Fredagskrönikan: TV-sändningsrevanschen » 4 maj | Fredagskrönikan -…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Fredagskrönikan: TV-sändningsrevanschen

Min kritik mot tv-sändningarna måste hållas tillbaka. Om än för en kortis. Förra helgen på Åby var den fullkomligt briljant och det förtjänas att höras!

Hemma- och Malmö-kär som jag är var det med tungt sinne jag flyttade ifrån staden för två år sedan för Lund. Ni vet för det där som kallas för kärleken...
Lund har överraskat mig och fått mig att trivas mer än vad jag trodde på förhand.

Men visst finns där en del skönhetsfläckar. Och den här veckan var fläckarna i majoritet. För det där förbaskade Valborg.
Jag kommer aldrig vänja mig vid Lund och valborgsfirande. I dagarna tre dricks, dansas, spelas det musik och skräpas det ner.

  • Jag är ännu under 30 år. Men i själen min är jag förmodligen runt 65. Och sitter vid fönstret och förbarmar de där ungdomarna som tror sig leva livet. Plocka upp efter er och dämpa ljudnivån!

Så visst fick man sig en törn vid inledningen av den här veckan. Men så tänker man tillbaka på helgen från Åby som bjöd på flera ljusglimtar.
Glimtar som till och med får den är unga gubben att småle. För vips så satt jag och njöt av tv-sändningen.
-----

  • Ja, är det något jag måste lyfta från förra helgen så är det TV-produktionen! 

Jag har varit oerhört negativ kring tv-sändningarna under lång tid. Kort och gott eftersom det är ett oerhört fokus på spelet och väldigt sällan på prestationerna som görs på banan. Och framförallt på själva hästarna! 

Även fast jag så klart är urusel som ej lyckades vara på plats på Åby förra veckan, så fick jag istället följa V75 Direkt-sändningen. Och den var femstjärnig! Givetvis en hel del snack om V75 och spel hit och dit, men för en gång skull fick djuren plats och tid i rutan. 

V75 Direkt hade satt dit en mikrofon på Robert Bergh i samband med värmningen på Coktail Fortuna. Vi fick över fem minuters snack med Bergh om hans värmningsupplägg, hur hästen ska kännas och så vidare. Och jag tror nog flera tittare plötsligt blev lite klokare på vad även sporten har att erbjuda och inte bara speltipsen.

V75 Direkt-sändningarna har ju haft sina motvindar. Man minns ju fortfarande det där projeketet med skärmen på magen-idén Per Skoglund tvingades springa runt med. Sånt man kan sitta och skratta åt i efterhand.
Med tanke på min vrånga attityd mot tv-sändningarna så måste jag nu resa mig upp ur skrivarstolen och applådera idag. För ibland kan V75 Direkt svara för högklassiga sändningar. Som förra lördagen. Och fortsätt gärna lite mer åt det hållet...!

-----
Jag "flög" på V75 förra helgen från Åby när Fredrik Persson rusade runt med Ultra Bright. Lyckligtvis är jag lite stolt över mig själv som kan se bortom sådant. Jag satt nämligen och log och gladdes rejält åt Perssons framgång istället för torsken min.

Annan jag gläds mycket åt är Hans R Strömberg. Han har verkligen inlett året lysande med segerprocent på 19 %. Därtill har han svarat för flera fina styrningar med sin storstjärna, On Track Piraten.
Även fast Piraten fortsatt ser ståtlig och stark ut på banan, så är han trots allt tio år gammal och varit med ett tag. 

Vad jag dock kan glädjas över är att Strömberg har det påställt för framtiden. Den dagen On Track Piraten blir 13 år gammal. För tro inte att stallet då faller tillbaka och tackar för sig.

Hans R Stroemberg

Femåriga Unique Juni var enorm näst senast på Solvalla och stod för en urtapper insats senast. I helgen är det dags igen och i mina ögon är det potentiella storstjärnan i stallet efter Piraten. Fyraåringen Ontrack He's Black utvecklas fortfarande, men redan hunnit visa att där finns mycket att uträtta på banan i framtiden. Så sent som i onsdags var hästen till sist oslagbar över derbydistansen 2 640 meter.

Och bakom finns där kapabla tävlare som Perfect Dynamite (hoppas snart han är tillbaka), Qamaro C.D. och Tiger Williams - för att inte säga Rita C.D. som så sent som i tisdags skrällvann på V75. 
Man blir ju lätt svag för de "mindre" tränarna. Och Strömberg är för mig någon jag alltid gläds åt - även de gångerna jag "flyger" på V75.
-----
Kommande tisdagen på Solvalla håller mycket hög klass. Och det vackraste med det så klart är att det är en massa tre- och fyraåringar som förgyller kvällen.

  • Och man gillar ju att tävlingsprogrammet utnyttjar landets bredd - när det samtidigt som på Solvalla även körs breddlopp på Eskilstuna samma kväll.

-----
Det är ju något visst med klockan 14:30. Den så eftersaknade starttiden på V75. 
Till tisdagens extraomgång var den åter och det var ju en ynnest att allting slutade "i god tid".

Sedan är det väl så att där en vacker (nåja...) dag tog ett beslut. Klockan 16:20 var grejen och något det aldrig skulle vikas för.
Att vi då ändå får omgångar med gamla starttiden är ett dubbelt budskap. Kör på med er förbaskade 16:20-tid om ni nu är så svaga för den.

-----
Älskade maj månad är här. Där finns ju ett och annat hyfsat race denna månaden.

Nästkommande vecka är det dags för Copenhagen Cup på söndagen - och apropå den är det bara att gratulera René Jensen och gänget.
Startfältet är även i år ett mycket fint sådant, med en härlig mix av hästar. Och där majoriteten av dem är på väg uppåt i elitkarriären.

Sen har vi så klart Gentlemannadagen på Jägersro på torsdag - och rätt var det är så har vi Elitloppshelgen här,

Martin Engström
@giffelpucko - martinengstrom@live.se

Dela inlägg

Kommentera inlägg