Dags för näst sista stjärnfesten - med visst Elitloppsöga » 12 feb. |…
 • Hem
 • Redaktionen
 • Dags för näst sista stjärnfesten - med visst Elitloppsöga
Aetos Kronos heat 950
Redaktion

Dags för näst sista stjärnfesten - med visst Elitloppsöga

På söndag körs Prix de France som är det näst sista stora slaget bland storstjärnorna på kolstybben den här vintern. Då loppet har två givna toppar som gör upp blir det med visst Elitloppsfokus man följer loppet - och så klart Aetos Kronos (bilden).

Visserligen är vi mitten av februari, men faktumet att det på söndag är näst sista stora slaget på Vincennes är på sitt sätt ett vårtecken. Söndagens Prix de France är det näst sista storslaget följt av avslutande långkubbaren Prix de Paris 28 februari.

 • Söndagens löp är intressant på så sätt att det både körs med bilstart och över distansen 2 100 meter, vilket för fransmännen är rena rama snabbloppet. 

Ifjol vanns loppet av Davidson du Pont som fick sin lilla revansch på Face Time Bourbon som slutade tvåa. Över målgången tog kuskarna Jean Michel Bazire och Björn Goop varandra i hand. Att det skulle bli till något annat än en upprepning av detta i årets upplaga har jag svårt att se.

Både Davidson du Pont och Face Time Bourbon står ut rejält bland topparna just nu. Ja, det är rent av så att de två är de enda man kan kalla för "toppar" i världseliten. Det syntes inte minst under avslutande 300 meterna av Prix d'Amérique för några veckor sedan. 
Ser man med Elitloppsögon på söndagens lopp, vilket man tenderar att göra numera när Prix d'Amérique är avverkat, så är knappast någon av de två aktuella för sista helgen i maj.

Oundvikliga Elitloppskollen... - och två ston i fokus

 • Man får göra det bästa av situationen när vi alla nu sitter i tv-soffan istället för intill banan. Det går att njuta av de två topparna samtidigt som man har koll på övriga i fältet. 
  Det blir därför oundvikligt att börja surra Elitloppet redan nu när storloppet i maj har en del aktuella som visar upp sig redan på söndag.
  Ja, även fast jag givetvis egentligen spyr på det alltför tidiga Elitloppssurret som inträffar år efter år.

Bakom fjolårets etta och tvåa fastnar jag först och främst för två som slutade trea respektive fyra i fjolårsupplagan.

 • Den jag alltid faller in på numera är Délia du Pommeraux som även Solvallas sportchef Anders Malmrot nämnt. Liksom flera andra hade jag förhoppningar på stoet i Prix d'Amérique och fjärdeplats är ett klart godkänt resultat - däremot var prestationen i sig kanske inte lika bra som de tidigare starterna.
  Att åttaåringen kan vara något för Elitloppet tror jag helt klart. Och när det då vankas snabblopp på kolstybben med bilstart är Délia du Pommeraux den jag fokuserar främst kring.
 • Och när vi ändå är inne på ston i startfältet så går det inte att komma ifrån vilken författning Bahia Quesnot är i för dagen. Det tioåriga(!) stoet bjöd näst senast på formidabel seger i montéloppet Prix du Cornulier och svarade sedan upp det med en mersmakande femteplats i Prix d'Amérique. Junior Guelpa har henne i ordning!

Bakom dessa så är jag säker på att svenskglade Richard Westerink har sitt sikte inställt mot Solvalla med Frisbee d'Am som även startar i söndagens Prix de France. Sedan har vi glädjande nog även svenskintresse i form av Aetos Kronos som även han givetvis är något för Elitloppet. 
Ja, det blir lite så här man får göra det till. När Davidson du Pont och Face Time Bourbon står i en klass för sig. Då ögnar man mot de som sedan för svenskar blir intressant om 3,5 månad.

Men, vem vinner på söndag? Ja, jag har svårt att se annan än Face Time Bourbon. Han var bra i Prix d'Amérique - jag tror han är än bättre på söndag med insatsen från senast i kroppen.

  • Prix de France körs på söndagen klockan 15:15 som lopp 4.
  Dela inlägg

  Kommentera inlägg