89 F1 Bd81 0241 4993 9 Ca1 Cc5 Da47 Adccc
Redaktion

Elitloppssöndagen: Värdig vinnare men fog för gnäll

Elitloppshelgen är över. Och på sätt och vis fick loppet en fullt värdig och imponerande segrare i Ringostarr Treb. Men samtidigt vore det högst felaktigt och fegt av mig att inte känna en viss besvikelse över världsloppet som gav en bitter eftersmak.

Att Ringostarr Treb är en världsartist och bland världens bästa och snabbaste travhästar vet vi redan om. Men likväl imponerandes jag av hans prestation både i försök och final. 

Vad som titulerar en värdig eller ovärdig segrare är svårt. Men att just Ringostarr Treb var en värdig segrare av årets Elitloppet är självklart, trots allt skit som inträffade i försök 1.

Man såg på hästen hela vägen i storloppet att han hade bestämt sig. Det här skulle bara vinnas och Ringostarr Treb stod till sist ensam i boxningsringen och spände musklerna mot sina slagna konkurrenter.
Ett stort grattis till hela kretsen kring italienaren!

 • Göran Antonsen har varit ifrågasatt som körsven på sin Lionel.
  "Vore det inte bättre med någon... bättre", har varit lite av surret kring Antonsen. I Elitloppet visade han oss alla vilken skicklig kusk han är i de stora sammanhangen och framförallt styrningen och segern i försöket var högst imponerande

Inom exempelvis fotbollen har alla lagen olika spelstilar med spelare med olika egenskaper. Och som skribent har min spelstil försökt luta sig åt det lite mer positivare hållet. Jag lade märke till för flera månader sedan att allt och alla gnällde. Om allt eller inget. Och i samma stund märkte jag att jag inte var mycket bättre själv. Då var det bara att skärpa till sig.
Men att sitta och försöka le lite falskt samtidigt som jag skriver det här, är otänkbart och fegt.

Visst fanken har man rätt att gnälla efter årets upplaga. Försök 1 var ett lopp man såg fram emot att njuta av. Och där Bold Eagle var tillbaka på Solvalla för revansch. Men nu blev det aldrig riktigt så...

 • Hela ögonblicket inför, under och efter försöket var helgens sämsta period. Det känns närmast sorgligt att konstatera.
  En annars väldigt solig och vacker dag på Solvalla sveptes över med tunga och mörka moln.
 • Nu sitter jag visserligen på ett tåg med åksjuka som möjligen kryddar till mitt sura humör lite, men vad fan...

Bold Eagle är ett unikum till travhäst. Och att åter få njuta av honom såg vi alla fram emot. Nu satte Solvalla stopp för festen istället. Jag önskar att Örnen blivit besegrad på sportslig prestation. Men att han sattes ur balans av startförsöksfiaskot var solklart.
Och där Bold Eagle nu reser hem till Frankrike med en krets som aldrig vill sätta sin fot i Sverige igen. Jag förstår dom...

Det brukar ju alltid låta så, men visst tror jag att fransmännen besöker Solvalla igen. Om ett år är det glömt igen och prispengen lockande.

Johan Untersteiner bjöd på underhållning åt oss åskådare när han med Pastore Bob verkligen tävlade! Och överraskade oss alla.
Vi möts allt mer sällan av oväntade taktiska val i travloppen idag. Och att vi därför bjöds på detta i självaste Elitloppet var toppen. 

Alessandro Gocciadoro och hans hästar fortsatte sin segershow även idag. Vilket intryck det var på hästarna!

 • Och, ja just ja... Donna di Damgård startade idag.

Att det skedde på självaste Elitloppsdagen var bara det häftigt. Nu blev det "bara" en fjärdeplats, även fast det ser ut som att hon slutade trea. Högst märkligt.

Donna går fortfarande med tung balans och har inte lättats ett dugg ännu. Och framförallt utvecklas hon för varje start - precis som en unghäst ska göra!
Hösten med danska Kriteriet kommer bli oerhört kul och intressant.

Lannem Silje såg väl inget vidare ut idag, tyvärr... Lome Brage och Erik Adielsson från ledningen däremot? Ojojoj. Och Polara fick tapperhetsmedaljen.


 • Örjan Kihlström och Propulsion slutade tvåa i år igen. Och ännu en gång såg det ut som att Proppen inte ens brukades till 100%.

Och hela grejen med att ha försöksheaten på V75-spelet skaver hos mig. Framförallt när Kihlström så klart inte kör för seger över upploppet för han inte behöver det. Sportsligt förstår man det helt och hållet. Men spelmässigt sitter man och svär, även fast vi vet om förutsättningarna...

Det kändes som där var fler än 24 128 besökare, som ST presenterade. Tyvärr tror jag nog vi får vänja oss vid att publikantalet går nedåt.
Vi är en trogen skara som älskar Elitloppet och allt runt omkring, men travet är mer och mer en tv-sport för majoriteten. 

Avslutningsvis;

 1. Personalen i presshuset på Solvalla gjorde ett toppenjobb även i år. Jag tycker att de verkligen gör allt i sin makt för att man ska kunna trivas så bra som möjligt.
  Nu är själva pressrummet en omodern historia i sig, men det kan man inte direkt lasta personalen för...
 2. Erik Adielsson valde flera gånger om under sin segerrika dag att hylla publiken. Det gör han helt rätt i. Men personligen vill jag hylla hästarna. Vilka djur vi skäms bort med att få uppleva.
  Och där "alla" står för prestationer man knappt trodde kunde gå. Jag tycker egentligen inte något lopp blev något så kallat "blufflopp".

Det var en toppenhelg på alla sätt och vis. Om det inte vore för det där jäkla försöksloppet som fick mig att gnälla igen...
Martin Engström