Bold Eagle

I uppförsbacken på gården i Le Menil Berard tränar Sébastien Guarato den franske kejsaren – Bold Eagle. Två gånger per vecka – tre gånger inför större lopp – får han köra fyra intervaller á 600 m. I träning har Bold Eagle skor på alla hovar men i lopp är han barfota bak och har flappskor fram. Bold Eagle är sålunda skodd precis som sin far, den tvåfaldige PDA-vinnaren Ready Cash.

Bold Eagle har fin stamtavla. Här finns förutom Ready Cash även hästar som Coktail Jet och Workaholic, den senare på både fädernets och mödernets sida. Mor till Bold Eagle är Reethi Rah Jet som bara hann med fem starter innan hon blev avelssto. För Reethi Rah Jet har aveln börjat lovande – hon har hög startprocent men bara lämnat en Bold Eagle. Och så lär det förbli.

Början på karriären

Han började sin karriär som tvååring hösten 2013. Under sin debutsäsong vann Bold Eagle två av fyra starter. Året därpå vann han årsdebuten 29 mars i Bordeaux och som treåring vann Bold Eagle samtliga starter, nio till antalet. Den största segern som treåring kom 7 december i Criterium des 3 ans, det franska treåringskriteriet. Det var bara början på en fantastisk tävlingskarriär.

Som fyraåring vann han bland annat Prix de Selection, Grand Prix d ’U.E.T. och Criterium Continental. I årsdebuten 17 januari 2016 vann Bold Eagle Prix de Belgique och den 31 januari segrade han i Prix d’Amérique. En månad senare vann Bold Eagle även Prix de France (14 februari) och slutade tvåa bakom Lionel i Prix de Paris (28 februari). Det här var bara början.

Bold Eagle vinner Triple Crown

I mitten på 70-talet vann Bellino II de tre stora samma år. Det skulle dröja till 2017 innan bedriften upprepades. Benämningen Triple Crown – eller Triple Couronne – introducerades i Frankrike 2013 och är en hyllning till den häst som vinner Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris samma år. Den häst som upprepade bedriften var förstås Bold Eagle och ingen annan.

Man trodde att Nuncio skulle utmana Bold Eagle i Prix d’Amérique 2017 och knäppa honom på näsan en gång för alla. Så blev det tyvärr inte. Nuncio blev kvar hemma på gården utanför Enköping och på Vincennes kunde Bold Eagle vinna världens största travlopp i överlägsen stil. Han följde upp segern i Prix d’Amérique genom att vinna både Prix de France och Prix de Paris.

Duellen mellan Bold Eagle och Nuncio

Bold Eagle och Nuncio har lagt världen under sina fötter. En värld som i mars 2017 fortfarande väntar på att Bold Eagle och Nuncio ska anmälas till samma lopp. Efter segern i Prix d’Amérique 2017 meddelade Sébastien Guarato att nästa stora mål är att vinna Elitloppet. Stefan Melander har siktet inställt på samma mål och drömduellen mellan Bold Eagle och Nuncio blir av i maj 2017.

Ägare och uppfödare till Bold Eagle

Ecurie Pierre Pilarski är ägare till Bold Eagle och J-E Dubois är uppfödare.