Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKA: Kallt tillskott som behövs!

Kallblodssporten är verkligen i behov av att någon rör runt i grytan. En gryta som använt samma kryddor i flera, flera år. Sol Storm är tillskottet som behövs!

Kallblodssporten har varit lite i ropet senaste dagarna efter att Adrian Kolgjini på X tyckte till om sportens prismedel. 
Jag kan tycka att han har en poäng i det hela, då just kallblodssporten oftast haft stora problem att ha en bredd. Och givetvis endast körs i norr och inte över hela landet.

Bredd behövs för att fånga intresse och vi är nog många som är närmast stentrötta över att se startfält där 4-5 hästar tränas av stall Jan-Olov Persson som möter två-tre hästar från Öystein Tjomsland. Ska man hårdra det så är det något sådant det ser ut oftare än sällan.

Skarmbild 2024 02 20 134754

Sol Storm över upploppsrakan vid tisdagens seger.

  • Just för breddens skull har vi fått in ett kallt tillskott som jag verkligen gör sig rejält gällande den här säsongen.

Hanna Forslin har verkligen gjort ett skickligt arbete med Sol Storm som på senare tid gjort sina bästa lopp i karriären.
Så sent som i tisdags fick vi se sjuåringen där han återigen vände ut och in på motståndet. 

Kallblodssporten behöver annat än Persson eller Tjomsland och den behöver det nu.
Forslin kan verkligen vara grejen i år med sin Sol Storm och även fast en sjuåring är rena rama ungdomen inom kallbloden så hoppas jag ändå hästen tar oss alla lite med storm den här säsongen!

-----

Något jag aldrig riktigt begripit är varför oddsindikatorn ska finnas på innerplan och således gör det synligt för de tävlande på ovalen. 

Det fanns säkert en tid då det hade en funktion när besökarna stod ute vid bankanten och hade oddsen rakt framför sig. Praktiskt och så vidare. 

  • Idag tycker jag inte indikatorn riktigt behövs där den är.Vi måste göra allt för att det ska kunna bli lite tävling. 

Det finns kuskar som medgett att de sneglar mot oddsindikatorn när de kör ut i defilering. 
Antingen gör de detta för de inte är pålästa kring hästen de sitter upp bakom, eller så är det med oddsindikatorn de väljer sin taktik i loppet. 

Utan att dra hela kuskkretsen över en kam så är jag närmast garanterad att så är fallet.
Jag tycker det blivit mer och mer frekvent att loppen körs helt enligt vad oddsindikatorn säger. Och på så sätt att många kuskar inte ens ger det ett försök med hästen de sitter upp bakom.

Aktiva kan givetvis ha stenkoll på oddsen innan de kör ut till lopp. När de väl är på banan med mindre än fem minuter till start tycker jag inte det är något de ska ha ett hum om det längre.

Något måste vi ju göra för tävlingens skull.

-----

Hade jag varit Bergsåker och fortsatt haft ambition att arrangera Bergsåker Winter Trot nästa år så hade jag nog försökt deala till mig en V75-lördag i mars istället för i februari.

Chansen är sannolikt större att locka bättre hästar när det är vid valfri balans än som det är nu. Det räcker att se hur startfälten sett ut i så kallade storloppet för att redan känna att det behövs något drastiskt.

-----

"MItt" Jägersro har stundtals svårt att fylla loppen. Inte ens till V75- eller V86-dagar kan det ske.
När banan däremot har lunchtävlingar med 30 000 kronor i förstapris? Fem fulla fält presenteras nästa tisdag. Rimligt, så säg.

-----

Charlottenlund Travbane ligger mig verkligen varmt om hjärtat. Vid var besök på Lunden är Carsten Bundgaard den själ som verkligen ÄR Lunden.

  • Hans stämma över ovalen slocknade hastigt i tisdags och det går inte på ett värdigt sätt att beskriva hur mycket han betytt för dansk travsport och i synnerhet för Lunden-besökarna.

Ett besök på Charlottenlund utan hans röst i speakern kommer kännas fel.
Vila i frid, Carsten.

Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube