Royal Ascot

Denna färgsprakande tävlingsvecka i mitten av juni, har den brittiska kungafamiljen som värd varje år. Faktum är att framträdande medlemmar av kungahuset anländer i hästdragna vagnar under dessa dagar. Hedersgäst är Drottning Elisabeth II, vars egna hästar som regel är med och tävlar. The Royal Ascot är känt som ett av världens mest formella event med en strikt klädkod. Kvinnor skall nämligen vara klädda i heltäckande klänningar och hatt, medan männen i sin tur skall bära svart eller grå jacka med hatt. Den totala prissumman under de fem tävlingsdagarna är (2020) 8 miljoner pund. 

Om Royal Ascot

The Royal Ascot 2021 inleds tisdag 15 juni och avslutas lördag 19 juni. Under dessa dagar avgörs flera klassiska löp där det hela avslutas med The Diamond Jubilee på lördagen. Bland dagarnas största löp ser vi The Gold Cup samt Prince of Wales Stakes. Britterna själva kallar dessa dagar för "Five days of unmissable action" och galoppsporten i sig är här en lika klassisk som historiefylld genre.

Mogul Prince of Wales

Startlista Royal Ascot

Startlistor till samtliga lopp under Royal Ascot hittas hos AB Trav och Galopp.

Frågor och svar om Royal Ascot

När startar Royal Ascot?

Royal Ascot startar tisdag 15 juni kl.15:30 svensk tid och pågår ända fram till lördag 19 juni.

Vilka spelformer ingår i Royal Ascot?

Till Royal Ascot kan du spela Trio, Tvilling, Vinnare, Plats och V4.

På vilken galoppbana avgörs Royal Ascot?

Royal Ascot avgörs på Ascot Racecourse i stadsdelen Ascot i grevskapet Berkshire i England.

Hur spelar jag på Royal Ascot?

Du spelar enklast till Royal Ascot hos ATG, och bidrar därmed till den svenska hästnäringen.

Lord North Prince of Wales

Royal Ascot genom historien

Banan Ascot i grevskapet Berkshire i England används till galopptävlingar om sommaren, och steeplechase och hinderlopp på vintern. Huset Windsor är ägare av marken och redan år 1711 avsatte drottning Anna Stuart området till hästtävlingar. Den 11 augusti samma år reds det första loppet med en prispott på 100 Guineas. Det brittiska parlamentet följde upp detta år 1813 genom att avsätta området till hästsport för all framtid. På Ascot var det sedan bara galopptävlingar i mer än 250 år, men från och med 1965 har det även arrangerats hinderlopp och steeplechase. År 2004 stängdes banan för renovering och när den sedan öppnade ca 20 månader senare hade en helt ny, modern åskådarläktare byggts.

Lord Glitters various entries