Eftersnack: Derbyhelgen

En händelserik och sportslig höjdare är nu över. Derbyhelgen hemma på Jägersro bjöd som vanligt på en massa intryck och nya sportsliga upplevelser som visar att travsport är det vackraste som finns.

Lördagen:

Lördagen blev en rejäl blåsning för alla spelare på V75 där vi i skrällsegerloppen bjöds på några rejäla smällkarameller.
Peter Untersteiner signalerade för alla tidigt att han satt bakom bästa hästen i V75-1, nämligen Generaal Bianco. När hästen väl tog i och attackerade var det som att en senior var ute och rastades mot ett gäng fölungar. Det här är en tämligen intressant häst för framtiden!

Marciano har alltid varit en kapabel häst men som även bjudit till en del strul och där utvecklingskurvan varit pendlande. Nu är femåringen valack och visar äntligen upp sina fina tävlingskunskaper på banan. I V75-2 segrade hästen med "pappa" Lutfi Kolgjini, efter att ekipaget fått en perfekt start i volten. Efter 500 meter var Kolgjini framme och pressade osäkre Jaques Noir med Erik Adielsson och från ledningen var där sedan ingen som kunde ta upp någon kamp. 
Spelmässigt hade jag ingen vidare helg, men något jag däremot på förhand var säker på och skrev var att både Now Or Never Flair och Shorthanded Jag var helgens avslag. Främst förstnämnde. Kash Brodda hade heller inte sin bästa dag på jobbet och där rätta trycket saknades.

I Gulddivisionen var Volstead bara bäst. Hästen svarade ut Magic Tonight i startrusningen och kunde kontrollera loppet från ledningen där för övrigt Tango Negro avslutade väldigt fint.
Helgens stora jätteskräll segrade i V75-4 i form av Jeppe Juel med Twist And Shout. Hästen sköt till rejält över upploppet och spurtade ned resten. In mot sista varvet låg hästen näst sist på innerspåret men där plötsligt ödet uppenbarade sig och där flertalet galopperade vilket öppnade upp luckan för Twist And Shout som fick det mest perfekta segerloppet en häst kan få.

Jorma Kontio har haft ett fint år och inte minst visat alla att han fortfarande kan minsann. I V75-5 satt han segersäker och lugn bakom storfavoriten Global Trust utvändigt ledande Highland Park (Robert Bergh) hela vägen och tämligen lugnt kunde Global Trust ta ner ledaren över upploppet och var överlägsen. 
Sådana här styrningar är alltid en fröjd att vila ögonen på. När kusken verkligen litar på sin häst och förmågan den besitter. 

Inför V75-6 när ekipagen var på väg ut på banan gick jag förbi dem på stallbacken. När jag fick syn på Björn Goop med Danne Edel manade jag på honom "spets och slut nu, Björn" där han tog det lika allvarligt som jag. Med ett skratt. När väl loppet drog iväg var det just Danne Edel som tog ledningen och ledde hela vägen in i mål...
Robert Bergh fick även han ta en spets och slut seger, nu i V75-7 med sin Angle of Attack. Segern var allt annat än säker när det var dags för upplopp. Bergh fick mana på sin häst något när framförallt Triton Neergård (Jeppe Juel) svarade för en vass avslutning. Bakom passas även Eldrick Boko (Stefan Söderkvist) som avslutade mycket fint och vinner lopp när som helst!

 • Danska derbyvinnaren från i fjol, Axel, debuterade i monté och gjorde det med den äran. Seger direkt!
 • Stallformen för Tomas Malmqvist har varit mörk under en lång tid och där segrarna varit snåla. Nog gladdes de i treåringsloppet där Björn Goop segrade med Calle Crown och sprang in 100 000 kronor. Även på söndagen vann annan unghäst, nämligen tvåårige Ajabaja. Även den med Goop.
 • 4854 personer besökte Jägersro under lördagen. (4 713 2016)

Söndagen:
Årets två derbyfinaler ägdes av Halmstad. Petri Puro med sin otroliga Cash Crowe vann derbystoet och där Johan Untersteiner kunde ta sin första derbyseger tillsammans med Cyber Lane. Båda segerhästarna bjöd på två prestationer värdiga en derbysegrare. Bästa hästarna vann!

Cash Crowe har det snackats om från dag ett och Puro själv har även han lite försiktigt varit optimistisk kring framtiden och inte minst till derbystoet. I finalloppet fick hon kämpa mot en tapper Mulligan (Thomas Uhrberg) men visade sista biten klart och tydligt vem som är bästa fyraåriga stoet i landet. Insatsen var femstjärnig och det råder ingen tvekan om att Cash Crowe hade hävdat sig väl och segerstridit även i Derbyt.

Derbyt just bjöd på ett otroligt rafflande lopp där upploppet lär spelas om och om igen i många travstugor under året. En sportslig höjdpunkt för hela travåret där Cyber Lane kunde strida ner Global Trustworthy och Fredrik Perssons Monark Newmen. In mot upploppet var det just Global Trustworthy som såg starkast ut men som rumplade bort derbysegern i helt fel skede av loppet.
Johan Untersteiner fick även en femteplats i loppet i form av J.H.Mannerheim med Erik Adielsson och sammanlagt sprang stall Johan Untersteiner in 4 260 000 kronor i loppet. En lagom hyfsad siffra det...!

 • Det stora hemmahoppet och förhandsfavoriten, Rajesh Face, tappade mark direkt i loppet när han tog några galoppsteg i starten. Kolgjini var sedan tidigt offensiv och attackerade framåt och lade sig utvändigt ledande Cyber Lane. Sista biten tröt dock orken för Rajesh Face som inte hade mer att ge när det var dags för avgörandet. Femteplats blev det till slut och även fast hästen gjorde en godkänd insats i loppet så kan man inte kalla det något annat än ett slags fiasko för jättefavoriten.

Johan Untersteiner kunde även segra med Delicious Grim i V75-5. Stoet fick en perfekt resa hela vägen och kunde spurta hem segern före Romantic Face (Adrian Kolgjini). Personligen hade jag Delicious Grim endast som förstareserv då hon här gjorde sin första start efter vila.
Kim Eriksson har haft ett framgångsrikt år och allra främst tillsammans med fuxen Star Advisor Joli. I V75-1 tog hästen ännu en seger från ledningen. Orakel Face och Adrian Kolgjini valde att "bråka" lite till en början om spetspositionen, men där Eriksson efter 700 meter till slut fick överta ledningen. Därifrån är Star Advisor Joli väldigt svårslagen.
Örjan Kihlströms enda seger den här helgen togs i V75-2 där han gav Undies en perfekt smygresa hela vägen och kunde enkelt ta ner övriga över upploppet före fint avslutande Global Strategy (Ken Ecce).

Sauvignon Blance (Ville Pohlaja) ledde V75-5 länge men hade inget att ge mot slutet. Från tredjespåre tuggade Carja på bra tillsammans med Jessica Sidbäck och såg in mot sista sväng ut som vinnaren. I rygg på Carja hade dock Apapmand (Steffen Christiansen) smugit med och från fjärdespår över upploppet kunde hästen spurta hem segern.
Så sent som i lördags förra helgen sprang Apapmand hemma på Charlottenlund under danska derbyhelgen. Hästen kom där "bara" tvåa - men nog ahr det varit en kul vecka för kretsen kring Apapmand!

Avslutande långloppet V75-7 blev knappast någon dramatisk historia där Björn Goop var överlägsen med Västerbo Hard Cash.

 • Falk On Hill hade en mycket fin treåringssäsong år 2015 men var segerlös under hela fjolåret. Nu skulle hästen äntligen få lunka in i vinnarcirkeln hemma på Jägers igen. Tillsammans med Johnny Takter vann hästen ett rafflande lopp 1. Conrad Lugauer med New Lexington såg ut som klara ledaren in mot upploppet, men där hästen plötsligt föll i galopp.
  Efter en resa som först utvändigt kunde så Falk On Hill ta över ledarpositionen i loppet och stred mot Wallaby och Björn Goop. Glädjande även efteråt att höra ägarkretsen (Göran Falk och tränare Helena Burman) som talade om sina varma känslor för hästen. 
 • Sexåriga stoet Onrush Face inledde tävlingskarriären hos Mats Strandqvist, gick sedan vidare till Lars I Nilsson för att under 2014 avsluta sin tävlingskarriär. Ifjol blev hon mamma till hingsten S.J.On Track och lite oväntat kom hon ut i kvallopp 11 juli i år, för regi Mats Rånlund.
  Den 18 juli comebackade hon med en svag insats men vann sedan sitt förra lopp. Under söndagen var det så dags igen för segerdags. Andra raka segern för mamma Onrush Face.
 • I lopp 2 var det tänkt att Lutfi Kolgjini skulle köra egentränade Elsztain. När väl loppet skulle gå iväg satt plötsligt Veijo Heiskanen i sulkyn. Från restaurangplats fick jag inte höra någonting och lite märktes tycktes det eftersom loppet ingick i V4-spelet. Kolgjini förklarade i tv att han hade besvär med axeln men kunde sedan vara tillbaka igen i lopp 3. 
 • Derbyloppen i all ära, men det finaste ögonblicket under dagen var när Mosaique Face skulle tackas av.
  Den gamle derbyvinnaren, med en tävlingsskalle av stål, avslutade tävlingskarriären under sommaren och visade att det var nog. 

  Duktige Lutfi Kolgjini lyssnade på sin häst som nu får lattja runt med damerna istället och ta det lugnt. Under avtackningen fick ägarkretsen tala ut om minnena med hästen och inte minst skötare Linda Sundberg fick en sista fin stund tillsammans med sin kompis på banan. Och nog såg Mosaiquen tävlingssugen ut när publiken applåderade honom för insatserna!
 • 5 692 besökare under söndagen vilket var en liten ökning mot fjolåret (5 473 2016).

Avslutningsvis vill jag hylla personalen på Jägersro och då allra främst i restaurangen. 
Under lördagen bjöds vi på tupp och söndagen blev det oxfilé. Maten höll toppklass båda dagarna och servicen var femstjärnig från "start till mål".
Att rusa runt i trapporna och samtidigt vara trevlig och tillmötesgående och service-minded är knappast något jag tar för givet. Servitörerna gör ett mycket gott arbete och gör verkligen att upplevelsen blir på bästa sätt. Topp!

Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg