Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Here we go again

Den så ljuva Elitloppshelgen är här. En helg av gemenskap, sport av hög klass och även rosa inslagen som ska vara det moderna och "riktiga" Elitloppet numera.

Var dag den här helgen har sitt speciella tema. 

  • För mig har den varit en fredag av återförening
  • Lördag av förväntan, hunger och koutsläpp...
  • ....och slutligen en söndag med morgon-huvudvärk följt av en bombastisk återställare och högoktanig stämning.

De senaste åren har jag spenderat Elitloppshelgen i ett pressrum och plötsligt vandrat runt nykter och finkammad.
Det fanns en tid då jag däremot gjorde helgen "på riktigt".

Vid fredagen möttes man upp i sällskapet sitt för att senare på lördagen bete sig som en innestängd ko som äntligen nått dagen utsläpp till hagen. Det var fullt ös som ingenting förr och man gjorde allt för man älskade travsporten och gemenskapen den inbjöd till på Solvalla.

Söndagen? Ja, jag har ju aldrig varit förtjust av söndagar som de är. Elitloppssöndagar har haft sina prövningar. En tidig morgon där jag gärna behövt tiotalet Resorb-tabletter tills någon i det instängda hotellrummet knäckte första Sofiero-burken. Here we go again.

  • Det var en annan tid där och då. Jag fick mig en släng av dåtiden även via mina sociala medier där jag påmindes av bilder jag lade upp för tio år sedan. 
    Elitloppshelgen 2013. Lördagen var solig och vacker med ett publikhav runt Solvalla. Söndagen ett enda regn- och gyttjestänk men något man helt nonchalerade. Inget skulle förstöra festen. 
    Here we go again, med eller utan poncho.

Utan att låta alldeles för negativ - vi är trots allt vid starten av årets Elitloppshelg - men visst var det annan slags stämning på den tiden. Allt kändes på riktigt.
Idag är en tid av möjligheter för Solvalla att lösa extra-intäkter i form av olika tält och områden som kräver några femhundralappar extra. 

För att göra helgen betydelsefull och sättet de skapar den nya gemenskapen vid är att man ska bära någonting rosa.
Sporten på ovalen tar de för givet är av hög kvalité så det inte är något värt att promota. Det ska vara pimpigt och dant istället som ska få besökaren till Solvalla.

Det är en annan tid nu än vad det var vid den tiden jag härjade loss. Å andra sidan kräver sådant här färre Resorb-tabletter numera... 
-----
I år inleds Elitloppshelgen den 26:e maj. För fyra år sedan betydde datumet Elitloppssöndagen.
En dag som Dijon och Romain Derieux stod som slutsegraren men som inte var den man tog med sig hem i tankarna.

Istället var det Readly Express. 
Jag har än idag aldrig varit med om en sådan känslostorm som när hingsten tog sitt farväl av tävlingskarriären.

Readly Express tar faval

I försöksheatet vann hingsten enkelt och man började göra sig i ordning för nytt kapitel i Readly Express-sagan.
Väl efter defilering inför finalen var det förväntan som byttes ut mot en chockvåg som lade sig över hela Solvalla. Och plötsligt förvandlades hela provstartsögonblicket till ett avsked.

Det var möjligen inte ett perfekt och värdigt slut på hingstens tävlingskarriär men däremot ett bitterljuvt sådant som varit det mäktigaste jag varit med om.
-----
Stefan Melander fick aldrig med Click Bait i årets Elitlopp och var inte sen på att uttrycka sin besvikelse mot Solvalla. En besvikelse där han som "markering" vägrade Sweden Cup.

Till en början kände jag bara att Tarzan var tröttsamt gnällig, men samtidigt är jag en sådan som eftersöker aktiva som visar känslor. Det är ju faktiskt vad Tarzan ofta gör och även obekymrat yttrar när någon frågar.
-----
Jag ska erkänna att jag är något tveksam till Åke Svanstedt bakom Hail Mary.

Väl medveten om hans CV så har det väl inte gått på räls under hans visiter i Sverige om hästen inte varit låt säga egentränade Resolve.

Jag är väl samtidigt lite butter över att fjolårskusken Erik Adielsson inte får en ny chans då han var så otroligt nära slutsegern med Hail Mary ifjol.
Svanstedt får gärna motbevisa mig!

Låt oss nu njuta av helgen med eller utan något rosa. Glöm inte resorben och glöm inte att ha otroligt kul.
Here we go again


Martin Engström
Följ Travstugan på Youtube