Förhoppningstänket

Under 2018 hoppas man så klart att en del förändrar sig. Till det bättre. Men så är ju alltid känslan när klockan slagit över tolvslaget...

Folk är inåt helsike naiva. Och så även jag, antar jag.
För när det nya året firas in tror alla att saker och ting ska bli annorlunda. Att tolvslaget är någonting magiskt som förändrar allt och alla.

Nu är det inte fullt så enkelt. Men under en viss period av året ska man väl få leva i den naiva bilden. Och jag kan inte undgå mig från att fyllas av lite hopp om förändringar under 2018. Som givetvis inte kommer slå in, men vad tusan.

Den här tiden på året ska man få drömma och hoppas på det bättre. Och där finns några punkter i min naiva nyårshjärna:

 • Vagninformationen är fortsatt väldigt blurrig. Och det måste skärpas till! Annars får vi skita i det.

Det måste vara oerhört svårt för nybörjare att skapa ett intresse för travsporten, när alla nördar sitter och diskuterar vagnar till höger och vänster. Jag är glad som inte fått upp intresset för trav idag. Det hade varit ett helsike.
Och i dagens travsport är just vagnen betydande för spelarna, men det är som att sporten och aktiva inte hängt med.

Där finns de som tydligt informerar, och där finns de som lite blurrigt säger något som i slutändan leder till någonting annat. När en häst skrällvinner kan man överösas av "första gången i jänkarvagn!!! En sån effekt!". Och för aktiva är det idag inte en regel att behöva informera om vagnen. Och vi är nu i läget där det måste till ett villkor att informera om sådant. Annars förordar jag att alla måste köra med en och samma vagn året om.
Det är så klart nere på nördnivå nu, men att vagnen kan vara den stora skillnaden är solklart idag.

 • ATGs envisa V75-tänk:

Nej, det är väl självklart att det inte kommer ändras - men 14.30-tiden är så innerligt saknad att jag inte kan låta bli.
V75-omgången under Nyårsafton var en fröjd. Att V75 var klart redan vid 17-tiden var förbannat härligt och där och då inser man hur bra allting har varit.
Och inte minst önskar jag att vi ändrar tillbaka till det bättre för alla aktivas skull. Och alla stall och hästskötare som åtminstone kan komma hem i rimliga tider under lördag kvällarna.

 • "Se sig själva i ögonen"-journalistiken måste stärkas:

Känslan kring det har alltid funnits där och jag har alltid känt av det i bakhuvudet. Men under mellandagarna blev det än mer kännbart efter tragiska olyckan med Alfas da Vinci.

Jag förstår att journalisterna vill åt klicken och att lockelsen till läsarna oftast föds av att man bjuder på övertramp. "Det kanske är lite väl hårt, men det lockar läsare!". Det var smärtsamt och hemskt att se Expressen och Trav 365 som obekymrat visar bilder på när Alfas da Vinci möter sin död.
Hästarna måste vara mer värda än så. Och journalister måste börja se sig själva i ögonen innan de börjar tänka på klicken.

 • Tänk ett steg längre med SHL-samarbetet

Samarbetet med hockeyligan SHL har på sätt och vis varit bra. ATG har fått punga ut lovor för att synas på isen med V75-loggan och i gengäld har hockeylagen lagt V75-tips och där vi i längden hoppas hockeypubliken spelar på hästar.
Men dessvärre har samarbetet oftast mer blivit stolpe ut istället för ett slagskott rätt i mål.

V75-omgångarna krockar med SHL-matcher i samma stad och sådant ska inte få hända, om man nu har ett samarbete som båda ska vinna på.
Travet har redan svårt att locka besökare. Och när V75-omgången i en stad krockar med SHL-match väljer majoriteten att gå på hockey. 

Nere på Jägersro har det inträffat flera gånger under fjolåret.
Men det främsta "rånet" mot en travbana var helt klart Skellefteå tidigare i höstas. Banan arrangerar EN V75-omgång om året. Och när det till sist var dags krockade omgången med hemmamatch för hockeylaget Skellefteå AIK. Som överlägset är regionens dragningsplåster i sportvärlden.


Tänk ett steg längre i år. När spelschemat för SHL ska läggas senare i sommar, kolla igenom hösten och gör allt för att V75-banan inte ska krocka med SHL-matchen. Om nu samarbetet ska fortsätta.

 • Gulddivisionsproblematiken
  Ett ord jag själv kommit på, enligt stavningsrättelsen. Programmet förstod inte vad det här var för ord, men det är just en problematik för Gulddivisionen.

  Likt sena V75-starten är även det här ett tjatigt ämne som vi måste fortsätta gorma om. 
  Jag har svårt att förstå hur propparna är desamma även under vinterhalvåret, när det är så tydligt att sporten går ned rejält i klass och i längden även lockelsen för att spela på det. 
 • Mer utrymme åt montén
  Jag ska vara ärlig. Jag har under lång tid, och är fortfarande, lite negativt inställd till montén. Den har sällan skapat intresse för mig, mestadels för känslan är att loppen oftast blir väldigt ojämna och upploppen är spridda med hästar lite överallt.

  Men det var närmast befriande och fräscht att få med monté på stora spelformerna under 2017. När de väl fick utrymmet att få synas lite. Äntligen lite nytänk och inte samma gamla hjulspår. Precis sådant vi behöver mer av!
 • Montékval!
  Att hästar testar på montén och vice versa har jag inget problem med. Däremot tillåts hästar gå ut i montélopp utan att ha testat på disciplinen och dessvärre inträffade det när montén fick synas på V86 tidigare i vintras. Det är för dåligt.

  Självklart måste det till att hästar ska tvingas kvala inom disciplinen innan de får starta där. Det är obegripligt hur hästar idag kan anmälas till montélopp "bara så där". Dessutom på stora spelformer. Närmast ett hån mot spelsäkerheten.

-----

 • Utnyttja sportsliga inslag, ATG!
  Ja, jag förstår att ATG vill lyfta fram dyrgripen Vinnie och att spelet är det centrala. Men saker och ting behöver inte ta ut varandra. I det här fallet sporten och spelet. Försök även att utnyttja sportens fantastiska värld ibland, ATG. 
  När man kollar in reklaminslag från Frankrike imponeras man. Häftiga klipp med travstjärnor som ska göra upp och travhästen lyfts fram som det viktigaste. 
  Folket kring ATG är duktiga på att göra reklaminslag när det dyker upp i tv-rutan. Så därför tror jag de hade kunnat få till några riktigt snygga inslag med hästarna i fokuset. För visst kan även det locka spel lika mycket som "miljonjakt"-tjatet.

Och inte minst ATGs anseende skulle bättras.
I en tid där de mestadels uppfattas som ett gäng spelgalna själar som inte bryr sig om vad det är som springer runt på banan. När deras promotion för V75 och spelformerna idag antingen är med en flock pingviner eller den där ponnyn.


Nu ska jag ut i thailändska solen,
Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg