De stora ska inte slippa undan » 29 dec. | Eftersnacket -…
V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

De stora ska inte slippa undan

En av världens bästa kuskar. En kusk man hyser stor respekt för och kan vinna på de mest makalösa sätten. Men för den sakens skull ska man inte slippa undan...

Många stänger säkert boken för 2018 i dessa dagarna. Man lever i ett ingenmansland och väntar bara in det nya året. Men tänka sig. Bland årets största chockögonblick inträffade två dagar innan årsslutet. Propulsion åkte dit.

On Track Piraten (Hans R Strömberg) är fantastisk på så många sätt. Han är V75-kungen och år efter år presterar han i högsta eliten. Han visar att ålder inte är någon ingen siffra i den här sporten. När man tror att glansdagarna är över visar han upp sin ståtliga dalasida.
Ännu en V75-seger - på hemmabanan - där han klev över 17 miljoner kronor insprunget i karriärens 141:a start. Imponerande!

Men trots att vinnaren var av det här unika slaget, var det så klart ändå så att tvåan i mål var på allas läppar. Propulsion lyckades aldrig ta ner Piraten över upploppet och vi satt nog många med hakan i marken efter loppet.

Örjan Kihlström är en av världens bästa kuskar och en jag hyser stor respekt för. Han är unik på många sätt. Men för den sakens skull ska han inte slippa undan. För den sakens skull ska det inte klappas medhårs exakt hela tiden, bara för det är en av världens bästa.

Jag tycker inte det råder någon tvekan om att Kihlström somnade bort loppet. Han gjorde bort sig och gav bort loppet. Det kan även de stora göra ibland. 
När Örjan lycka motta in segrar över ett upplopp är han magisk. Den här gången fungerade det inte. Och med det tempot Strömberg tillåtes köra första 1 500 metrarna, blir det omöjligt för Propulsion att hinna ge On Track Piraten en match.

I V75 Direkt var Mohammed Malla uppfriskande ärlig i sina känslor efter loppet. Jag skriver under.
I övrigt är det som vanligt där. Ingen nämner elefanten i rummet. Travsändningarna kommer aldrig nå den höga nivån man hoppas på, så länge de inte vågar kritisera sina kompisar. Våga visa känslor, travsändningen!

Två värdiga vinnare av V75-1 - tyvärr bara en av dem i vinnarcirkeln
  • Jag gladde mig åt vinnaren av V75-1, men samtidigt sved det något att se det andraplacerade ekipaget.

Det är lätt att förstå att Rauno Pöllänen bjöd på en härlig segergest över mållinjen med sin Västerbo Grosbois.
Ekipaget har kämpat, kämpat och kämpat på V75 hela året utan att få sätta nosen först. I sin sista V75-start för året skulle det till sist resultera i seger.
Efter perfekt rygg på ledaren hittade Pöllänen ut över upploppet och tog ner Super Zantos (Ante Lisell).

Super Zantos just stod för en, enligt mig, oväntat fin insats, där Lissell laddade iväg från start och bjöd på tävling.
Med respekt för vinnaren så var det närmast orättvist att åttaåringen inte fick vinna. Med den här insatsen borde Super Zantos ha fått sin första V75-seger. Nu undrar jag om det någonsin kommer ske...? 

  • Favoriten Global Trust (Jorma Kontio) var knappast till sin fördel idag och levererade inte överhuvudtaget. Och med tanke på Kontios ord efter loppet (hästen kändes bra), var Global Trust inget annat än underkänd.

Laura Sånna (Oskar Kylin Blom) hade respekt för sina motståndare i V75-2 och kördes bak i kön och tänkte ge övriga en chans. Men över sista 500 metrarna var det dags att ge sig in i matchen och hon levererade en lysande svepning av fältet.
Kul för kretsen kring hästen med Elisabeth Lundholm i spetsen som bjöd på härlig segerglädje!

Jenny A Björk skötte korten helt rätt i V75-4 tillsammans med B.B.S.Poetry där hon på hemmabanan tog sin första V75-seger. Stort grattis, Jenny och jag kan lova att det inte är din sista!

Ulf Ohlsson stod för en mycket fin styrning med Reverend Wine i V75-5. Och Reverend Wine? Han var bara bäst!
Ohlsson placerade hästen i perfekt position och väl över halvvarvet kvar drog han ut i tredjespår, avancerade framåt och visade vilken som var bästa hästen i fältet.

Oskar J Andersson fick perfekt resa hela vägen av V75-6 med sin Lima Mermaid, som fick passande resa i rygg på ledande Whataboutyou Zaz (Nicklas Westerholm).
Med 500 meter kvar satt hästen med alla krafter sparade bakom ledaren och över upploppet när luckan dök upp var det avslutningsvis en enkel avslutande historia av loppet.

I avslutningen vände Indy Lane (Kim Eriksson) ut och in på sina motståndare. Eriksson satt och mös bakom hästen sista biten och nu ser vi fram emot vad hästen kan uträtta under nästa år. Björn Röcklinger har en topphäst i stallet!

-----

Stort grattis vinnande V75-skötare!

  • Malin Friman (Västerbo Grosbois)
  • Elisabeth Lundholm (Laura Sånna)
  • Martina Johansson (On Track Piraten)
  • Lina Björk (B.B.S.Poetry)
  • Helena Ahlberg (Reverend Wine)
  • Ruth J Andersson (Lima Mermaid)
  • Isabelle Orsimo (Indy Lane)

1 860 besökare lockades till Rommetravet för att kolla in Propulsion idag.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg