• Hem
  • Licensutbildning

Licensutbildning

För att köra, rida och träna travhästar måste du ha en licens som beviljas av ditt lokala travsällskap eller Svensk Travsport. Du hittar detaljerad information om licenstyper och licensutbildningar nedan.

Licenstyper

A-licens

En professionell tränarlicens. A-licenser beviljas endast av Svensk Travsport.

B-licens

Med B1-licens har du tillstånd att köra och träna obegränsat antal travhästar. Kravet är att hästarna leasas eller ägs av antingen dig eller nära anhörig. Du får även ha upp till fem delägda hästar. Skillnaden mellan B1- och B3-licens är att du saknar körbehörighet i lopp med B3-licens.

C-licens

En licens för lärlingar som arbetar med travhästar hos en A- eller B-tränare som är 36 år eller äldre. Om A- eller B-tränaren är yngre än 36 är kravet att han eller hon kört 151 till 400 lopp föregående år.

D-licens

Körlicens för amatörer. Med D-licens har du inte rättighet att träna travhästar.

E-licens

Licens för lärlingar under 36 år som arbetar med travhästar hos en A- eller B-tränare som kört 150 eller färre lopp föregående år.

F-licens

Licens för personer 16 till 20 år.

G-licens

Licens för lärlingar som arbetar med travhästar hos A- eller B-tränare som kört 401 lopp eller fler föregående år. Personer med G-licens har inte tillstånd att tävla i lärlingslopp.

Montélicens

Licens som ger dig rättighet att rida i tävling.

Träningstillstånd

Ger dig träningslicens för två del- eller helägda travhästar som du eller nära anhörig företräder. Träningstillstånd kan utfärdas för personer med C-, E-, F- eller G-licens samt för hästskötare anställd hos A-tränare. För att du ska få tillstånd måste du fylla 18 samma år samt ha godkänd B-licensutbildning. Har du arbetat med travsport i ett år eller längre ställs endast krav på teoridelen.

Ponnytrav

Du måste ha en särskild licens för ponnytrav. Om du är 25 år eller yngre gäller licensen körning, ridning och träning men bara träning om du är äldre än 25. Har du licens för kall- eller varmblod gäller din licens på motsvarande sätt för ponnytrav. Observera att du måste ansöka om licens för ponnytrav även om du har licens för kall- eller varmblod sedan tidigare.

Utbildningar

När du vill utbilda dig är det till ditt lokala – eller närmaste – travsällskap du ska vända dig. Det finns totalt 25 travskolor i Sverige. På travskolorna finns knattekurser, nybörjarkurser och fortsättningskurser, vilka brukar fungera som inkörsport till B-licens. Några travskolor har dessutom montékurser och andra har specialkurser med fokus på områden som foder, selning, och träning.

B-licensutbildning

För att anmäla travhäst till tävling måste du vara licensierad B-tränare. Du kan anmäla dig till B-licensutbildning på närmaste travbana. Information om datum finns på respektive travbanas hemsida. Nedan kan du läsa om innehåll och kursupplägg på B-licensutbildning som gäller för samtliga travbanor.

En B-licensutbildning har både praktiska och teoretiska inslag. Utbildningen omfattar minst 24 timmar fördelat på ett antal kurstillfällen. Hur många tillfällen det blir varierar från travbana till travbana. Du kommer köra häst vid minst två tillfällen, varav en gång som en del i examinationen.

När kursen är avslutad har du god kännedom om travsporten och om Svensk Travsports tävlingsreglemente. Du har också kunskap om handhavande av häst i travträning samt rutiner vid tävlingsdagar. Det är också viktigt att du har kunskap om hur hästen ska tas om hand på ett djurskyddsmässigt sätt.

Om du är godkänd på kursen kan du ansöka om B-tränarlicens vid ditt travsällskap. Du måste klarat godkänt på det praktiska och skriftliga provet för att få godkänt på utbildningen. En annat krav är att du varit närvarande i minst 80 % av tillfällena. Det går att göra B-tränarteorin på webben, för den som vill.

Behörighetskrav

Det krävs att du har goda kunskaper i hästhållning för att du ska få gå kursen. Du ska veta hur du selar ut och kör en travhäst i angivet motionstempo, som exempel. Utbildningen är öppen från det år du fyller 16. Licens kan tidigast lösas vid 18 års ålder. Priset är endast 1 100 kronor exklusive moms.