det med ett fint och rättvist avslut.
Förbannat skönt för Mifsud själv. 

Nu väntar jag bara på att Niclas Andersson i Travronden skriver en uppföljande krönika i ärendet...
-----
Lördagens travdag ser ut att bli något riktigt kul.
Ja, V75 på Sundbyholm är klart sevärt men sedan är det fin travsport som jag följer från danska Ålborg där flera svenskbekanta selas ut. Missa ej!

Och det kan vara som sådan att där finns en aktiv vid den kvällen som jag inte önskar några större framgångar....

Trevlig helg,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube