Prix d'Amérique
Prix d'Amérique
Prix d'Amérique
Prix d'Amérique
Prix d'Amérique

Prix d'Amérique – Världens största travlopp

Prix d’Amérique – världens mest prestigefyllda travlopp – körs på Vincennes sista helgen i januari varje år. Loppet arrangerades första gången 1920 som en hyllning till den amerikanska arméns många uppoffringar under första världskriget. Bara två gånger på snart 100 år har Prix d’Amérique ställts in – 1940 och 1941 – och det på grund av att andra världskriget kom emellan.

Den franska hästen Pro Patria vann Prix d’Amérique 1920 och 1921 och inte förrän 1950 vann ett svenskt ekipage det anrika loppet. Sören Nordin styrde Scotch Fez till seger i Prix d’Amérique och visade att det gick att utmana fransmännen i deras högborg. Den franska dominansen gick dock inte att rubba på och inte förrän 1973 kunde ett svenskt ekipage vinna loppet igen.  

Svenska segrar i Prix d'Amérique

Berndt Lindstedt vann Prix d’Amérique 1973 med Dart Hanover och nu stod dörren på vid gavel för svensk travsport till omvärlden. Fransmännen ville ogärna släppa någon genom dörren och nästa svensk att tränga sig genom dörren var Stig H Johansson med Queen L. Bara två år senare kom nästa svenska seger i Prix d’Amérique och den gången stod tiden stilla.  

Kjell P. Dahlström selade ut Ina Scot i världens tuffaste travlopp 1995 och makan Helen A. Johansson fick sitta upp. Det var första gången en kvinna fick tävla i Prix d’Amérique. Helen lyckades hitta vägen fram mellan ekipagen på kolstybben och Ina Scot visade vilja av stål över upploppet. Dom vann och knäppte Frankrike på näsan. En historisk seger ur fler perspektiv.

Förutom Scotch Fez, Dart Hanover, Queen L. och Ina Scot har ytterligare två svenska hästar vunnit Prix d’Amérique mellan 1920 och 2017, nämligen Gigant Neo och Maharajah för Stefan Melander respektive Stefan Hultman. Tyvärr tilldelades Gigant Neo segern i efterhand sedan den franska vinnaren i storloppet - Jag de Bellouet - testats positiv för doping.  

Prix d’Amérique 2018

Den sista helgen i januari körs 95:e upplagan av Prix d’Amérique – världens största och tuffaste travlopp. Varje år besöker 40-50 000 traventusiaster Paris och Vincennes för att se dom bästa travhästarna tävla om miljoner och äran att vinna det mest prestigefulla travloppet man kan vinna. Vill du besöka eller spela på Prix d’Amérique 2018? Här hittar du all information du behöver.

Spela På Prix d’Amérique

Redan nu kan du spela på vem som vinner Prix d’Amérique 2018. Kommer Bold Eagle försvara sin titel eller kan Propulsion utmana? Bet365, LeoVegas och Unibet är tre spelbolag som erbjuder långtidsspel på Prix d’Amérique – dom erbjuder fasta odds vilket innebär att du alltid får oddset du spelat på. Du kan bland annat spela vinnare och plats på Prix d’Amérique. 

Exempel på odds

Vilka marknader som går att spela på beror på vilket spelbolag du väljer att lägga ditt spel hos. I skrivande stund erbjuder Bet365 spel på både vinnare och plats medan LeoVegas och Unibet låter dig spela vinnare. När det här skrivs är det mitten på december och mest troligt kommer bolagen utöka sitt utbud desto närmare Prix d’Amérique 2018 vi kommer. Håll därför utkik!

Franska spelformer

Om du är en av dom lyckliga som får uppleva Prix d’Amérique 2018 på plats måste du prova att spela på franska spelformer. Det gör du lättast när du är på Vincennes. Där spelar man på 1) gagnant, 2) placé, 3) couplé gagnant, 4) couplé placé, 5) trio, 2 sur 4, multi samt tiercé, quarté och quinté. Du känner säkert redan till franska spelformer – gagnant är till exempel vinnare.

 • Gagnant

– Vinnare. Lägsta insats 1,50 €.

 • Placé

– Plats. Lägsta insats 1,50 €.

 • Couplé gagnant

– Självvändande komb. Rak ordningsföljd gäller om det är sju eller färre startande. Lägsta insats 1,50 €.

 • Couplé placé

– Platskomb. Lägsta insats 1,50 €.

 • Trio

– Hitta dom tre främsta i loppet. Om det är sju eller färre startande gäller trio ordre, det vill säga rätt ordningsföljd. Lägsta insats 1,50 €.

 • 2 sur 4

– Hitta två av dom fyra första. Går att spela på två lopp per dag. Radpris 3 €.

 • Multi

– Hitta dom fyra första utan ordningsföljd. Du spelar på fyra, fem, sex eller sju hästar. Hur mycket du vinner beror på hur många du streckat. Radpris 3 €.

 • Tiercé, Quarté, Quinté

– Hitta dom tre, fyra eller fem första i rätt ordningsföljd. Går att spela en gång per dag. Radpris 1 € för tiercé, 1,3 € för quarté och 2 € för quinté.

Spelbolag och kampanjer

Det händer att spelbolag har specifika kampanjer för spel på Prix d’Amérique men nån sån information inför Prix d’Amérique 2018 finns inte för tillfället. Det är som bekant bara mitten på december. Travstugan kommer göra sitt bästa för att erbjuda boostade odds tillsammans med en samarbetspartner. Kanske oddsboost på Propulsion, kanske på Readly Express?

Kvalificera till Prix d’Amérique

Det är inte vem som helst som får starta i Prix d’Amérique. För att kvalificera till världens största travlopp måste en häst antingen sprungit in mest pengar, samlat ihop tillräckligt många poäng i B-loppen eller också vinna ett av utvalda B-lopp som garanterar en plats i Prix d’Amérique. I listan ser du mer konkret vad som krävs av en häst för att den ska förtjäna en startplats.

Hästar som placerar sig bland dom fem främsta i B-loppen – Prix de Bretagne, Prix du Bourbonnais, Prix de Bourgogne och Prix de Belgique – får poäng enligt skalan 12-6-4-2-1. Dom sex med flest poäng totalt när alla B-lopp har körts får plats i Prix d’Amérique. Hästen som vinner Criterium Continental och hästen som vinner Prix Tenor du Baune är direktkvalificerade.

Vincennes

Prix d’Amérique körs på Vincennes – ett Mecka för alla oss som älskar trav. Du hittar banan i Bois de Vincennes i östra Paris. Den vackra travbanan invigdes redan 1880 och sedan 1934 körs bara trav på Vincennes. Bankroppen liknar ingen annan – den lutar uppåt och nedåt och kurvorna är mindre doserade än på svenska banor. Här tävlar man dessutom på kolstybb.

I Prix d’Amérique samlas alla 18 hästar i en fålla och när starkommandot går är det upp till häst och kusk att hitta bästa möjliga position. Voltsystemet är med andra ord inte som det i Sverige. När starten har gått kör man motsols i ett varv över 2 700 m. Den långa distansen och den kuperade banan gör Prix d’Amérique till världens hårdaste travlopp. Bara tuffa hästar kan vinna.

Program Prix d’Amérique 2018

Ska du besöka Prix d’Amérique 2018? Kul! Nedan hittar du programmet!

 • 11.00 – Dörrarna öppnar
 • 13.00 – Invigning i amerikansk anda
 • 13.50 – Första loppet körs
 • 16.05 ­­– Prix d’Amérique
 • 16.10 – Lap Of Honour
 • 16.15 – Prisceremoni
 • 18.45 – Sista loppet för dagen

Användbar information

Parkering

 • P1 Car Park – 2 €

Du hittar P1 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route du pesage.

 • P2 Car Park – 2 €

Du hittar P2 car park i mitten av hippodromen. Ta la Route de la Pyramide.

Panoramarestauranger

På Vincennes finns tre panoramarestauranger. Dessa är Café Casaques på andra våningen samt Le Prestige och Le Sulky på tredje våningen. Du kan enkelt boka bord via Prix d’Amériques och/eller Vincennes officiella hemsida.

Boende

Om du vill bo nära Vincennes rekommenderas Hotel Ibis budget Saint Maurice, Hotel Kyriad Prestige Joinville Le Pont, Hipotel Paris Hippodrome Parc Floral, Hotel du Chateau. Kolla gärna kartan innan du bokar hotell!

Biljetter

Vill du köpa biljetter till Prix d’Amérique 2018? Klicka här!

Biljetter kostar under 100 kronor.

Blogginlägg relaterade till Prix d'Amérique

Bästa svenskfödda hästen någonsin?

Tobias Nilssons Travblogg måndag 11 juni 2018

Vilken helg vi haft! I lördags fick vi återigen se Readly Express som inte startat sen Prix D'Amerique där han vann. Det var ett frågetecken kring formen på Readly Express då han sysslat med avel sen ...

Läs blogginlägg

Oasis ges verkligen chansen

Martins Travblogg torsdag 4 januari 2018

Personligen känner jag inte Stefan P Pettersson. Men från tv-rutan och medieuttalanden har man mellan åren bildat sig en uppfattning om Pettersson, likt många andra tränare och kuskar. Jag tycker ...

Läs blogginlägg

Hur ska det här sluta?

Martins Travblogg onsdag 27 december 2017

Något som slog Kalle Anka med hästlängder (haha) var Tenor de Baune. Eller, okej. EN från Tenor de Baune.Ojvoj. Hur ska det här sluta? Upphetsningen av Kalle Anka klockan 15.00 har minst sagt ...

Läs blogginlägg

Utkonkurrerad Kalle Anka

Martins Travblogg söndag 24 december 2017

God jul alla travälskare!24 december är en stor högtidsdag här i Sverige och en tid man ska ta hand om sina nära och kära lite extra mycket.Just därför är Kalle Anka på hal is... Det är ju som en ...

Läs blogginlägg

Toppchans för Sverige?

Martins Travblogg måndag 11 december 2017

Efter gårdagens starka insats av Bird Parker och svenska insatser som gav mersmak är det ett faktum att svensktränade hästarna har toppchans att vinna Prix d'Amerique.För visst är Örnen sårbar?Bird ...

Läs blogginlägg

Travveckans höjdare

Martins Travblogg måndag 27 november 2017

Onsdag är en kanondag för trav och på torsdag gör en storstjärna comeback.Här är vad som gäller i veckan: Måndag: V64-loppen körs från Färjestad. Överlag är det väl ingen höjdarkväll vi bjuds på. ...

Läs blogginlägg

Odds på Bold Eagle

Karls Travblogg måndag 8 maj 2017

Fältet till Elitloppet 2017 börjar forma sig. Inbjudna hästar hittills är Bold Eagle, Timoko, Propulsion, Up And Quick, Resolve och D.D.’s Hitman. Nuncio är inbjuden i egenskap av titelförsvarare. ...

Läs blogginlägg

Angående Nuncio

Karls Travblogg tisdag 2 maj 2017

Nuncio har blivit en vattendelare. Några hävdar att galoppen i Olympiatravet var ett olycksfall i arbetet och andra påstår att Nuncio inte är kurant. Snacket om att han inte är kurant uppstod innan ...

Läs blogginlägg

V75 Solvalla 1 april 2017

Karls Travblogg måndag 27 mars 2017

Lördag 1 april är det fina tävlingar på Solvalla – deltävling till Olympiatravet, tredje omgången av Margaretas Tidiga Unghästserie och V75-finaler. Förstås blir höjdpunkten duellen mellan Nuncio och ...

Läs blogginlägg

Nuncio gör årsdebut

Karls Travblogg torsdag 16 februari 2017

På lördag är Nuncio tillbaka på landets travbanor. Senast han startade var i UET Trotting Masters på Bjerke 18 september. Nuncio vann förstås och han vann även övriga tio starter under 2016. Totalt ...

Läs blogginlägg

Travtips & rekar relaterade till Prix d'Amérique

Kalmartravet har två V75 omgångar om året, en på vintern och en på midsommardagen. Till skillnad från många andra banor så är det alltid väldigt ... Läs travtips

Då var det dags för V75 igen och en omgång från Jägersro. Senast det var V75 på Jägersro den 1 december satte jag sjuan, jag är riktigt taggad på att ... Läs travtips

Vilken vecka vi har framför oss, först en mycket sportsligt bra V86-omgång, med många fina hästar. Tyvärr så tror jag inte vi kommer få någon vidare ... Läs travtips

Då var det dags för årets första V75 som går från Bergsåker. En bana som är känd för att vara skrällvänlig. Jag vill passa på att nämna att det kan ... Läs travtips

Vilken vecka med V75 varje dag fram till nyårsafton, jag tillhör väl den skaran som tycker det ska bli riktigt trevligt!  Vi har på annandagen ... Läs travtips

När det är finaler brukar spelvärdet vara ganska lågt, men denna omgång är det skyhögt! Jag tycker det är småklurigt och jag kommer bara lita på en ... Läs travtips

Då var det en omgång på V75 som jag sett fram emot. Jag tillhör den lilla skara som gillar norskt trav och tycker väl att jag har hyfsat bra koll på ... Läs travtips

Dags för Östersund att få ha en fantastisk travdagen med V75:6 där världsstjärnorna möts. Jag hoppas och tror på en fantastisk duell igen. Spelformen ... Läs travtips

Denna vecka har vi haft V75 från onsdagen fram till söndag. Jag har haft 5-6-6 rätt och har bra form för dagen! Med risk att stå med dumstruten på ... Läs travtips

Hej på er! Vilken katastroflördag, uselt av mig att inte leverera bättre. Det enda som kan glädja mig att jag ska inte hugga på en sån utdelning men ... Läs travtips

Hej på er! I onsdags var det V86 från min hemmabana Kalmar och jag var taggad till max, jag var där relativt tidigt och gick runt på stallbacken och ... Läs travtips

Då var det dags för en analys till V75, lite tidigare än vanligt då jag under fredagen ska köra ner till Skåne för att senare under natten åka ner ... Läs travtips

Äntligen är det dags för årets första storlopp, Olympiatravet med 1,5 miljoner i första pris. Historiskt sett så har det betalat riktigt bra denna ... Läs travtips

Spela på att Readly Express vinner PDA till 20 gånger pengarna >Senast en häst vann tre raka Prix d’Amérique var på 80-talet. Då vann Ourasi – Den ... Läs travtips

Söndagens Prix d'Amerique kan bli någonting alldeles extra. Jag tror stoet slutar långt framme i loppet! Det är förmodligen världens bästa sto ... Läs travtips

Hej igen på er! Då var det jackpott igen och nu är det trav ifrån Dalarna och Rommetravet som står som värd. Omgången ser på förhand ut att kunna ... Läs travtips

Hej på er alla! Då var det dags att lämna en liten analys för V75 som denna vecka utspelar sig nere ... Läs travtips

Hej på er! Då var det dags för V86 igen och omgången saxas mellan Åby och Solvalla. Omgången är kryddad med en jackpott. Omgången som nu stundar ... Läs travtips

Hej på er ! Hoppas ni har haft en bra julafton, själv tillbringade jag den med familj med god mat och en hel del trav faktiskt. Följde svenskarna ... Läs travtips

Hej på er! Då var det dags igen för att gå igenom den fina V75 omgången som utspelar sig på min favoritbana Åby. Först vill jag prata lite om ... Läs travtips

Hej på er alla! Då sitter man här en fredagskväll med ett glas rött och en utsökt whisky. Jag hoppas dessa två ... Läs travtips

Hej på er!  Efter en extremt dålig och felberäknad V75-Helg så är det äntligen dags för V86 som dessutom är kryddad med en jackpott. Omgången ... Läs travtips

Hej på er alla travälskare! Då var det dags att skriva en analys igen. Denna helg är det dubbla V75or då man kör Breeders Crown finalerna på söndag, ... Läs travtips

Hej på er! Då var det dags att göra en analys av lördagens V75 omgång. Denna helgen har ATG valt att lägga V75 även på söndagen då det vankas ... Läs travtips

Hej på er alla!  Då var det dags att lämna en genomgång av mina tankar och ideér till V75 där jag som vanligt har ett system för 100kr andelen ... Läs travtips

Det är V75 i Örebro och jag spikar 6 Linus Boy (V75-7). Köp din andel på  https://tillsammans.atg.se/inb... V75-1 6 Mack Dragan (40 %) är ... Läs travtips

Hej på er alla. Vill börja med att tacka alla som köpte en andel i mitt system idag (lördag) tyvärr så missade jag spikarna och vi slutade på fem ... Läs travtips