Intervju med Emelie

Hur väljer du spikar?

Det beror på omgången för mig. Oftast försöker jag att hitta starka spikar med god segerchans oavsett streckprocenten. Jag tycker att trav handlar om att överleva, och för att bygga ett slagkraftigt system gäller det att man hittar starka spikar. Därför måste man också plocka med skrällar i övriga avdelningar för att ge utdelningen chansen att sticka iväg.

Det är viktigt att bedöma ekipaget i sin helhet. Ett ekipage består av både en kusk samt häst, och misstaget jag tycker att många gör är att de endast värderar en faktor. Vinnarskalle på såväl häst och kusk är en bra combo och med uppåtgående statistik i bagaget kan du ha en fin vinnare. Även en häst som går ner i klass och fått hårdhet av tuffare motstånd måste tas på allvar.

Vinnarskalle på såväl häst och kusk är en bra combo och med en uppåtgående statistik i bagaget kan du ha en fin vinnare

Sedan är det alltid viktigt att bedöma formen på hästarna då det är en färskvara. ”Form slår klass” är en floskel men den finns av en anledning. Jag gillar inte att spika hästar i voltstart, då jag tycker att de löpningsförloppen är svårare att räkna på än autostart. Jag spikar aldrig en häst med hög galopprisk, allt över 50% galopp i de senaste 10 starterna är ett varningstecken och big no no för mig.

Travtips efter magkänsla eller statistik?

Både och, en combo av allt skulle jag vilja säga. Den första magkänslan får man oftast redan när man slår upp startlistan, sedan bygger man på från den. Det är dock mycket pluggande från första känslan fram till start, så ibland svänger man om helt fast ibland står sig magkänslan hela vägen.

Jag försöker alltid komma så nära inpå hästen som möjligt gällande information. Ett bra sätt att göra det är att lyssna på intervjuer med tränare samt kuskar och försöka hänga med kring alla förändringar i utrustningen.

Något som jag också tycker är värt att notera är hästar som återkommer efter starter i Frankrike. De brukar oftast vara härdade och man tappar även en del viktigt statistiskt underlag när hästen lämnar Sverige, vilket alltid måste tas med i ekvationen när man tippar. Särskilt eftersom jag bygger mina system mycket kring just statistik, och anser att det är ett bra verktyg för att bilda sig en uppfattning om ett lopp/omgång.

Vilken statistik är mest intressant?

All statistik är av värde, mer eller mindre, även om det gäller att hitta en bra balansgång. Galoppfrekvensen är en viktig faktor för mig, då jag ogärna spikar en häst som tidigare galopperat mycket. Spontant brukar jag tycka att en bra kusk med ett bra spår oftast slår en bättre häst med en sämre kusk.

Sedan tycker jag att det är viktigt att bedöma hästens vinnarskalle, för det kan väldigt ofta fälla avgörandet i slutstriderna. Detta kan man kolla lite om hästen har vunnit mycket lopp, eller framför allt om hästen vunnit fler lopp än den kommit 2:a/3:a. Det betyder att hästen oftast kämpar i slutstriderna och hellre sticker nosen först än att hänga med till ett andra-/tredjepris.

Sedan tidigare starter över distans, banan, med aktuell kusk, spår osv kan vara värt att kolla upp. Det är väl några av faktorerna som man vet om flera dagar innan, men sedan finns det ju faktorer och statistik som man endast kan få reda på kort innan start. Som t ex banförhållanden (gillar hästen tung eller lätt bana), barfotainfo (brukar hästen gå bäst barfota eller klarar den även av skor) osv.

Ovan nämnda exempel är bara ett fåtal i en uppsjö av parametrar, och jag vågar inte peka ut någon som den ”viktigaste”. Utan det gäller helt enkelt att ta in så mycket information som möjligt och värdera ekipaget i sin helhet, vilket de flesta inte alltid gör

Vilka är dina bästa tre tips för travtips nybörjare?

  • För det första måste man ha tålamod. Det finns ingen som vinner varje gång och det gäller att ha tro på sig själv.
  • Sedan är det viktigt att spela i en omfattning som passar ens egna plånbok. Många börjar överspela efter en vinst, och förlorar då snabbt sina pengar igen. Att hålla en konsekvent nivå, oavsett vinst eller förlust är ett bra tips i längden.
  • Det sista rådet är att gå med i ett lag på ATG Tillsammans, där kan man lära sig mycket om man bara vågar. Var aldrig rädd att fråga om du inte förstår olika travtermer osv. Det finns inget magiskt facit i trav, vilket man snabbt märker.

Gamla travtips av Emelie

Travtips