Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Inget nytt under solen med maktfaktorn

Visst bjöds vi på en alldeles lysande tävlingsdag på Åby förra lördagen och vad som åter konstaterades är att Mölndalsbanan är maktfaktorn. Ja, det är inget nytt under solen där...

Man skulle snart kunna tro att jag i hemlighet arbetar för Åby och gör allt för att lyfta landets näst största travbana, men det är bara att konstatera återigen; Åby är något helt annat än resten av landets travbanor. 
Startlistorna förra lördagen gjorde verkligen sitt och även så intrycken med Calgary Games och Very Kronos (för egen del) - och visst var det på sätt och viss befriande att de franska profilerna slapp att få de svenska domarna efter sig. Hela lördagen behövdes verkligen för allt och alla. 

Calgary Games? Ja, jag skrev det ju redan i V75-krönikan i lördags att det är ett unikum över hela honom. Det vore närmast olagligt att han slutar tävla. Så är det bara. Det är djur som Calgary Games som verkligen behövs för sporten. Diskussionen kring hans storhet varvades runt om på sociala medier efter loppet och en häst med den stjärnglansen närmast kräver jag ska fortsätta. Om jag får säga så.
-----
Under söndagen var det fina tävlingar både från Charlottenlund och Solvalla och senare mot kvällen var det även tävlingar borta på The Red Mile i USA. 

Ja, visst var det pampigt att kolla in Ecurie D. och så även farten under hovarna på Atlanta, men lyckligtvis är vi alla olika. För mig är sporten där borta totalt ointressant. Det är helt enkelt inget som passar mig överhuvudtaget.
-----
Är det något som är förlegat och från en tid vi inte lever i längre så är det dam-SM-livet. 

Förr var det klart befogat att damerna fick sitt utrymme med ett eget lopp där tränare var "tvungna" att sätta upp kvinnor. Idag tycker jag kvinnliga kuskar utmärker sig vecka efter vecka och jag är väldigt glad över hur landets kvinnliga körsvenner tagit kliv på kliv för varje år. Kliv som lett till att jag inte tycker dam-SM behövs längre. 

Det är detta som både är charmen och det vackra med travsporten; den finns för alla oavsett kön, ålder eller rutin i sulkyn. En som ännu är ganska orutinerad både som tränare eller kusk kan plötsligt synas på V75 mot storheterna. Få sporter erbjuder drömmar som travet gör.
-----
Solvalla och Anders Malmrot ska årligen tacka fransmännen. 

Det är väl egentligen de som drar igång hetsen till Elitloppet år efter år. Det surras och bekräftas från storstallen om att den ena eller den andra ska till Solvalla och hur kul det än är att höra att Face Time Bourbon möjligen ska upp hit, så vet vi av erfarenhet att sådant kan ändras. 

Att det bjuder på lite tidig hets inför Elitloppet gör det. Media snappar givetvis upp fransmännens uttalanden och trots att det är mer än ett halvår till start  så fick Elitloppet utrymme förra veckan. Det är Solvalla givetvis mer än belåtna över.

Ha en alldeles underbar helg, travvänner
Martin Engström