Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Frivillighetens omgång - den här gången också

Det är en V75-lördag från Norge som väntar oss. Säga vad man vill men vad som åter är viktigt att poängtera är att det är frivilligt att både spela och se loppen.

Jag ska först och främst vara extremt tydlig med vart jag står i frågan. Jag närmast avskyr när V75 lämnar Sveriges gränser och närmast slösas bort oftast i Norge. Sportsliga kvalitén på loppen är oftast rätt trista och inget jag direkt njuter av att titta på. 
Vi går nu mot ännu en dag där vi lämnar över vårt stora skepp V75 till grannlandet. Visst är det så att jag inte är stormförtjust.

Sporten på den här lördagens tävlingar ska dock sägas är klart bra. Det stora minuset den här gången landar inte på sporten utan spelet och dess potential.
V75 har jackpott och spelformen innehåller framförallt jättefavoriten Månlykke A.M. samt fält som inte är fulla. Det är knappast så att det bäddar för jätteutdelning.
Lyckligtvis kan vi räkna ut sådant på förhand.

Travspelare - lika skickliga som dumma

Och detta gör därmed att hela omgången som alltid är frivillig att båda spela och titta på. Även fast jag avskyr när V75 körs i Norge så förstår jag VARFÖR det görs ibland. Således landar jag alltid i valet att antingen bita i det sura äpplet och "genomlida" det hela eller rent av bara strunta i omgången. Det är som alltid frivilligt för alla. 

För ATG är travspelare rena rama drömmen. Vi är lindande runt lillfingret på ATG.
Efter lördagens fiasko kring V75-3 gormades det åter till höger och vänster om att vägra spela vidare på V75. Nu var det slutspelat, och allt vad jag kunde läsa. 

De som drar till med såna uttalanden är bland de dummaste vi har, ursäkta min franska.
De vet liksom jag att de likväl kommer sitta där nästa lördag igen. Travspelare kan vara extremt skickliga på att analysera lopp, men är samtidigt korkat nerkärade i att spela på trav.
ATG vet om det, så klart. 
-----
Påminner åter om hur iskallt det är med storlopp på söndagar. Sporten höll hög klass förra söndagen vid Breeders' Crown-finalen men det där inbitna intresset är inte alls närheten av hur det är på lördagar. Så är det bara. 

Noterbart är även Fifty Cent Piece och sättet hon vann på. I semifinalen "fuskade" Robert Bergh till sig finalplatsen genom att köra otillåtet över innerspåret. Väl i finalen drev han på stoet så pass att han bötlades och stängdes av. Och tydligen även körde på motbudet Hall of Am.

Nu var stoet bäst i klassen men sättet hon tog segern på var anmärkningsvärd.
-----
Utan att ha testat på Big 9 själv så är det givetvis väldigt snyggt agerat av ATG den här helgen som flyttar omgången till söndagen, både spel- och sportsmässigt roligare!

Ha en trevlig helg,
Martin Engström