Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: Eldsjäl väl värd all uppskattning

Vi kan bli bättre på mycket i den här världen, väljer jag lite platt att konstatera. Bland annat borde vi bli bättre på att uppskatta varandra. Och tala/skriva om det! Per Skoglund är en eldsjäl som är väl värd all uppskattning.

I söndags spelades det sista poddavsnittet in av "V75 lördag hela veckan" med Per Skoglund och Peter Andersson.
Skoglund förklarade med att det helt enkelt är dags för ett avslut nu. Det har blivit alldeles för mycket. Jag förstår honom till fullo. Det fick mig även att tänka efter, för nog är Per Skoglund värd mer uppskattning än vad han får idag.

Som frontman för V75 Direkt och så även V86 Direkt har han under många år varit i ett rampljus där uppskattning inte är prioriteringen. Istället står han där ofta med ett lasersikte mot sig från tittarna. Minsta lilla fel och sociala medier brinner igång.

Jag ska inte vara den som är den. Även jag har haft ögonblick där jag suckat och ordnat ett par veck i pannan - men så är ingen perfekt...
Tänker man efter så är Per Skoglund på en nivå som vi nog inte riktigt förstår oss på idag.

Den dagen han inte syns i rutan längre kommer det märkas rejält hur saknad han är. Hela han är en eldsjäl för sporten som jag inte ser att eventuell ersättare för framtiden har. 
Hela engagemanget han visar upp var och varannan vecka kräver sin man eller kvinna.

Jag tror även att Per Skoglund är typen som kan få en ointresserad att stanna kvar på TV12-kanalen en eller två minuter när denne råkat zappa förbi. Inte för tittaren får ett intresse för travet, utan för hur Per Skoglund kan fängsla en.

Framförallt har Per givit enormt mycket av sig själv för den här sporten. Det måste vi verkligen uppskatta honom för.
Frånsett poddandet på söndagar...

  1. …Så står han i studion varje onsdag och lördag.
  2. Har livesänd Facebook-sändning vid lunchtid på lördagarna i ATGs sociala medier.
  3. Spelar in tipsprogram inför V86. 
  4. Framförallt tar han även tid på lördag förmiddagar och lyfter V75-travet i Nyhetsmorgon.

Utöver det har han ju själv eget stall och familjeliv som ska gå ihop med pusslandet.
För flera år sen ägnade han även torsdag kvällar åt att spela in livesänd podd med Erik Adielsson. Programmet hette "Vad tycker du om trav?" där intressenter eller profiler fick tycka till om saker och ting. Programmet varade i 1-3 timmar, beroende på hur diskussionen gick i programmet. 

Cirka ett år efter att sista avsnittet spelats in pratade jag med Skoglund där jag bland annat efterfrågade om att sätta igång programmet igen. Det var ju förbannat att avsluta något så bra. Något mer informativt och sevärt har jag aldrig varit med om.
Svaret jag fick var mestadels en djup suck och där jag rätt tydligt fick höra hur mycket tid och energi det tog. Sånt som vi från sidan tar lite för givet.

Folk har väldigt lätt att peka finger eller gnälla så fort det sägs eller inte sägs något i V75 Direkt. Det ska vara lika lätt att hylla och uppskatta en sådan som Per som står där. 
En eldsjäl vi ska ta väl hand om!

Per Skoglund

-----

Tyvärr blev det som väntat inget Bergåker Winter Trot med flera profiler som gjorde loppet värt 500 000 kronor i förstapris.
Sportchef Mohammed Malla förklarar däremot att det blev ett jättebra lopp. Och, ja... Jag kan förstå det.

Inte fanken säger en sportchef i stil med; "Det här blev ren pannkaka. Det borde lagts utanför V75-kupongen".

-----

Som den nörd jag är brukar jag ögna igenom startlistor runt om i Europa och framförallt Malta dit flera svenskbekanta dyker upp i listorna.
25 februari är det dags för Laradja Vrijthout, något jag skrev om på sociala medier och på Travstugan på måndagen.

Dagen därpå som av en händelse valde även Travronden att skriva om det. Sådant de mer eller mindre aldrig brukar göra.
Jag kan tycka det vore på sin plats att credda dit de fick upp ögonen för nyheten. Inte minst för en liten sajt som Travstugan. Och ja, jag väljer att tro de inte hade skrivit nyheten utan mitt inlägg. 

Trevlig helg,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube