Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: Viktiga signaler för sporten

Man är lagom pessimistisk och grymtande numera när en travstjärna föds. Stjärnan hinner knappt lysa innan det är dags för avelsboxen. Just därför är Joviality och San Moteur viktiga signaler för sporten.

Det är ju lätt för en som inte har en endaste procent i några av sportens stjärnor. Att sitta här och tycka och tänka om hur ägarna resonerar och har för syn på sin häst. 
Nej, vi är inte bara staketkuskar vad gäller prestationer på travbanorna - vi har minst lika mycket att säga till om kring hur hästägaren ska tänka. Det är åtminstone vad vi tror.

För ett par år sedan var det aldrig på tal om att jag skulle känna en slags lightversion av oro när en travhäst presterade på högsta nivån. Numera är det nästan så att jag knappt kan njuta av prestationen hästen gör innan jag blir nojjig. 
Är det sista gången vi ser hästen tävla? Är det nu tävlingskarriären ska ta slut och avelsmiljonerna prioriteras?

Ja, jag vill ju kalla det för Calgary Games-syndromet, av anledningen att det var han som drog igång hela den lightversionsoron. 
Kring Calgary Games var det alltid hysch-hysch och det var aldrig på tal om att han skulle bli "sagohäst", som alla profilerna tycks kallas. Det var ju miljonerna uppe på bocken som var det viktiga.

Från andra sidan Atlanten har tuffingar som Gimpanzee och Greenshoe valt samma väg.

Just därför gläds jag idag åt att vi har två stjärnor som får lysa längre än ett halvår-år. Joviality och San Moteur inger mig hopp om att travsporten fortfarande är viktig!
Det är precis en sådan signal som behövdes idag.

Mycket kan ju hända, men vad jag förstått ska Joviality tävla minst ett år till och testa på franska vintermeetinget även säsongen 2024/2025.
San Moteur missar Prix d'Amérique i år och det var självklart att man direkt oroades över att karriären nu var över. Avelsvärdet måste tas hand om. Hästen har däremot en krets som älskar sporten och målet var solklart; San Moteur ska tillbaka igen. 
Nu ska han siktas mot Åby World Grand Prix i augusti. Efter det tror jag det blir rejäl satsning mot Prix d'Amérique 2025.
-----
Dryga två veckor efter domartabben på Bergsåker så valade slutligen måldomaren att pudla i Travronden.

Domarna kommer alltid vara i en slags utsatt situation och det går att påstå att det är lite av vad som ingår i jobbet och kommer så alltid vara. 
I det här specifika fallet kan jag tycka att pudeluttalandet kommer alldeles för sent och det signalerar även vad som är baksidan med onsdagsupplägget.

  • V86 Express-kvällarna är bra av anledningen att det går undan. V86 Express-kvällarna är dåliga av anledningen att det går undan.

Rimligen för en rättvis sport så ska domarna tillåtas ta sin tid för att komma till ett beslut de är nöjda med. Ett beslut de kan känna att de står bakom till 100%. 
Allt ska kunna vara svart på vitt. Runt onsdagarna är domarna tveklöst stressade att ta besluten.
Jag tror knappast att Bergsåker-domarna kände sig tillfreds med beslutet de tog där och då. 

För hela onsdagens upplägg är det däremot närmast ett måste att de ska ta beslut som går undan för att inte äventyra sändningstiden för TV eller hela V86-upplägget.

Det räcker att läsa citatet ur artikeln; "När vi tittade igen så gjorde vi det på ett annat sätt med kamera, zoom och tv-bilder."
Just va de skulle ha gjort den onsdagskvällen - men som de knappast upplevde att de hade tid till.
-----
Utdelningen har varit... sparsam på spelet senaste veckorna. Därför är det helt på sin plats att vi imorgon har V75-jackpot från Axevallatravet!

Trevlig helg,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube