Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: Smaken är som baken

Man kan inte tycka om allt eller alla. Det finns en eller ett och annat som bara inte faller en i smaken.

Imorgon lördag är det tydligen åter dags för International Trot på Yonkers-banan i USA.
Det penningstinna loppet har försökt jobba in det som "VM-loppet", men det har väl med åren bara blivit mer och mer av ett skämt.

Ja, det ska sägas att det är jag som ser loppet som sådant. International Trot lockade mig inte ens när svensktränade hästar åkte över och så heller inte i lördags.
Det är bara så det är och konstaterar som så mycket annat att smaken är som baken.

Jag antar att där finns de som ser loppet av stort intresse. Framförallt de som föredrar travsporten på andra sidan Atlanten. Men om jag ska vara krass så är det mest ett lopp som hetsar upp ägarna till de deltagande hästarna. Och det har ju sin självklara förklaring.

Förstapriset i loppet är generande högt, och visst. Ska jag försöka se något positivt i det hela så är det väl att man gjorde ett fullgott försök.
För visst hade det varit något ifall flera av världens bästa hästar möttes i en enda drabbning år efter år.  Nu är det inte riktigt så.

Det är väl lite av en självklarhet, men ska väl ändå nämnas, att intresset för loppet dog dels på grund av drivningarna vi sett genom åren där fjolårets Cokstile-drivning av Vincenzo P Dell'Annunziata fick förstapris i drivningsmästerskapet.
Vad som heller inte alls faller mig i smaken är medikamenterna som deltagande hästar i International Trot ofta får i sig dagarna innan loppet. 

  • Jag minns ännu för ett antal år sedan när loppet innehöll flera svensktränade hästar och där även de proppades fulla av det ena eller det andra. Det var en publicerad lista som var allt annat än vacker att skåda. Är det liksom verkligen värt det.
    Bara för det var borta i USA var det som att ingen ens ryckte på axeln.

ATG valde vid årets upplaga att inte erbjuda spel till loppet och det på grund av drivningen som fjolårsvinnaren bjöd på.
Man kan självfallet välja att applådera spelbolaget åt beslutet, men å andra sidan får vi fortfarande ta del av travloppen från Australien som sannerligen inte är av det bättre slaget (ursäkta ordvitsen...). Nu är det ett större intresse runt Yonkers-loppen än Australien, vilket gör att ingen brytt sig om att reagera om sistnämnda särskilt mycket.

Nej, man kan ju inte gilla allt eller alla. Där finns ju garanterat de som avskyr mina texter. Eller rent av mig personligen, av någon anledning. Det är bara så världen fungerar.
För mig är International Trot ett enda ointressant hitte-på. Och ska det späs på än mer vid årets upplaga? Ja, men så klart. Bo Westergaard är på plats med Get A Wish. Jag kan inget annat än hoppas ekipaget inte vinner.

Smaken är som baken.

-----
I onsdags var det tävlingar på Solvalla och Åbytravet. 
Det mest imponerande fick vi givetvis med oss från Solvalla och Timo Nurmos/Magnus A Djuse-dominansen.
När resten av kriteriehästarna laddade för kvalen 1 oktober var det säkert en del som hoppade till i sin stallbox när de fick höra talas om Bear High. Vem är nu detta nu då...!?

Maken till debut på travovalen har vi inte sett den här säsongen.
Intrycket var ruggigt med flera längders seger, men ska jag hitta något långsiktigt oroväckande med prestationen så var det väl att han nästintill maxades direkt. 

Antingen är detta början på ännu någonting stort från stall Nurmos - eller så är det en kort tävlingskarriär med fokus på avel när väl stora unghästloppen vunnits. Det är sådan man fungerar numera när man imponeras av unghästar.

Härnäst på tur från stall Nurmos man inte får missa är vid V75-dagen på Bollnäs imorgon. I lopp 1 (kl 14:45) startar nämligen Fame And Glory.
-----
Det är omöjligt att glädja alla. När Svenskt Travderby var avgjort och vunnits av en historisk Joviality hoppades man på att Svensk Travsport skulle utnyttja detta.

Istället valde de att vara knäpptysta på sin startsida. Inte ett endaste ord om det ärofyllda loppet. Däremot fick vi nyhetsartikel om vinnaren av ponnytravderbyt.
Visst är det anmärkningsvärt och även något som Claes Freidenvall på Sulkysport uppmärksammade i en text.

Men som så mycket annat i den här sporten så finns där de som tycker annorlunda. Jag trodde faktiskt majoriteten skulle tycka det var taffligt av ST.

När jag väl gick in på Sulkysports sociala medier och läste kommentarerna om Freidenvalls text så var där däremot få som höll med. Istället var det ponnytrav-intressenter som minsann tyckte det var på sin plats att även ponnytravet skulle få synas för en gång skull. Derbyt eller ej.

Det är verkligen omöjligt att glädja alla. Och visst är smaken som baken.

Ha en jättefin helg,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube