Kritik ska finnas - men till vilket pris? » 24 sep. | Fredagskrönikan…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Kritik ska finnas - men till vilket pris?

Det är ett ständigt ämne utan rätt eller fel. Det är ett ämne som delar en del travintresserade. Jag har däremot alltid varit av åsikten att kritik SKA få existera inom sporten. Aktiva ska kunna tåla sågning - frågan är bara till vilket pris?

Det pyr lite under ytan lite alltid och vid vissa tidpunkter dyker ämnet upp och drar till med en rejäl storm som delar intressenterna för sporten.
Det här med att framföra kritik som inte är av det "puttinuttiga"-hållet.

Jag har alltid haft två ståndpunkter i mina texter. Ståndpunkter jag måste och vill hålla i för att fortsätta få ut någon form av intressanta texter.

  1. Negativ kritik måste få uttryckas även fast jag inom sporten inte är någon rutinerad räv.
  2. Jag skriver alltid vad jag tycker och tänker utan att linda in något i bomull. Annars kan jag lika gärna lägga ner och skriva sponsrade artiklar utan stolthet.
    Eller kanske ställa mig i en tv-studio.

Inom det här med kritik inom travsporten minns jag att det var det absolut första som engagerade mig.
Aktiva inom travsporten är av en speciell sort där majoriteten formas lite ur samma mall. Det har helt enkelt varit lite av en mesig vardag där vi staketkuskar minsann inte har någon rätt att uttrycka oss - såvida det inte är av det positiva slaget.
Så fort man råkar tycka någonting negativt har det slagit bakut bland stallen. Man döms ut som någon som inte har rätten att tycka till om något man inte har 100%-ig expertis inom.

  • Nej, jag har aldrig brytt mig om det där. Negativ kritik måste finnas lika mycket som positiva. Det är dags att acceptera det nu, allt och alla.
    Sedan är frågeställningen detta föder det självklara; till vilket pris?
  • Sociala medier är bra på mycket, men den visar även hur lätt det är att gå över gränser. Jag välkomnar att folk tycker till om travsporten. Det föder debatter, diskussioner och inte minst intresse.

Dessvärre är även sociala medier ett forum där folk inte riktigt inser gränserna. Vägrar se den.
Vad som ska vara kritik mot något i ett travlopp landar ofta till sist i ett personangrepp. Vad fan har det för rimligt samband? 

Som passionerad Malmö FF-supporter är jag aktiv inom supportrarnas forum och skillnaden är rätt tydlig jämtemot travsporten.
Negativ kritik mot spelare eller tränare är vardagsmat. Och skillnaden mot travsporten är att kritiken sällan landar i att en spelare eller tränare är "stolpskott" eller för den delen helt dum i huvudet.

Jag kan därför på sätt och vis förstå de aktiva som undviker Facebook och Twitter. Nötterna är där för att stanna och likaså deras klumpiga uttalanden.
Med det sagt måste kritik alltid finnas. Folk borde bara lära sig hitta rätt på hjärncellerna först.
-----
Det är kul och viktigt att Svenska Spel börjar försöka spänna muskler. Spelbolaget agerade kobra och ATG agerade vilsen mus förra veckan när Svenska Spel till sist löste avtalet med PMU.

Nu syns de plötsligt på reklamannonser runt i Malmös gator samtidigt som ATG kör "spellockande" reklam genom att visa en kastrull kokta makaroner med ketchup.
-----
Traditioner är till för att brytas. Tänk vad travsporten aldrig valt att gå den vägen.

Med det sagt är jag oerhört nöjd med att årgångsfinaler körs på lördagar. Som Kriteriet och Oaks i helgen. Lördagen är travets stora dag. Jag kommer aldrig vara den som går igång på storlopp vid söndagar.

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg