Bjorn Goop
Redaktion

Eftersnack Elitloppshelgen 2017

Två monster skulle göra upp. Men när väl showen var över stod en tioåring på sin älskade bortabana Solvalla och tog ännu en seger i Elitloppet.

Men vi börjar från början.

Conway Hall-sonen, 3 Global Un Poco, var stor favorit i inledande treåringsloppet V75-1.
5 Twist of Fate förde takten i ledningen och där favoriten körde fram utvändigt 500 meter in. Över upploppet tröttnade övriga, medan Global Un Poco på imponerande stark skalle tog ner ledaren och vann fullt rättvist.
Snacka om stortalang - och det är bara en treåring!

V75-2 blev helgens stora skämt. Fem omstarter blev där, vilket bland annat resulterade i att favoriten, 10 Balfour, ströks efter två orsakade. Att där ibland blir omstarter kan man acceptera, men så många? På tok för dåligt av den rutinerade kuskeliten.

När det väl kom iväg var det en superstjärna på banan. Björn Goop är utan tvekan den kanske störste stjärnkusken vi har i Sverige, och han körde just som en stjärna här.
3 Dani Boko (Erik Adielsson) satt trivsamt i ledningen, men med 600 meter kvar när Goop drog iväg med Västerbo Hard Cash var där inga som kunde utmana. Hästen rundade hela fältet och gick iväg till en trygg och mycket stark seger.
-----
Elitloppets försök nummer 1 bjöd på något jag aldrig skådat. Tidigare hade jag Commander Crowes seger i Hugo Åbergs som det värsta jag upplevt på en travbana. Inte ens det är i närheten av vad vi bjöds på av Bold Eagle och Franck Nivard.
Jag väntade mig ett monster, men fick se någonting helt annat. Monster är inte ett ord nog att beskriva hästen. Hästen travade utvändigt om ledaren Delicious U.S. hela vägen som är en normalt stentuff position. Men för Bold Eagle? En promenix i parken.
Det är helt otroligt. Och det värsta jag någonsin skådat.

Annars tar man så klart med sig från försök 1 den jobbiga insatsen från Delicious U.S. som missade finalplats - något istället hedershästen Spring Erom lyckades ta. Sagan fortsätter...

Travsporten är nog den sport där folk vänder kappan efter vinden allra mest, och efter en vår med segerlösa resultat var plötsligt Nuncio slut. Minns fortfarande efter loppet på Solvalla där det spreds en begravningsstämning bland travfolket. Det är kört, hästen är utdömd och borta.

Travsporten är nog den sport där folk vänder kappan efter vinden allra mest, och efter en vår med segerlösa resultat var plötsligt Nuncio slut.

Men Tarzan, han leker. Och i Elitloppet försök nummer 2 skulle frågetecknen besvaras och bli till utropstecken igen. Örjan Kihlström var rejält offensiv och nådde ledningen, och där motståndarna inte hann reagera. Från ledningen var Nuncio sig själv igen. Propulsion körde tidigt fram och lade sig utvändigt och stred tappert, men ingen kunde nå Tarzans lekande pojk. Frågetecken, tvivel och utdömdhet förvandlades till utropstecken. Vänd tillbaka kappan, folk!
Glädjande var även så klart att hedershästen Timoko nådde finalplats. I år igen.
-----
Elitkampen, kallblodens Elitloppet, har höjt sig med flera nivåer senaste åren. Till och med, som har lite svårt för kallbloden, ser fram emot Elitkampen. Och i år fortsatte den prestera toppvinnare.
Finska gästen, Polara, var lite av ett oskrivet kort och lottades utvändigt om hårdingarna Odin Tabac och Månprinsen A.M.. I starten var det Odin Tabac som drog iväg i ledning och Antti Tupamäki bakom Polara tvekade inte. Han skickade iväg sin Polara direkt och lade sig utvändigt. 
Över publiksidan satt Jörgen Westholm bakom ledaren och tittade mot Tupamäkki flera gånger som ett; "ska du inte ge upp, grabben?". Men Polara struntade i det och till sist var där bara en artist på banan. Han käkade upp svenskarna. Polara var otroligt bra och segrade på topptiden 1.19,0/1640 meter.

Vi bjöds på rejäl italiensk show i V75-6, fyraåringseliten för ston, där Alessandro Gocciadoro bakom Umaticaya var bara bäst.
Örjan Kihlström bakom Pampered Winner blev pressad av  vinnaren hela vägen och trots att Kihlström körde som om han hade rånat banken och försökte fly, blev han besegrad och förbipasserad sista biten. Det är sannerligen inte något som hör till vanligheten att Örjan Kihlström levererar en urusel stryning. 
Jo, det behövs sägas. Även stjärnorna måste motta lite negativ kritik!

Avslutande V75-loppet, V75-7, bjöd på storslagna fyraåringar.
5 Dijon var sylvasst iväg och vann spetsstriden odramatiskt. Johnny Takter bakom brorsans, Jimmy William, var efter 500 meter framme och övertog ledningen och därifrån trodde nog många att hästen skulle bli svårslagen.
Med 500 meter kvar klev Örjan Kihlström ut i tredjespår från andra par ytter med Love Matters och in mot sista sväng tröttnade ledaren och istället var det Love Matters som stred mot Robert Berghs 7 Diamanten.
På mycket kvicka ben svarade Love Matters för ett topplopp. Fyraåringseliten var ett mycket fint lopp och det var vackert att se hästarna hedra Tommy Hanné med ett sådant race.
-----
Svär i mångas kyrkor och lär säkerligen få en del på mig, men jag är verkligen inte förtjust i jänkarna. Ständiga snackisar och sällan några som till sist bjuder på någon färgstark upplevelse på travbanan.
Med all respekt, men ta det lugnt med jänkarhästarna till Elitloppshelgen framöver. Satsa på Italien, och möjligen några flagghästar från Tyskland. Italien-gängen åkte upp med ekipage som bjöd på show och leverans. Sådant man förväntar sig av utländska hästar. 

Det bästa sparat till sist; Elitloppsfinalen 2017.
Nu skulle det avgöras. Monsterhästarna, Nuncio och Bold Eagle, startade sida vid sida från spår 1 och 2. Övriga var statister. Men så fel, så fel.

Björn Goop svarade för en mästerlig manöver i starten när han flög fram med Timoko. Nuncio kämpade utvändigt med Bold Eagle bakom sig och när vi alla trodde att monsterhästarna skulle bita tag i tioåringen, var det en Timoko som dundrade iväg i ensamt majestät över upploppet och vann.
Åldershästen på sin älskade bortabana Solvalla. Elitloppet är minsann fortfarande hans. Och oslagbara monstren lämnade Solvalla som förlorare.
Monsterhästarna lämnade banan som två slagna "nobodys", kvar på banan fanns bara en tioåring kvar. En tioåring som säkert dömts ut av många. Timoko är den störste hedershästen på många år och har nu sprungit in över 47 miljoner kronor. En fullständigt makalös siffra!
Timoko älskar Solvalla. Han har nu deltagit i fem Elitlopp och fick idag ta sin andra seger i storloppet. Tro inte att gamlingen är slut. Inte på sitt älskade Solvalla sista söndagen i maj...