Nuncio

Den 6 november 2012 inhandlade Stefan Melander hingsten Nuncio på auktionen i Harrisburg, Pennsylvania. Melander såg den perfekta travhästen i Nuncio – och det var han ensam om. Priset blev därför blygsamma $ 7 000. Som femåring har Nuncio vunnit Elitloppet och sprungit in 22 miljoner kronor. I stammen finns framgångsrika avelshingstar som Andover Hall och Garland Lobell, och av allt att döma har Nuncio ärvt deras bästa egenskaper. Nuncio är en komplett travhäst med snabba hovar, uthålliga lungor och vinnarskalle – prestationerna i Elitloppet och Sprintermästaren bevisar Nuncios överlägsna kapacitet i internationell travsport.

Fram till 2016 har Nuncio tävlat i Elitloppet två gånger, 2015 och 2016. I sitt första Elitlopp slutade Nuncio trea efter Magic Tonight och Mosaique Face. Eftersnacket handlade framför allt om Nuncios prestation i loppet – han gick i tredjespår loppet igenom, vilket innebär att han tvingades avlägga fler meter än konkurrenterna innanför, och ändå var han knappt slagen i ett ursinnigt tempo. Med sin vinnarskalle tog Nuncio revansch året därpå. Efter försöken var Nuncio uträknad, konkurrenten Un Mec d’Heripre hade övertygat i försöket och fick optimalt utgångsläge i finalen. I sista kurvan såg det ut som att Nuncio hade för långt fram. Det har Nuncio aldrig. 

Melander blickar mot horisonten med Nuncio i tankarna. Hans tankegångar berör avel och Prix d’Amérique. Bold Eagle vann loppet 2016 – efteråt har hästens ägare skickat en utmaning till Melander. Om Nuncio tävlar på Vincennes kolstybb i januari 2017 kommer Bold Eagle befinna sig på Solvalla på mors dag några månader senare. Efter segern i Elitloppet har Melander påpekat att Nuncio har vad som krävs för att vinna Prix d’Amérique – och Melander tackar ogärna nej till en utmaning. Historien bakom Nuncio gör honom speciell. Besegrar Nuncio antagonisten Bold Eagle på dennes hemmaplan en kall eftermiddag i januari blir han en legend.

Nuncio Elitloppet 2016

Efter den osannolika prestationen i Elitloppet 2015 var Nuncio klar favorit att vinna Elitloppet 2016. Han spelades till 13,9 för tio i finalen och vann med en halv längd före Un Mec d’Heripre. Segertiden blev 1.09,2a/1609. Trea och fyra i finalen var Timoko och Propulsion. Un Mec d’Heripre diskades senare.

I försöket var Un Mec d’Heripre etta och Nuncio tvåa. Un Mec d’Heripre var snabb nog att försvara innerspåret på Solvalla i finalen. Han öppnade 07,6 första 500 och varvet på 09,6. Örjan Kihlström placerade Nuncio utvändigt om ledaren per omgående och vilade på hanen fram till upploppet.

Trots andraspår och en stark Un Mec d’Heripre i ledningen lyckades Nuncio vinna Elitloppet 2016 på 1.09,2a/1609. Några månader senare testades flera hästar på Fabrice Souloys träningslista positivt för kobolt – däribland Un Mec d’Heripre. Han fråntogs förstaplatsen i försöket och andraplatsen i Elitloppet.

Nuncio Prix d’Amérique

För tillfället (2017-01-01) är det fortfarande oklart huruvida Nuncio kommer till start i Prix d’Amérique 2017 eller inte. Stefan Melander ger kryptiska svar på frågor om Nuncio – men understryker att Nuncio ogillar vinterförhållanden och att väderomställningar försvårar hans träning inför en eventuell start.

Nuncio var obesegrad 2016 efter elva starter. Han startade senast i Trotting Masters 18 september på Bjerke. För att Nuncio ska komma i form till Prix d’Amérique 2017 är planen att antingen starta honom i Prix de Belgique – det sista B-loppet – eller på hemmaplan. Det återstår att se hur det blir.

Andover Hall - far till Nuncio

Far till Nuncio är Andover Hall. Förutom Nuncio har han lämnat framgångsrika avkommor som Donato Hanover, Pampered Princess, Brad de Veluwe, Adrian Chip och Magic Tonight. Nuncio är dock den mest framgångsrika av samtliga avkommor till Andover Hall med över 27 miljoner i vinstsumma.

Andover Hall vann åtta av nio starter som tvååring. Han vann bland annat Campbellville Stakes. Året därpå segrade Andover Hall i World Trotting Derby och slutade tvåa i både American National och Kentucky Futurity. Han gjorde 22 starter i karriären, av vilka elva slutade med seger. Rekordet är 1.09,4a.

Nuncio vs Bold Eagle

I slutet på januari 2016 vann Bold Eagle världens största travlopp – Prix d’Amérique på legendariska Vincennes i Paris. I slutet på maj samma år vann Nuncio Elitloppet på Solvalla. Bold Eagle och Nuncio är två undantagshästar och många hoppas att båda kommer till start i Prix d’Amérique 2017.

Fransmännen håller Bold Eagle högst men räds Nuncio. Båda har talang och vinnarskalle utöver det vanliga – två nödvändiga ingredienser för att vinna stora lopp som Prix d’Amérique och Elitloppet. Bold Eagle och Nuncio är inte bara världens bästa travhästar utan även två av historiens bästa travhästar.

Nästa start för Nuncio

Vill du ha reda på nästa start för Nuncio? Det bästa alternativet är att besöka travsport.se. Där hittar du inte bara information om kommande starter utan även information om avelsvärdering, historik, härstamning och resultat. Här finns även diverse uppgifter om Nuncios tränare, uppfödare och ägare.

Följ Travstugan på Youtube