V75 Eftersnacket Martin Engstrom
Redaktion

Cirkusföreställningarna, vad är det här?

Idag var det V75 på norska Momarken. Ja, till slut blev det start av något som mest blev en enda cirkusföreställning.

Förra lördagen var det ATG som gjorde bort sig för nittioelfte gången och vad vi fick uppleva idag var mest något som gav mig huvudvärk.

Momarkens banpersonal fick onekligen göra skäl för sin lön och det ska sägas att banpersonalen gjort ett oerhört arbete som ens fick fart på tävlingarna, med tanke på hur underlaget såg ut under för- och eftermiddagen.

  • Med det sagt; Hela den här eftermiddagen blev en enda cirkusföreställning som fylldes på med clowner. Att det är travets elitserie syns inte någonstans.

Plötsligt tätt inpå spelstoppet sades det att banan utlyste barfotaförbud fastän det inte är något som bekräftas.
Det värsta är ändå allt kring strykningarna. Det var en himla massa om.

Peter H Sjöberg strök sin Roofie (V75-1) vid 16-tiden. I systemet däremot var hästen fortsatt till start när väl defileringen gick för V75-1.
"Jag strök för minst 40 minuter sedan och det var inga problem", sa Sjöberg till ATG Live när det väl var mindre än två minuter kvar till spelstoppet och Roofie fortfarande stod som ostruken. 

Banveterinären som Peter H Sjöberg meddelade strykningen åt ställde senare upp i ATG Live och berättade hur momenten ligger till;
"Banveterinären skickar ett mail till domarna som sedan stryker hästen"

Uppenbarligen hade domarna missat det mejlet bland alla 100 andra i inkorgen - eller så hade de helt enkelt annat på schemat. Jag vet inte.

Därtill har vi en Frode Hamre som yttrade tveksamheter kring omgångens jättefavorit Stoletheshow.
Beslut kring att hästen ska starta tas efter värmning. En värmning som genomförs efter spelstoppet av V75.

  • Mycket kan man säga om den här omgången. Jag lämnar det till vid att det är en enda cirkusföreställning där spelsäkerheten var lika med noll.

I V75 Direkt? Ja, där stod de som vanligt som nickedockor och det värsta som kunde yttras från deras munnar var; "det var ju beklagligt", kring Roofie-strykningen.

Att skriva en V75-krönika idag har jag inte lust med. Jag knäcker en god brittisk ale istället och ånjuter föreställningen vi bjuds på.
Cirkus Momarken.

Till sist; Åter en stor tumme upp till banpersonalen som fick till en hygglig bana!

Följ Travstugan på Youtube