• Hem
  • Tobias Nilsson

Intervju med Tobias Nilsson

Hur väljer du spikar?

Först och främst kollar jag igenom omgångens alla avdelningar och försöker bilda mig en uppfattning över omgången, skulle jag få den där rätta känslan att ”den där hästen bara vinner” så är det givetvis stor chans att jag spikar den. Sen tycker jag det är oerhört viktigt att hästen man spikar ska vara en häst man sett förut i något lopp. Jag försöker också bedöma hästens segerchans jämtemot procenten, skulle en häst vara spelad till 30 % och jag bedömer vinstchansen till 70 % så är givetvis detta en mycket spelvärd häst.

Skulle jag få den där rätta känslan att ”den där hästen bara vinner” så är det givetvis stor chans att jag spikar den

En annan viktig aspekt är såklart utrustningsförändringar och startspår. Ska hästen gå med jänkarvagn för första gången så kan det vara en väldigt intressant aspekt, likaså kan ett ”skoryck” för första gången eller första gången på länge göra stor skillnad på vissa hästar. Startspåret spelar också väldigt stor roll det ska väldigt mycket till att jag ska spika en bakspårshäst i ett sprinterlopp.

Sist men inte minst tycker jag man ska försöka läsa av vad tränaren tror om hästen och försöka sätta in det mot de andra hästarna i loppet.

Sammanfattningsvis försöker jag lägga ihop spelvärde, form, startspår och utrustning när jag väljer spikar.

Travtips efter magkänsla eller statistik?

Jag försöker lita på min magkänsla men givetvis går det inte lita helt på magkänsla utan även sätta in lite statistik.

Vilken statistik är mest intressant?

Den viktigaste statistiken för mig är hur en häst presterat från olika positioner i ett lopp. Vissa hästar har fruktansvärt bra statistik från att gå i ledningen medans andra hästar föredrar att få ett rygglopp. Den statistiken försöker jag sätta in ihop med vilket startspår en häst har.

Sen tycker jag all form av statistik på olika utrustning på en häst är väldigt intressant.

Vilka är dina 3 bästa tips till en travtips-nybörjare?

Jag tycker man ska skynda långsamt då trav är ett kunskapsspel kombinerat med en del tur. Detta innebär att man måste ha tålamod. I början kan det vara lättast att lämna in en liten rad själv och sen köpa en andel från någon erfaren. Man ska även inte bara se hästarna som ett objekt utan även som djur och det gör man lättast om man är på en travbana och se loppen live.

  • Skynda långsamt.
  • Följ någon ”expert” och följ denna under en längre tid.
  • Försök få ett intresse av hästen som djur och inte bara ett spelobjekt.

Gamla travtips av Tobias Nilsson

Travtips