Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: Den lätta dörren

Där finns alltid saker och ting som borde vara till det bättre. Nästa heta potatis är banprogrammens framtid. Samma krigsrubriker som dras igång där är däremot knäpptyst i andra fall. Läskiga dörrar är att undvikas.

Det verkar som det är enkla poäng som ska samlas in när man hittar något ”litet” att bekymra sig över. Då kör man även fullt ös.

I veckan har åter banprogrammens vara eller icke vara diskuterats. Ja, det är nog för 93:e gången i år. Om jag räknar lågt. Och en som ofta brukar yttra sig i frågan är Stefan Melander. Samme tränare som dagligen ser lopp från USA anser att banprogrammet i näven är nödvändigt vid svenska lopp.

Det bjuds på citat och rubriker som gör gällande att det är bland sportens främsta skandaler nästan.
Lätta dörrar att slå in utan att slå någon på tårna. 

  • Givetvis är det bra att vi har de inom sporten som vill och vågar tycka till. Men jag har ändå svårt för de som alltid ställer sig vid en lätt dörr.

Samme tränare som var och varannan vecka gnäller om banprogrammen är knäpptyst när kollegor i branschen åker dit i dopingprov och drar på sig utredningar.
Det verkar inte vara lika viktigt att yttra sig kring. Sådana typer av dörrar är uppenbarligen läskiga eller för tunga för att våga öppna.
-----
Annat exempel på det här med lätta dörrar, förresten;

När det kördes extra-V75 på Bjerke för någon söndag sedan var referenten i V75 Direkt rejält framme med motorsågen kring styrningar som möjligen inte var de bästa. En motorsåg man gärna velat höra brummas igång även vid V75 i Sverige.
-----
Det är alltid en sorg när en travhäst dör. Joke Face är tveklöst den som gjort mest ont för egen del, men förra lördagen tacklades jag med liknande känslor i bröstet.

Vackre Empire lämnade oss och det var på ett bottenlöst och orättvist sätt vi förlorade honom i lördagsmörkret. Under tiden jag hade ägarintresse i en häst hos Tomas Malmqvist var just denna boxgranne med en viss Empire - således mötte jag honom väldigt ofta varje vecka.

Och, nej. Det är inte som jag drar till med överord nu för han dött, men någon snällare och ödmjukare häst har jag aldrig stött på. Om en nallebjörn kunnat iklä sig rollen som en travhäst så hade denne varit Empire.
-----
Åbytravet tappar någon tävlingsdag nästa år och visst, sett till antalet Åby-aktiva är det möjligen rätt. Mölndalsbanan har ju dessvärre ingen bred tränarskara som ständigt hävdar sig.

Däremot ligger banan perfekt till i vårt avlånga land och lockar stall från mellan- och södra Sverige. 
Allra främst är det landets modernaste travarena som är ljusår före alla andra. Jag tycker sådant ändå ska ligga vid stor vikt när ett tävlingsår formas. Man ska belönas när man arbetar som Åby gör.

I min travvärld hade jag gärna sett att Åby nyttjades så mycket som det bara går. Därför är det även urtrist att banan inte har någon STL-final nästa år.

Martin Engström

För övrigt:
  • Delade V86-omgångarna med Bjerke är det överlägset tråkigaste som finns - något som ständigt sägs när det inträffar.
    Frivilligt att spela på? Ja. Frivilligt att titta på? Ja. Likväl måste det ändå lyftas då och då om tristessen och halvdana klassen. Skär ner på antalet omgångar - redan imorgon.
  • ATG bröstade upp sig och vägrade International Trot på Yonkers. Hästars välmående är viktigt för spelbolaget och låg till grunden.
    Därför lite märkligt att de sände och erbjöd spel på gårdagens tävlingar på Delaware, va?
  • Första avkommorna efter Mosaique Face är idag fem år gamla. Ännu så länge har han endast en miljonär i form av Aquarius Face, som för övrigt är hans andra avkomma. En blivande miljonär är fyraårige Battuta Face (420 900kr) som tränas av Markus B Svedberg.
    Det är dags att börja hålla ett öga på den här valacken. I onsdags ägde han Solvalla med Simon Helm i sulkyn.
Följ Travstugan på Youtube