Fredagskrönikan: Osynliga samarbetet

Där finns samarbeten som bådar väldigt gott. Samarbetet mellan ATG och SHL kunde varit ett sådant om det nu existerade. Jag är nämligen inte så säker om det någonsin har funnit något.

Jag var skeptisk till en början, som man ju alltid är per automatik till förändringar inom den här sporten. Men med tiden har samarbetet mellan SHL och ATG egentligen bara varit helt rätt. Trodde jag. Det skulle få travet att ta sig in i hockeyladorna och möjligen locka in en del nya supporters till vår sport- och spelvärld.
Och i och med samarbete så hoppades man ju på att det skulle leda till någonting gott för båda parter.

Vad travet har tjänat på att bli en del av SHL vet jag fortfarande inte. Låt gå att där finns en V75-logga i en av tekningszonerna, men det är väl egentligen allt.
V75 fortsätter att krocka med lördagsmatcher i hockeyn och ingen verkar tycka det är en big deal. Inte minst ATG-folket. Det förvånar mig hur härdade alla blivit av obegripligheten. 

I lördags var det V75 på Skellefteåtravet. Vad som är speciellt med det är främst att det är banans enda V75-omgång om året. Därav borde det ju vara festliga vallfärder till banan.
Men så kommer där någonting emellan som ledde in folket mot annan riktning - nämligen SHL.
Är det någonstans man inte vill konkurrera med hockey så är det just i Skellefteå, där alla föds med en hockeyhjälm på huvudet. Och nu spelade alltså hockeylaget match samtidigt som V75 pågick.
Drömförutsättningar för travbanan? Nja.

Återigen total handlingsförlamning vad gäller detta "samarbete". 
Jag blev även efter det påmind om att vid Jägersros V75-omgång den 28 oktober spelar Malmö Redhawks match. Givetvis samtidigt som V75 pågår.

Vi kan ju alla sitta tysta i båten och leva i en naiv värld att folk minsann ändå går på travet. Att detta inte gör så mycket. Och även fortsätta tycka det är pricksäkert att köra V75 samtidigt som populära evenemang som SHL och Fotbollsallsvenskan.
Men varför ska där alltid finnas någon som har otur när dom tänker? Till vilken nytta har SHL/ATG-samarbetet gjort någonting gott för travsporten?

Det borde vara en ickefråga. En given punkt i samarbetsavtalet.
SHL-match ska aldrig få konkurrera med en V75-omgång i samma ort. Samarbetet ska istället förena. Göra allt till en grej. Vad går allt annars ut på?

Promota lördagen till en riktig sporthelg med kanonerbjudande på travsport följt av en hockeymatch. Istället för att folk tvingas välja mellan det ena eller det andra och där travet väljs bort tio gånger av tio. Inte minst i hockeytokiga Skellefteå.
-----
Imponerande vilken fyraåringskull som finns i landet. Och när det kommer till travgalan i vinter och utnämningen av årets fyraåring är det oftast lättast att välja derbyvinnaren. Som väl är det givna valet som årets fyraåring.
Men även fast Cyber Lane haft en fin säsong med derbyseger och åter en stark insats i onsdags, så är det för mig en självklarhet att välja Diamanten. Det råder ingen som helst tvekan om att det är kullens kung.
-----
Montén har det sannerligen inte lätt. 
Att monté-SM skulle få chansen att synas inom V75 köper jag till 100 %. Däremot är det så klart märkligt att hästar som aldrig testat disciplinen tillåts att anmäla och starta när loppen körs inom stora spelformer som V75 och V86.
Förutom det är jag inte främmande för att låta montén synas på stora scenen då och då. De som gnäller orkar gissningsvis inte att göra jobbet bara. "Ah, jag orkar inte bry mig. Helgardering som gäller" är väl deras tankesätt.

Det är lite synd om montén kan jag tycka. Många verkar ha lätt för att klanka ner på disciplinen.
Men när helt okända hästar från självaste Ryssland startar på V86, då är där ingen som ropar hej. Eller för den delen Super Ariel som går ut i sto-SM under lördagen. Hästen som varit nere i Frankrike i två år och som sannerligen inte många spelare har någon toppkoll på inför det här.
-----
Ser på TV:n att ATG lämnat pingvinerna bakom sig och låter Vinnie strosa runt med ett gäng giraffer istället.
Man måste nästan älska dessa reklaminslagen...!
-----
Stefan "Tarzan" Melander har verkligen taggat lagom till när hans ögonsten Nuncio kommit tillbaka. Det var sannerligen längesedan man kunde se en sån här kuskstatistik på Tarzan.
Och 21 oktober är det dags för Nuncio igen. Den här gången på V75 - förhoppningsvis med Stefan själv i jollen även då!

Tarz

-----
På lördag är det så kallade VM-loppet från Yonkers med en förstacheck på runt fyra miljoner kronor(!). Det är väl knappast yttersta världseliten som gör upp, men som travnörd lär man sitta bänkad ändå.

Loppet innehåller för övrigt fem svensktränade hästar, varav en av dom är Åke Svanstedt som ju sedan en tid tillbaka bor i USA.

Och ska vi vara riktigt petiga innehåller dock VM-loppet endast en helsvensk deltagare, nämligen On Track Piraten. Piraten springer för övrigt i VM-loppet för tredje året i rad.
I övrigt; Skoj för Kim Eriksson, som haft ett kanonår, att få förtroende till ännu ett storlopp, skoj med dansk deltagare och inte minst två finskhopp! Här är startlistan dit:

  1. Marion Marauder (Kanada) - Scott Zeron
  2. Oasis Bi (Italien/Sverige) - Kim Eriksson
  3. Dreamoko (Frankrike) - Gabriele Gelormini
  4. Twister Bi (Italien/Sverige) - Christoffer Eriksson
  5. Shadow Woodland (Finland/Sverige) - Tim Tetrick
  6. Resolve (USA/Sverige) - Åke Svanstedt
  7. Midnight Hour (Finland) - Iikka Nurmonen
  8. In Secret (USA) - George Brennan
  9. Tripolini V.P. (Danmark) - Jeppe Juel
  10. On Track Piraten (Sverige) - Johnny Takter

Vem som vinner? Jag har svårt att se Twister Bi förlora.
On Track Piraten springer i sitt artonde lopp för året. Hästen har startat minst en gång varje månad det här året. Hästen är dessutom cirka 111 000 kronor ifrån femton miljoner insprunget!
-----
I takt med att V75 Tillsammans blir allt populärare har där även tillkommit en hel del nya spelare som trott att det där med travspel är en enkel väg till stora pengarna, vars enda kontakt med trav varit segerartiklar i tidningarna, och som inte riktigt har någon vidare koll på sporten.

Riktigt så enkelt är det inte.  Och det är minst sagt speciellt att "förklara sig" för ilskna och besvikna kunder när man inte tillhör vinnarna vid omgångar likt den i Skellefteå i lördags - där två system i hela landet lyckades få sju rätt.

Nåväl, där är reaktioner åtminstone!
Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg