Det är så överdjävligt vackert » 10 aug. | Eftersnacket -…
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Det är så överdjävligt vackert

Han är något alldeles extra. En stjärna som är något de andra inte är. Det är så överdjävligt vackert att se Propulsion i det här skicket.

Åbergs blev en besvikelse. Man vill alltid se den här typen av hästar som en vinnare. Det enda han är värd som. Idag? Ja, då var Kihlström briljant samtidigt som polaren Propulsion var så där överdjävligt vacker att kolla in.

Örjan Kihlström är en mästare i andraspår och framförallt vid de stora tillställningarna (frånsett senast...). Låt resten göra vad de vill, men markera med halvvarvet kvar och sätt konkurrenterna på plats. Visa björntakterna. 
Med varvet kvar var tempot oroväckande lågt, men från tredje par utvändigt satt en Propulsion som inte behövt bruka någonting.

När de bakom försökte ta sig ut i tredjespår för avancemang var det som att de väckte en björn framför sig 

550 meter kvar var det dags för avancemang av konkurrenterna bakom. Problemet för dem var att de väckte en björn.
Konkurrenterna bakom petade på björnen Propulsion och Kihlström gav honom kommandot att kliva ut i tredjespår. Sedan blev Åby Stora Pris en enmansshow. Jakten på 30 miljoner kronor insprunget fortsätter.

Proppen mötte inga storstjärnor idag. Låt så vara. Men så som han ser ut är det som att han möter ett gäng ponnys varje gång. Han är unik och en av de bästa vi haft i svensk travsport.

Vad månde bliva av den här femåringen? Det tror jag ingen av oss vet. Inte ens tränare Timo Nurmos.

I V75-1 valde startbilen att dra igång lite dramatik och senarelägga starten. Något ATG och Skarpen säkert var belåtna över och där omsättningen på V75 kunde höjas ytterligare någon krona.

Väl i loppet var det närmast märkligt hur Global Undecided och Örjan Kihlström lekte hem loppet.
Resan var allt annat än enkel i ösregnet, men inte var detta något som störde Global Undecided. Han verkar vara i sitt livs form - valacken har knappast varit bättre än vad han är nu.

Intrycket över sista halvvarvet var något alldeles extra. Och man kan knappast kliva över miljonen insprunget på bättre sätt än det här.
Global Undecided, vad månde bliva...!?

Man ska väl inte dra till med överord alltför mycket. Men visst hade han varit kul att se nere på de franska banorna framöver.

Envis som en åsna

V75-2 skulle bli en intressant tillställning, så känns det alltid på förhand när en obesegrad ska starta. Och med en motståndare som Istanbul Boko så skulle det väl knappast bli en skrattmatch för Velten Versailles och Rick Ebbinge.
Men visst blev det lite av den varan.

Istanbul Boko gjorde vad han kunde från utvändige positionen hela vägen och över upploppet bjöd Chocoboy på en rejäl avslutning (V75-vinnare innan årets slut...?) - men dessvärre mötte de en segerstaplare som tycks vara lika envis som en åsna.
Han vägrar helt enkelt att förlora, denne Velten Versailles. Fortsatt obesegrad och sjunde raka segern.

Med två Kolgjini-ekipage, och framförallt pappa Ludde från spår 1, är det garanterat fartfest. I V75-3 fick vi det.

Rushmore Face försvarade innerspåret, men där tempot gick i ett alldeles för högt tempo och där ledaren kastade in handduken in mot upploppet.
Istället var det Björn Goop med egentränade Ragazzo da Sopra som vek ut i tredjespår med 600 meter kvar och kunde sedan kliva förbi hela fältet och vinna tätt före Partizan Face (Adrian Kolgjini) som avslutade vasst på open stretch.

 • Man måste applådera Jeppe Rask med sin Apapmand som liksom vinnaren i V75-1 verkar vara i sitt livs form.
  Apapmand fick knappast någon vilsam resa men höll starkt hela vägen in i mål.

Mer cash väntar framöver...

Det är något extra när en kusk vet vad han sitter upp bakom. När det är någonting extra som inte räds någon i klassen, även fast kamraten hjälpte till den här gången.
I V75-4 var Björn Goop just så kaxig bakom Short In Cash som tidigt körde sig framåt, övertog från stallkamraten Royal Navy Neo - och med sin stora aktion hade sedan Short In Cash grepp om loppet hela vägen in i mål.

Ett motbud jag hoppades lite på var Marcello Wibb med Johan Untersteiner, men efter att han släppt förbi Royal Navy Neo som senare släppte förbi stallkamraten Short In Cash satt Marcello Wibb plötsligt i tredje invändigt och såg sig sedan förlorad.

Men! Lita på att Short In Cash kommer känna mer cash framöver. Både i Sverige och i Frankrike.

-----
En del av den hemska charmen med travsporten är att exakt allting kan hända. Trav är trav och så vidare... Och det gäller även med väderleken. Vädret kan spela in och spela spratt med förutsättningarna. 
Visst tycker ingen om dessa regnvidriga eftermiddagarna där banan förvandlas till en lervälling. Där man hellre vill sätta på sig stövlarna och hoppa runt som en fyraåring i sitt bästa jag.

Men samtidigt. Det här är förbannade charmen. Idag ställde banan krav och den krävde loppens bästa att prestera på hög nivå.
-----

Vomb-stjärna på ett dansgolv

Han såg knappast trött ut över målgången när dansen var över. Och långt ute i spåren svepte han fältet i Ragnar Thorngrens Minne, den enorme Tae Kwon Deo.
Adrian Kolgjini höll sig lugn under loppets gång och satt sist i fältet länge. När övriga kört klart litade Kolgjini på sin häst och gav fyraåringen chansen - som skötte avslutningen i vacker stil. En klar tia om det vore Let's Dance.
Tae Kwon Deo fick den regniga banan att se ut som ett dansgolv.

Där har levererats flera stjärnor från gården ute i Vomb - Tae Kwon Deo är en av dem.

Dagens mest värdefulla seger - en enorm sådan

Jag skrev tidigare om hur kaxig Goop känner sig bakom Short In Cash. Likaså känner Rickard Svanstedt bakom sin Baron Gift.
Ekipaget levererar några starka insatser gång på gång från urusla lägen. 

Även så idag var läget inget vidare, men Baron Gift hade fått nog. Nu får det vara bra på mersmaks-insatserna.

Coktail Fortuna fick tryck mot sig från Baron Gift under slutvarvet och in mot sista sväng spände Baron Gift musklerna ytterligare och rusade iväg i ensam stil till en mycket värdefull seger.
Kul för hela kretsen kring Baron Gift!

 • Coktail Fortuna då? Ja, jag är kluven...
  Efter senaste insatsen hade jag honom som sårbar favorit till idag. Och inte verkade Coktail Fortuna vara glad i att springa idag heller. Normalt slutar tioåringen åtminstone topp 3 efter en sådan resa där han fick styra och ställa. Men likt senast hade han slut i tanken. Möjligen var det vädret som satte stopp idag, men jag hade större hopp om årets Coktail Fortuna.
  Hittar han tillbaka till fjolårsformen igen? Kluvet...

Gratulerar segrande V75-skötare:

 1. Hanna Vestfält (Global Undecided)
 2. Daisy Parling (Velten Versailles)
 3. Anton Sverre (Ragazzo da Sopra)
 4. Linnea Brattström (Short In Cash)
 5. Tae Kwon Deo (Anna Svensson)
 6. Jakob Smith (Baron Gift)
 7. Ellinor Wennebring (Propulsion)

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg