Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: Elegant svenska i finrummet

Någon seger blev det inte. Likväl reste Joviality hem som en. Hela hennes uppträde under förra veckan och söndagen uppvisade något elegant och som svensk travsport ska vara stolta över.

Utan att rangordna alla olika ägare som är bäst, sämst eller mittemellan så råder det ju ändå ingen tvekan om att Stall Courant är bland de bästa.
Hela kretsen har en stor kärlek för travsporten och för svensk del var man närmast stolt över förra veckan nere i Frankrike.

Ett tag trodde jag ju att Prix d'Amérique skulle bli något avslaget det här året. 13 januari vände det på fem minuter när Joviality stod för en urstark insats i Prix de Croix.
Jag tror många kan hålla med om att stoet på sätt och vis "räddade" årets upplaga. Hon var precis den injektionen som behövdes när San Moteur med flera kastade in handduken. 

  • Stostjärnan är något majestätiskt vi inte fått ta del av på väldigt länge.
    Hela hennes uppträde förra veckan i kombination med sin tränare Sabine Kagebrant fick en att känna en oerhörd stolthet över svensk travsport.
    Det var fullkomligt elegant.

-----

Något mindre elegant var möjligen Eric Raffins styrning bakom Hail Mary. Det såg ju ett tag ut som att ekipaget såg starka ut från ledningen, men Prix d'Amérique är ett lopp där man aldrig tillåts göra bort sig. 
Satsar man även allt på ett kort så är det närmast garanterat att man faller hårt. Hail Marys intryck över upploppsrakan var lika piggt som jag är morgonen efter firat Malmö FFs SM-guld.

Det dröjde heller inte många minuter förrän tidigare tränaren Robert Bergh gottade sig åt prestationen via sina sociala medier. 
Visst kan man tycka det är lite "skönt" med ovanligheter i en sport där allt verkar gå i slentrian, men jag vet inte...

...Att gotta sig i någons annan "olycka" är sällan en egenskap jag uppmuntrar. 

-----

På tal om att inte uppmuntra en olycka så har jag flera gånger nämnt hästen Cash Case som varit, förlåt men... oduglig.
På senare tid har Cash Case även fått startförbud i fem av sex senaste starterna. Den sjätte ska sägas slutade han oplacerad och 2,5 sekund efter vinnaren på tiden 1.21,3/2 160 meter.  

I onsdags var han tillbaka igen efter sitt senaste startförbud och som tidigare insatser fick han ytterligare ett förbud på sig.
Istället för 20 dagar blev det 30 dagar den här gången.

Jag tycker den där "matlappen" som delas ut är en skymf när man ser till det här exemplet.

-----

Under gårdagen kollade jag in hotellpriser under Åby World Grand Prix-helgen och överraskades över de höga priserna som låg på cirka 4-5 000 kronor för två nätter.

Wow, är Åby GP så stort!? Ja, möjligen. Sen upptäckte jag att det samma helg är Way Out West i Göteborg.

-----

Något som varit en het potatis har varit domarna. Senast i raden är passgång-gate från Bergsåker för ett par veckor sedan.
När det sker oklara incidenter på ovalen är tv-studion ofta ute och påstår att domarna har vinklar och bättre vy på händelserna än vad tv-sändningen har.
Men är det verkligen så?

I onsdags var Sandra Mårtensson med i V86 Direkt där hon stod uppe hos domarna på Solvalla under ett reportage som ska sändas lite senare.
På den korta tiden hon rapporterade in till livesändningen så hann man få ett par rynkor på pannan.

  • Domartornet hävdade nämligen att tv-bilderna oftast är bättre än vad de får arbeta med. 
    I en sport som alltså omsätter flera miljoner kronor.

-----

Om cirka två veckor är det Bergsåker Winter Trot med 500 000 kronor i förstapris.
Frånsett Sylvesterloppet så har vi väl knappast något större lopp här uppe denna bistra, mörka och förbaskade vintern.

Det ska verkligen bli intressant att se vilka som visar intresse dit. Farhågan den här tiden på året är nämligen att klassen inte är särskilt jättehög.

Med det sagt; Här är biljettsidan för er som kan och vill ta er dit!

Nu tar vi helg och undertecknad väljer spendera den i London
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube